Yhtä rumppoomista

Tämä mänj nyt yheks rumppoomiseks. Näin on Savossa totuttu sanomaan, kun asiat eivät luonnistu sillä tavalla kuin niitten olettaisi kaiken järjen mukaan sujuvan.

En ole kielitieteilijä, joten en osaa antaa tyhjentävätä selitystä, mistä tuo rumpata-teonsana on savon murteeseen tullut. Viime päivien kokemusten perusteella olen kuitenkin alkanut ounastella vahvasti, että jollainen savolaisella esi-isällä on ollut jossain vaiheessa etiäinen Donald J. Trumpista, joka amerikkalaisten antamalla valtakirjalla on panemassa nyt maailmankirjat täysin sekaisin.

Kiinteistöbisneksellä ja Wall Streetin pankkien avokätisellä lainoituksella rikastunut miljardööri, amerikkalaisen kapitalismin kaunein kukkanen, toteuttaa nyt Yhdysvaltain presidenttinä täysiverisesti Vladimir Iljitsh Leninin ja muiden venäläisen kommunismin isähahmojen sadan vuoden takaista linjaa: Alas lyötiin vanha maailma!

Vapaakaupalla ja ihmisten vapaalla liikkuvuudella vaurastunut USA eristäytyy nyt muureilla, matkustuskielloilla, tuontitulleilla ja rangaistusveroilla muusta maailmasta nyt omaehtoisesti vauhdilla ja teholla, josta Euroopan entiset sosialistiset maatkin olisivat ihaillen katselleet.

Venäjän lokakuun 1917 vallankumouksesta puhuttaessa on unohdettu, että Lenin, Trotski ja heidän bolshevikkitoverinsa saivat maan pihteihinsä kuin taivaan lahjana maan duuman, eduskunnan, enemmistöltä. Olot olivat sekasortoiset, enemmistöhallitusta ei kyetty muodostamaan, ja bolshevikkien hinkuessa valtaa, muut päättivät, että antaa heidän näyttää kykynsä, eivät he siinä kuitenkaan onnistu.

Toisin kävi, ja seuraukset tiedämme. Erityisesti jenkkien luulisi oppineen, mutta eikö mitä: vuosisadan takainen tapahtumien kulku näyttää toteutuvan nyt liki samanmuotoisena Yhdysvalloissa.

Presidentiksi pyrkinyttä Donald J. Trumpia pidettiin vaarattomana pellenä, joka puhuu mitä sylki suuhun tuo. Amerikkalaisten arvojen esitaistelijoina esiintyvien republikaanien olisi kuvitellut hiljentävän huijarisaarnaajan, mutta he hiljenivät itse ja antoivat mahdottoman tapahtua. Tuota samaa hiljaisuutta republikaanit kuulostavat jatkavan vielä nytkin, kun norsu on aloittanut heidän luvallaan mellastuksensa amerikkalaisessa lasikaapissa.

Jos ja kun Lenin ja Trump ovat saaneet valtansa ikäänkuin sattumalta, vastapuolen lepsuuden tai täydellisen virhearvion seurauksena, sama päti tietysti aikanaan 1930-luvun Saksassa Adolf Hitleriin ja hänen natseihinsa.

Natsien tavoitteet olivat olleet julkisesti tiedossa viimeistään Hitlerin 1920-luvun alussa kirjoittaman Mein Kampfin sivuilta, mutta kovin harva täysjärkinen tohti ottaa niitä tosissaan. Muodollisesti natsitkin pääsivät tuhoamaan Saksaa vuonna1933 valtiopäivien enemmistön suostumuksella.

Seuraukset näkyivät pian, mutta hyväuskoiset kulkivat vielä pitkään laput silmillä, sillä ”Hitlerhän poisti Saksasta työttömyyden”.

Ei pitäisi maalata piruja seinälle, kun Donald Trumpin hillumista on nähty vasta kaksi viikkoa. Omassa pienessä mielessään sitä odottaa täällä pienessä, kaukaisessa Suomessa, että jenkit tulisivat järkiinsä ja tekisivät lopun yhden miehen pelleilystä.

Siihenkin on varauduttava, että pahin toteutuu. Jo elettyyn ja koettuun 1900-lukuun verrattuna ollaan nyt 2000-luvun alussa kuitenkin aivan päinvastaisessa tilanteessa. Viime vuosisadan kahdessa suuressa voimainkoetuksessa läntisiä elämänarvoja ja vapausaatteita tuhoava paha oli keskellä: Saksa ja sen liittolaiset, hyvät taas laidoilla lännessä ja idässä. Nyt idän ja lännen mahtajat – Vladimir Putinin Venäjä ja Donald Trumpin Yhdysvallat – haistattavat sielunveljinä pitkät länsimaiselle demokratialle, jonka arvojen puolustaminen on jäämässä viime kädessä entisen pahiksen, Angela Merkelin Saksan, vastuulle.

Kukapa olisi uskonut tätä vielä joku kuukausi sitten. Mutta ”ihmeellinen on elämä”, kuten olemme tottuneet näkemään jo aika monen joulun aikaan myös täällä Suomessa James Stewartin tähdittämästä Hollywood-sadusta.

Siinä sydämen hyvyys vielä voitti pahan kapitalismin. Elokuvassa se on vielä mahdollista.

Kommentit

  • Mustamies

    Kyllä se suunnilleen niin menee ja luultavasti menee jatkossakin, kuten Seppo sanailee.
    Eipä nuita tällä vuos-tuhannella oo viellä muita Trumppi esiintynytkään.
    Valta on sellainen ”elementti”, sitä haluaa moni Trumpin tapainen mies, vaikka ei ossois hallita edes ihteensä.
    Vieläpä kokonaista Suur-Valtoo ja koko Mualimoo !

Kommentointi on suljettu.