Nyt tarvitaan aitoa yhteistyötä

Eduskuntavaaleissa Pohjois-Savon edunvalvonta koki ison mahalaskun, sillä alueeltamme ei tullut valituksi edustajia eduskuntaan samalla tapaa kuin edellisissä vaaleissa. Tilanne on harmillinen, mutta äänestäjien tahdon mukainen. Tässä tilanteessa yhteistyön merkitys korostuu.

Harmillista on myöskin se, että osa valituista kansanedustajista haikailee jo europarlamenttiin, kun heidän tulisi olla tulevien viikkojen ja kuukausien aikana vaikuttamassa hallitusohjelmaan ja sen sisältöön sekä puolustamassa Itä-Suomen yhteistä asiaa. Näyttää siltä, että joillekin äänestäjät ovat pelinappuloita.

Itä-Suomen viisi maakuntaa (Pohjois-Karjala, Etelä-Karjala, Pohjois-Savo, Etelä-Savo ja Kainuu) ovat linjanneet yhteiset hallitusohjelmatavoitteet tulevalle vaalikaudelle. Valittujen kansanedustajien tärkein tehtävä on viedä näitä tavoitteita eteenpäin.

Itä-Suomessa on paljon potentiaalia, jota ei vielä hyödynnytä täysimääräisesti. Itä-Suomen maakuntien kilpailukyvyn kannalta keskeinen asia on esimerkiksi saavutettavuus. Nykyinen liikenneverkon riittämätön rahoitustaso on kehityksen jarru.

Tulevaan hallitusohjelmaan on saatava kirjaus esimerkiksi siitä, että liikenneväylien korjausvelan purkamiseen varataan riittävä rahoitus, perusväylänpitoon on saatava vähintään 300 milj. euron pysyvä tasokorotus parlamentaarisen liikenneverkon rahoitusta arvioivan työryhmän 28.2.2018 julkaiseman esityksen mukaisesti.

Hallitusneuvotteluissa nopea itärata – projektia on nytkäytettävä tuntuvasti eteenpäin. Helsingistä Porvoon ja Kouvolan kautta Pietariin kulkevan nopean itäradan suunnittelua on jatkettava ja pitkän aikavälin tavoitteeksi on asetettava kolmen tunnin palvelutaso Kuopiosta ja Joensuusta Helsinkiin sekä nopeutuvat yhteydet edelleen Ylä-Savoon ja Kajaaniin.

Vaikka tilanne on nyt haastava, ei pidä vaipua epätoivoon. Nyt punnitaan valittujen edustajien yhteistyökyky niin hallitusneuvotteluissa kuin myös Itä-Suomen asioiden eteenpäinviemisessä. Tarvitaan yhteistyötä yli puolue- ja maakuntarajojen. Valituille edustajille onnea matkaan!

Juha-Pekka Rusanen
Pohjois-Savon liiton maakuntahallituksen jäsen (kesk.)
Lapinlahti

Kommentit

  • Absolut

    KEPU haluaa yhteistyötä kun on heikoilla? Sipilä pääministerinä vähätteli muiden ajatuksia ja jätti huomioimatta yhteistyön.

    Tosin Rinne kaatuu mahdottomuuteen tai viimeistään tanssiin Husseiniin kanssa – hanging & firing….

Kommentointi on suljettu.