Kiwiasumista

Talojen rakennustyyli ulukomaella lienöö aehe joka herättää  jos jonniimoesta mieljpiettä kaekissa meissä jotka ei ennee siellä eristettyjen talojen ja triplalasien muassa asuta. Eli maratoonipostausta pukkoo – varotettu on!

Kiwithän assuu käätännössä aena omakotitaloessa. Joetakkii ”town houseja”, elikkä suomalaesittaen kakskerroksisia rivitaloja on, ja ihan isommissa kaapunneissa kerrostaloja. Mutta esmes tiällä 160 000 asukkaan Hamiltonissa valtaosa immeisistä assuu omissa mökeissään. Eli voetta arvata, että kaapunnin pinta-alakii kasvaa kiitettävästi ko asuinalueet ei ikinä noose ylöspäen ja kerrostaloja on korkeintaan muutama vuan ihan kaapunnin keskustassa. Ja sitten ne tontit… noh, onhan niissä tietennii se hyvä puolj että jos sattuu maeto uamupalapöövässä loppummaan, niin voep huikata nuapurille että laenooppas purkkia. Ko siitä oman keittiön ikkunasta todennäkösesti ylettää melekkein nuapurin ikkunan karmia hipasemmaan.

Tuossa neljä vuotta sitten ko tänne toesta muuttoo suunniteltiin, kateltiin siinä hetj jo ostomielessä taloja ja isäntä jo bongassii yhen nätin talon Hamiltonista. Hinta olj siellä meijän haetarin yläpiässä, mut olj se isokkii. Taes olla melekkeen 300 neliön talo, hyvällä alueella ja hyväkuntonen. Mutta. On siitä illoo jos sullon 300 neliötä sisätiloja, ko tontti on sen 500 neliötä! Eli ulukoilimasta tykkeevänä ei semmonen oekeen toemi! Eli vähintäännii huastavvoo on tuo mökin etintä näellä nurkilla jos kaapunnin kaava-alueella haluaa asua. Ja talojen luatuhan vaehtelloo tietennii kansa laejasta laetaan. Löötyy tätä tämmöstä halapoo…

Kerran oon tämmösessa asunu. Tytöllä 3kk – 4 antibioottikuuria. Ai mitenniin homepaska? Ostakkee talo talavella – sillon sen hommeen haestaa!

Ja sitten vähän sitä kalliimpoo…

…löytyykö 1.5 miljoonoo taskun pohjalta? Jos vastoot ”JOO”, talo on sinun!

Tarkkana suap olla talonostossa tiälläkii, niinko missee tahansa muuallakkii. Jos muuallakkii mualimassa kiinteistövälittäjät puhhuu läpiä piähäsä, tiällä niillä ei kyllä tunnu olevan minkäänsortin moraalia. Tuossa jokkii vuos sitten piäs telekkarriinnii juttu ko kiinteistövälittäjä olj talon ostajaehokkaalle jättänä aeka olennaesia asioeta kertomata. Esmes semmonen pikkujuttu ko että talossa on ollu tuljpalo, jonka jäläkiä on sitten noppeesti peitelty piiloon. Ja suattaahan sen tuljpalon jäliltä olla jonniimoenen vesjvahingon vuarakkii. Talon myyjäthän olj tietennii hävinneet muasta jo aekapäevee sitten ja välittäjä ei ota mittään vastuuta, vaekka on selevinnä että välittäjällä on kyllä ollu tieto talon palosta. Viimesimpien tietojen mukkaan ko. talon sillon hyvässä uskossa osti yksinhuoltaja (pisti siihen mörskään kaekki rahasa) ja nyt sitten on loukussa ko ei oo rahhoo muuttoo tahi remontoija, ja eihän kukkaan sitä siltä osta poeskaan!

Jokatappaaksessa, takas asiaan eli näehen kiwitalloehin. Mikä niissä nyt on niin erjlaesta muka mittee kotosuomen hirsmökeissä? Ollaan nyt oekkeen perisuomalaesen negatiivisia ja alotettaan niistä omista inhokeista.

 #1 Kokolattiamatot!!! – miettikkee hyvät immeiset. Tiällä on vanahoja taloja, jopa toestasattoo vuotiaeta hienoja ”villoja”, joessa on uppeet arvopuulattiat. Jotka on jossaen vaeheessa peitetty kokolattiamatoella. Onneks nyt oovat immeiset ymmärtänneet sen puun arvon, ja näetä vanahoja uppeita lattioeta paljastettaan niitten kuvottavien, likasten ja pölysten mattojen alta.

the_bathroom_has_been_doubled_in_size_and_features_5361fdff9e

Miks ihmeessä kukkaan haluais peittää tämmösen lattian?! (lähde)

Meijän nykysessäkii talossa on kokolattiamatot, mutta ko on kysseessä betonilatalle rakennettu uuvempi talo, niin niitä ei nyt nuin vuan sitten revitä huvikseen poes. Pittäes olla jonniisortin suunnitelma (ja vahan $$$ taskussa), ennenko niistä erroon piäsöö… Mutta ehkä joku päevä! Hyvin suunniteltu, puoliks tehty, eikös se niin mäne?

