Perustulokokeilu Itä-Suomeen?

Perustulokokeilu on yksi hallitusohjelmassa sovituista kärkihankkeista tällä vaalikaudella.

Keskusta on ollut perustuloasialla jo pitkään.

Mielestäni kokeilu on erittäin kannatettava, koska tavoitteena täytyy olla pitkällä aikajänteellä selkeä järjestelmä. Työttömän tai pätkätyöläisen ei koskaan pitäisi joutua miettimään, onko työkeikan vastaanottaminen kannattavaa. Meillä on paljon työttömiksi joutuneita ammattitaitoisia ihmisiä, jotka haluaisivat kohentaa elintasoaan ottamalla lyhytaikaistakin työtä vastaan mutta byrokratia ja sosiaaliturvan viidakko estää sen.

Viimeaikoina on puhuttu paljon byrokratiatalkoista. Sosiaaliturvan piirissä on paljon mahdollisuuksia purkaa turhaa byrokratiaa ja vapauttaa resursseja hallinnosta ihmisten auttamiseen. Kela tarjoaa yli sataa erilaista etuutta, joten tarkastelu on paikallaan.

Perustuloa kritisoivat puhuvat ”laiskottelurahasta”. Totuus on päinvastainen, koska tavoitteena ei ole anteliaampi tai kitsaampi sosiaaliturva, vaan modernisoitu perusturva, jonka ansiosta kynnys tehdä töitä madaltuu kannustinloukkujen purkautuessa. Nyt ei haeta uusia tukia vanhojen päälle, vaan se, että yhdistetään sekavan tukimallin eri osia yhdeksi selkeäksi ratkaisuksi. On muistettava, että perustuslaki takaa nytkin kaikille perusturvan. Kyse on vain siitä, järjestetäänkö se nykyisellä, byrokratiaa ja kannustinloukkuja vilisevällä, vai paremmalla tavalla.