Talouden pyörät pyörimään – työllisyys kuntoon

Sipilän hallituksen on osoitettava tänä syksynä, että sen toimien tuloksena Suomen suunta muuttuu edellisen sini-punahallituksen aikaansaannoksista. Edellisellä vaalikaudella kansantulo pieneni miljardeilla euroilla, vienti väheni ja julkinen velka kasvoi kymmenillä miljardeilla euroilla. Samalla työttömyys lisääntyi.

Uusien työpaikkojen syntymisen vauhdittaminen tulee nousemaan tärkeimmäksi kysymykseksi syksyn budjettiriihessä. Sipilän hallituksen tavoitteena on nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin. Siihen pääseminen edellyttää vielä yli 100 000 uuden työpaikan luomista.

Suomen kilpailukyvyn parantamisessa työmarkkinajärjestöt kantoivat vastuuta kesäkuun alussa. Yhteiskuntasopimus parantaa viennin kilpailukykyä. On kuitenkin muistettava, että työllisyysasteen nosto tulee edellyttämään muitakin uudistuksia työmarkkinoilla lähitulevaisuudessa, koska laiha talouskasvu ja elinkeinopolitiikka eivät yksin riitä.

Työmarkkinoiden uudistamiskeskustelua tulee mielestäni käydä avoimesti. Julkisessa keskustelussa moni kannattaa työmarkkinoiden uudistamista. Keskustelu kuitenkin kääntyy helposti väärille urille, koska konkreettiset ehdotukset ja uudet avaukset tyrmätään jo alkuvaiheessa.

Hallitus on sitoutunut 110 000 hengen työllisyyskasvuun tämän vaalikauden aikana. Tavoite on vaativa. Tämän takia uusia avauksia tulee arvioida ennakkoluulottomasti. Jos työllisyysaste ei nouse riittävästi, edessä on jälleen uusia lisäleikkauksia julkisiin menoihin.

Valtaosa uusista työpaikoista luodaan pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. Sipilän hallituksen kannattaa keskittyä juuri näiden yritysten työllistämisedellytysten parantamiseen. Kun suhdanteista ei ole tiedossa isoa apua, hallituksen on omilla päätöksillään helpotettava yritysten toiminta- ja työllistämisedellytyksiä.

Hallituksen on syksyn aikana löydettävä lääkkeet myös pitkäaikatyöttömyyden vähentämiseen. Kesäkuun tilastot osoittavat, että yli vuoden työttömänä olleiden määrä on jatkanut kasvuaan.

Moni työnhakija vaipuu epätoivoon, kun työttömyysjakso venyy venymistään. Vaarana on kaikenikäisten ahkerien ihmisten syrjäytyminen työmarkkinoilta.

Viime vaalikausi haaskattiin kokonaan. Nyt oppositiossa olevat SDP ja Vihreät kehuskelevat lähinnä kaataneensa erilaisia päätöksiä, kun työllisyyttä parantavien saavutusten lista jäi olemattomaksi. Nyt ei saa käydä samoin. Poliittisten pikavoittojen ja gallupien perässä juoksemisen sijaan nyt tarvitaan vastuullisia ratkaisuja.

Maan hallituksella on edessään iso savotta tälle syksylle.