#2 Käytävät ja sokkeloeset pohjaratkasut – Käätävät on yksiä tilansyöppöjä, ihan turhia keksintöjä, jos minulta kysyttään! Avoenta tilloo mulle, kiitos!

NUMBER-14-FLOOR-PLAN

Ehana, eikö! (lähde)

te_puna_floor_plan

Tai tämmöttis L-käytävä :) (lähde)

#3 Kuivauskuappien puute – Jokkaesen Suomen ulukopuolella asuvan aenaenen natkutuksen aehe. Missee ihmeessä nämä immeiset tiällä astiasa kuivoo??

#4 Etteisen puute! – Nuo yo. pohjat on siinä suhteessa erikoisia että niissä näkkyis olevan jonniisortin etteisen tapanen, vähän niinko meillä (kuva alla). Mutta ei tiällä mittään kenkätelineitä eikä etteisen kuappeja kyllä oo missään, eikä niistoo ies kuultu. Eikä nuita oekeen mihinkään sua värkättyäkään.Mutta miettikeepä niitä vähän vanahempia taloja joessa tuo ovi tulloo suoraan olohuoneeseen. Tervetulloo vuan meille. Kurasilla ronttosilla suoraan sohvalle, kiitos.

Onneks kiiwit sentään (YLLEENSÄ) jättäävät kenkäsä ulos…!

#5 Paekalliset kodinkonneet – Aussit ja kiwit (ja kuulemma isossa Ameriikassakkii) tykkeevät ilimeisesti käyttee näetä. Puhumattakaan näistä pantyhosetwistereistä, joeta tiällä pesukonneikssii kututaan.

#6 Ykskerroslasit ja ”eristys” – Ihan oekeesti kiwit. Tiijetään, ootta vähän kovempaa tekkoo ko keskivertoimmeiset, mutta ei se sitä tarkota että tarviis perskarvat jiässä talavella kotonaan olla. Kakskerroksiset verhot EI aja sammoo asioo mitä kakskerroslasi. Ja kaks kyprokkia piällekkäen ei oo yhtäkun eriste. Kiitos, nam. Ainiin. Ja ikkunan/oven karmeihin voep tietennii kansa tiivisteen laettoo ettei sieltä lasin vierestä ujella tuuli sissään.

#7 Ei siivouskomeroeta – Imurj toemiston kuapissa. Pesuaeneet joko keittiön allaskuapissa. Tae vessan allaskuapissa. Tahi tuon pyykkitilan allaskuapissa. Ja sama homma kaekkien siivousvälineihen ja rättien kanssa. Ja arvatkee vuan onko kaekki aina katteissa. kele.

#8 Vähänlaesesti säelytystilloo – Joskus suattaa olla että makkarissa ei ou yhtään vuatekuappia. Kerran käätiin kahtomassa asuntoo jossei ollu keittiössä muuta kun tiskiallas ja hella! Harvinaesempoohan tämä tietennii uusissa taloessa on, mutta ihan täysin mahollista vanahemmissa. Meillä tässä nykysessä on ihan ok tilanne, pari kuappia per makkari, plus ”master bedroomissa” walk in wardrobe, eli isompi vuatekomero. 

Mutta riittää natina! Nyt niihin ihastuksiin!

#1 PANTRY! Eli ihan suomeks ruokakomero! Kahtokkee miten iso se on!! 

Tänne mahtuu tämmönen kiäpiökokonen äetyli hyvinnii piiloon, suklaansyöntiin :) Testattu on! Ae miks? Because I CAN!!

 

#2 Maesemat minun keittiöstä! No hyvä on, kyllä minä mieluummin tiskoon ja kahtelen tuota alla olevoo maesemmoo, mitä sitä kuivauskuappia!

<3

#3 Syrjäkylien tonttikoot – kaapunnissa tontit on pieniä. 400-500 neliötä on suht normaali, vanahemmat talot suattaa olla jopa niinnii isolla tontilla ko 700 neliötä! Mutta muutappa pikkukyllään, niinko tämä meijän Pirongia. Meillon KYLÄLLÄ melekein hehtaarin tontti (2 eekkeriä) ja pystytään pitämään elukoeta nuilla omilla pelloella. Pienimmät tontit tuossa lähempänä ”keskustoo” on 1/4 eekkeriä, eli vähän reilu 1000 neliötä. Mahtuu ihan jonniiverran paremmpi värkkäelemmään pihalla mittee tuolla isommalla kirkolla.

#4 Ne vanhat villat – tarvinneeko tuota sen enempee selittöö? Kuvat puhukoot puolestaan.

Kuva tiältä
Ja tämä tiältä

#5 Isoimman makkarin ensuite – elikkäs oma vessasuihku isäntäväellä. Tämän lisäks on muun talon käätössä ylleesä aenannii yks erillinen vessa ja suihku-kylypyhuone.

