Valkoiset arvot jäivät mustan puolustettavaksi

Aikoihinpa on taas eletty, eikä Yhdysvaltain meneillään oleva vallanvaihdos ole suinkaan maailmanhistoriassa ensimmäinen kerta, kun asiat ja totuudet keikahtavat kaikkien yllätykseksi päälaelleen. Jos WTO:n kaksoistornien sortuminen New Yorkissa syyskuun 11. päivänä 2001 muutti kertaryminällä kristikansan ja muslimien suhdetta, niin samanmoinen mullistus koettiin nyt 11. päivänä tammikuuta 2017, kun länsimaisten perusarvojen puolustus siirtyi muutaman tunnin sisällä Yhdysvaltojen valkoiselta väestöltä heidän entisten mustien orjiensa jälkeläisille.

Yhdysvallat on ollut perustamisestaan lähtien maa, joka tarjosi itsenäisesti ajatteleville eurooppalaisille vapauden elää oman uskonnollisen tai poliittisen vakaumuksensa mukaan. Thomas Jeffersonin ja muiden ”perustajaisien” muotoilema perustuslaki on turvannut 1700-luvun lopulta lähtien jokaiselle amerikkalaiselle niin sananvapauden kuin myös oikeuden omien mielipiteiden julkituomiseen.

Tätä eurooppalaisen valistuksen ajan filosofien jalostamaa vapauden ihannetta jenkit ovat myös markkinoineet myös muulle maailmalle ja olleet myös valmiit puolustamaan sitä tarpeen vaatiessa jopa asein. Tuo ihanaisen vapauden aika on nyt loppu, kun maan ensimmäinen musta presidentti Barack Obama lopettaa ja suuri valkoinen päällikkö Donald Trump aloittaa Yhdysvaltain 45. presidenttinä tammikuun 20. päivänä.

 

PUHEET länsimaisista vapauksista heitettiin historian roskatynnöriin, ja viime vuoden lopun kiihkoisan vaalitaistelun aikana, ja USA:n betoniteollisuus odottaa jo innolla lupaa, että se pääsee rakentamaan ylitsekäymätöntä muuria ainakin supervaltion etelärajalle Meksikoa vastaan.

Ensimmäisten joukossa Yhdysvallat oli tuomitsemassa kylmän sodan aikana Berliinin muuria, jonka Itä-Saksan kommunistit rakensivat estämään kansalaistensa muuttamista vapaaseen länteen. Se muuri revittiin hetkessä alas Neuvostoliiton ja sosialistisen maailmanjärjestyksen romahtaessa Euroopassa. Itä-Saksan kommunistinen puolue maksoi muurinsa itse, amerikkalainen miljardööri ei suostu edes siihen, vaan haluaa maksattaa muurin niillä, jotka sen yli pyrkivät, meksikolaisilla.

Kaikkinaisten vapauksien hengessä jenkitt ovat puolustaneet aina myös kaupan vapautta, ja sen myötä amerikkalaiset suuryritykset ovat vallanneet markkinoita kautta maailman. Suurkapitalisti Trump tekee nyt lopun myös rakennuttamalla myös kaupalle tullimuurit, jotka estävät yhtäältä amerikkalaisia yrityksiä laajentamasta tuotantoaan ulkomaille ja toisaalta pitävät muualta maailmasta olevat kilpailijat poissa USA:n markkinoilta.

Neljännesvuosisadan ajan on luultu ja monesti jopa surtu, että kapitalismi olisi ottanut nyt lopullisen voiton sosialismista ja sen edustamasta sääntelytaloudesta. Mutta herra se on herrallakin, ja kun eurooppalaiset sosialistit eivät kyenneet kaatamaan amerikkalaista kapitalismia, sen teki amerikkalainen kapitalisti itse. Kukapa olisi arvannut tuon vielä muutama kuukausi sitten.

 

MUSTA MIES Barack Obama piti oman jäähyväispuheensa presidenttinä tammikuun 11. päivänä muutamaa ennen seuraajansa tulikivenkatkuista lehdistötilaisuutta, jossa kaikki amerikkalaiset arvot heitettiin romukoppaan.

Obama piti joutsenlaulunsa kotikaupungissaan Chicagossa, ja tuota syvästi inhimillistä ja länsimaiden historiaa ymmärtävää laulua ainakin me eurooppalaiset tulemme kaipailemaan pitkään. Eroava presidentti valoi uskoa järjen ja suvaitsevaisuuden voittoon, mutta aavisti varmaan itsekin, että elämä kääntyy nyt toisille laduille. Suvaitsemattomuus ja toisinajattelevien häikäilemätön vaino eivät ole vain ääri-islamilaisten oikeus, vaan sallittua ja suotavaa myös läntisten arvojen puolustajien uudelle polvelle.

Musta mies ja musta nainen ovat oppineet kovimman jälkeen Yhdysvalloissa, mitä on elää vailla oikeuksia ja lain suojaa vapaitten valkoisten hallitsemassa yhteiskunnassa. Verisen sorron ja väkivallan alla kasvaneina he jos ketkään ymmärtävät vapauden ja ihmisyyden arvon.

Barack Obama sai ankaraa arvostelua ja suoranaista pilkkaa, kun norjalaiset palkitsivat hänet Nobelin rauhanpalkinnolla heti ensimmäisen presidenttikauden ensimmäisenä vuonna. Norjalaiset olivat kaukaa viisaita. Joutsenlaulussaan 11. tammikuuta 2017 Obama lunasti palkintonsa lopullisesti.