Ylen överiksi menee

”Suomi on tunnettu urheilukansa, vaikkei sitä tyhmempi heti huomaa…” Näin riimitteli ja lauloi aikanaan Palle-vainaa, rautalampilaissyntyinen runon ruhtinas ja upseeri Reino Hirviseppä joskus ennen viime sotia.

Jos suomalaiset eivät tienneet olevansa 1930-luvulla Paavo Nurmen, Ville Ritolan tai Hannes Kolehmaisen kunnioitusta herättävistä ponnistuksista huolimatta, niin toisin on nyt. Vaikka jatkuva mitalisade olympia- tai MM-kisojen aikaan on loppunut, pitää valtiollinen Yleisradio huolen, että urheilua meillä riittää.

Mennä pyhänäkin suolsi yksi Ylen valtakunnallisista kanavista sitä aamusta iltaan. Yksistään tuota kaikkea tarjontaa seuraamalla olisi kovakuntoinen katselija saanut jo päivän kuntopisteensä, mutta mitä vielä: että ponnistusta olisi ollut riittävästi, houkuteltiin katsojaa välillä vilkaisemaan toisella silmällä myös toista kanavaa ja sinne aseteltuja herkkupaloja.

Kaikkein kovakuntoisimmilla olisi ollut tietenkin tilaisuus poimia kilpailujännitystä myös alati avoimelta Yle Areenalta, mutta kai siinä joutuu ottamaan nälkäinen katsoja jo kolmannenkin silmänsä avuksi.

Jos olisin mielensäpahoittaja, niin pahoittaisin varmasti mieleni tästä Ylen ylettömästä innostuksesta kaikenkarvaisten urheilukilpailujen välittämiseen suomalaisten koteihin.

Plagioinnin välttämiseksi kysyn vain: Onko tällaisessa urheilulla mässäilemisessä enää mitään mieltä? Kuka tätä sekametelisoppaa kaipaa, ketä se hyödyttää?

Ei ainakaan Suomen suurta kansaa, jonka kunto on monien selvitysten mukaan romahtanut ja sitä enemmän, mitä nuoremmista suomalaisista on kyse. Rapakuntoista kansaa ei paranneta tarjoamalla sille urheilua ja liikuntaa kotisohvalla,vaan patistelemalla kansa liikkeelle – ylös, ulos ja lenkille, kuten sotienjälkeisen Yleisradion suosittu radioääni Niilo Tarvajärvi julisti jokasunnuntaisen aamukahvilähetyksensä jälkeen.

Suomen urheilumenetyksen kulta-aikoina – Kolehmaisen, Nurmen ja Ritolan ollessa parhaassa vauhdissaan – kultaa ja kunniaa tuli solkenaan, mutta Yleisradio ja Suomen kansa tulivat vielä mainiosti toimeen yhdellä selostajalla, legendaarisella Martti Jukolalla.

Sotien jälkeenkin, jolloin kultakausi alkoi osoittaa jo hiipumisen merkkejä, selostusvahvuutta vahvistettiin kahteen ottamalla pääselostaja Pekka Tiilikaisen työpariksi Paavo Noponen.

Sitä mukaa kuin Suomen kisamenestys on heikentynyt, Yle on lisännyt urheiluselostajiensa määrää ja nyt aivan viime vuosina myös lähetysaikaa. Takavuosina ammattitaitoiset toimittajat kykenivät selostamaan kisat vielä aivan itse, mutta kovin oudon kuvan antaa Ylen nykyisestä rekrytointipolitiikasta, että toimittajien avuksi on palkattava vielä joka kisaan ja lähetykseen liuta ”asiantuntijoita”, jotka studiopöydän ääressä sanovat ääneen sen, minkä jokainen urheilua vähänkin seurannut on jo omin silmin nähnyt.

Samaan aikaan kun Yle on lisännyt roimasti urheilupanostustaan, se on supistanut muuta toimintaansa. Kanavalla kuin kanavalla tulee uusintoja uusintojen perään, kun uuden tuottamiseen ei ole varaa. Savolaisena olen surulla seurannut esimerkiksi Ylen aluetoimitusten alasajoa.

Maakuntauutiset kautta Suomen ovat nyt yhtä ja samaa hajutonta ja mautonta mössöä. Pääuutisten kevennyksetkin, tavallisen rahvaan äänet, käydään enimmäkseen poimimassa Kuopion tai Joensuun torin sijasta jostain Vantaalta, jonne Pasilasta ei ole niin pitkä matka.

Kommentit

 • Pravda

  YLE valtio valtiossa, ei kannata julkisesti arvostella ettei joudu vihapoliisin pihteihin.

 • Eino J. (maallikkona)

  postaus sai mietintämyssyn päälle. Oikein hyvä;
  – Eräs iäkäs tuttavani seuraa nuo urheiluohjelmat aamusta iltaan. Hän ei suvaitse soittoja noina aikoina.

  Mutta muuten piti katsoa netistä tukea:
  – IL 28..10.2010 kertoo ”Näin sanoo laki tärkeimpien urheilutapahtumien televisioinnista” ja luettelee Valtioneuvoston asetuksella määrätyt ilmaisena lähetettävät urheilutapahtumat https://www.iltalehti.fi/jaakiekko/a/2010042811560722

  ja se VnA 1245/2014 kohta: Yhteiskunnallisesti merkittävät tapahtumat 6 § näyttää olevan sama kuin IL:n luettelo http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2014/20141245?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=kes%C3%A4-%20ja%20talviolympialaiset

  voisiko Valtioneuvosto muuttaa tuota ilmaislähetysten kirjoa, minun puolestani voisi lopettaa vaikka kaikki.

 • Niinnoeekäkun

  Hyvä kirjoitus. Itsekkin joskus käännän lähetyksen lautasen, ja eurosportin puolelle, kun en kestä kuunnella ylen asiantuntijoita urheiluselostuksessa.

  Monesti tulee mieleen näitä kuunnellessa, että tietämystä suomesta kyllä näköjään löytyy, mutta miten saadaan siirrettyä urheilijalle.
  Mutta minä en ainakaan tarvii tietää, minkälaiset sukat pitää kengässä olla, että suoritus onnistuu. Toista oli ennen kun selostajat osasivat asiansa.

Kommentointi on suljettu.