Vuoroin vieraissa

Muuttuuko ihminen ja mihin suuntaan? Tätä on kyselty Suomessakin jo vuosikymmeniä edesmenneen virolaisen mestarilaulaja Georg Otsin äänellä. Lauluntekijäin toive lie ollut aikanaan, että ihmiskunta pikku hiljaa viisastuisi ja oppisi elämään niinkuin ihmisen kuuluu – viisaasti ja toinen toistaan kunnioittaen.

Kun katselin taas tänä aamuna television uutista Yhdysvaltain nykyistä presidenttiä, vakiintui ajatus, ettei ainakaan tuo mies ole ollut viemässä ihmiskuntaa parempaan suuntaan.

Kaikki tiedämme sananlaskun ”Sano minulle, kenen kanssa seurustelet, niin kerron sinulle millainen olet”. Jos Donald Trump on kiitellyt Pohjois-Korean Kim Il-unia parhaaksi ystäväkseen ja fanittanut Turkin Tajip Rezep Erdogania, olemme tulleet aika kauaksi niistä ajoista, jolloin John F. Kennedyn tai Barack Obaman tapaiset Yhdysvaltain presidentit puheillaan ja joskus jopa teoillaan loivat koko maailmalle toivoa paremmasta, ihmisarvoisesa elämästä.

ONHAN maailma toki muuttunut vuosituhanten ja -satojen saatossa yleisesti ottaen inhimillisemmäksi. Ei meidän Suomessakaan tarvitse lukea kuin vaikkapa 1500-luvun historiaa, niin näemme, millaisia raakalaisia meidän parhaiten koulutetut sisaremme ja veljemme käytännössä olivat.

Oikeutta jaettiin sananmukaisesti säälittä piilukirveellä, valitusoikeutta ei jätetty. Lasten katseltavaa ei ollut meidän vapausaatteitamme innoittavan Ranskan suuren vallankumouksen kulku, kun mestattujen entisten vallanpitäjien päitä kuljetettiin seipään nokassa mielenosoituskulkueitten edessä. Tai puhutaan meidän ajastamme: Turha on luulla, että että ihmiskunnan hirmuteot olisivat loppuneet Auschwitzin kaasukammioiden kylmetessä. Olipa aika mikä tahansa, pyöveleitä kyllä löytyy ja vartijoita keskitysleireille.

Jos ihmiset eivät juuri ota muuttuakseen ns. yleisessä katsannossa, niin sen on aika osoittanut, että ihmisten roolit voivat vaihtua hyvinkin dramaattisesti ja täydellisesti ja jopa varsin nopeasti.

HYVÄN esimerkin tarjoaa juuri nyt tapaus Päivi Räsänen, jossa kristillisdemokraattien kansanedustaja ja aiempi puheenjohtaja on joutunut kiirastuleen puolitoista vuosikymmentä sitten esittämiensä mielipiteitten vuoksi.

Monellakin tapaa tämä  Päivi Räsäsen tapaus vertautuu ainakin omassa mielessäni tapaus Hannu Salamaan, joka nousi taas pintaan mennä kesänä, kun oikeudenkäynnistä oli kulunut puoli vuosisataa. Juhannustanssit-kirjassa syntyneessä henkien taistossa jumalaton kirjailija joutui tuomiolle jumalanpilkasta, mutta  toisin on nyt Räsäsen kohdalla: ylen jumaliseksi tunnetun poliitikon puheet loukkaavat niin hänen jumalattomina pitämiään kanssaihmisiä, että asia pitää ehkä viedä oikeuteen.

Urho Kekkonen armahti aikanaan Hannu Salaman. Mielenkiintoista on seurata, että jos Päivi Räsänen tuomitaan, saako hän samalla tavalla armon tasavallan ylimmän arvojohtajan silmissä?