#6 Isot aatotallit – meilläkkään ei aato oo iteasiassa ies tallissa vuan pihalla, ja se iso (40 neliön?) aatotalli on kesällä yljmiäräsenä remuhuoneena penikoelle. Sinne vuan vanaha revenny sohva ja muutamat matot lattialle ja kyllä penskat tykkee! Eikä haettoo vaekka on paekat sekasi – eihän siellä kukkaan muu käy ko nuo penskat!

Tämmösiä eroja on tullu vastaan aenakkii näen ”ensalakuun” – 10 vuotta sitten vasta tänne tultiin ensmäestä kertoo, eli ihan tässä jos jonniimoesta mörskee kerennä näkemään :) Mutta kyselkee jos jottane erityistä halluutta tietee. Tosiaan ko näen pitkän aejan on tiällä jo asuna, niin jotkut kummallisuuvet on jo ommaan silimään alakana ihan normaalilta näättee.

Kaekesta napinasta ja talon etinnän hankaluuvesta huolimati, mahottoman mukava paekka tämä on elellä! Eihän se talonosto heleppoo oo kaet missäänpäen mualimmoo. Kärsivällisesti ehtimällä se löötyy, jokkaeselle se oma koti!

Kommentit

 • Jari Holopainen

  Kiitos ansiokkaasta kirjoituksesta jälleen.
  Tuossa autotallien sijoituksesta piättelin, jotta ei siellä immeisen ulkona juurikaan tarvihe käydä, jos ei halua. Ehkä sen takia ei panosteta siivouskomeroihinkaan. Muistanko ihan väärin – onko sellainen huone englannin kielisissä maissa olemassa kuin mud room? Muta- tai kurahuone se voisi olla, mutta nimensä puolesta sinne voisi sijoittaa ne siivousvälineetkin.
  Erikoisista huoneista on vuosien varrella jäänyt mieleen erääseen taloon sijoitettu ns. romuhuone. Lehtijutun mukaan se oli aivan mainio ratkaisu. Monet sen varmaan tuntevat, mutta sisustuslehdissä en moiseen ole vielä törmännyt.

  • Sari

   Kiitos kommentista Jari. Kylla naissa uudemmissa taloissa elama on helepoks tehty, autotalli on kaytannossa aina talon yhteydessa. Ja ehka se mennee silleen etta ko kokolattiamatot on kaikkialla niin muita siivousvalineita ei nailla ole kun imurit, ja siivousaineet sailytettaan siella ”kohteessa” elikkas esmes vessassa…? Kait? En muutakaan jarkevaa selitysta kylla talle puutteelle keksi! Ja mud roomia ei ainakaan taalla meidan nurkilla tunneta. Talon rakentaja oli kylla keksinyt ratkaisun ”mutaiset lapset”-ongelmaan ja pisti suihkun pihalle :D Ajatuksena oli se, etta vesiletku kulkee ulkohanasta katolla talon toisella puolella olevaan suihkuun. Aurinko lammittaa katolla olevassa putkessa veden, ja sitten ko pienet poijanpahalaiset yrittaa mutaisena sisalle, niin aet voipi antaa niille jo pihalla suihkun etteivat tuo sita mutaa sisalle kokolattiamatoille :)

  • Sari

   Niin ja tuo romuhuonehan olis ihan loistava ajatus!! Meilla sen virkaa toimittaa tuolla pihalla tuo isommanpuoleinen vaja jonne tullee ylimaaraiset romut sullottua :)

 • Jari Holopainen

  Kiitos viesteistäsi. Aikoinaan opiskeluaikaan tuli jossain vaiheessa enemmän siivottua kuin opiskeltua; joissakin isoimmissa kohteissa, kuten vaikkapa yllä pohjapiirroksen kaltaisissa kohteissa, siivousvälineet ja -aineet olivat sijoitettu vessoihin. Esteettisesti se ei välttämättä ole kovin kaunis ratkaisu, mutta toimiihan se.
  Joskus pohdiskelin suomalaisen talon muodonmuutosta ja historiaa, ja muistelen 80-luvulla joihinkin taloihin piirretyn ehdan siivouskomeron. Nykyisissä kodinhoitohuoneissa voi olla niin paljon toimintoja ja laitteita, joka tekee tilasta mutkikkaan.
  Jos mennään 70-luvulta taaksepäin, moniin isompiin taloihin piirrettiin ns. palvelijan huone. Savolaisittain kyseessä voi olla piian kamari tms. Sitä olen pohtinut, että joskus mennyt aika ehkä vielä palaa: ehkäpä Suomessakin siirrytään vielä palvelijoihin ja ruuanlaittajiin, jotka pitävät yllä huusholleja. Työaikaa täällä työssäkävijöillä todennäköisesti tullaan lisäämään ja kuka silloin pitää miljoona-asunnoista huolen?
  Eräs suuren luokan ratkaisu voisi olla siirtyminen kertakäyttötaloihin. Romu-huoneen sijaan talot ovat valmiiksi romuja. Romuhuoneen paikkaa olen itsekin ryhtynyt pohtimaan viime aikoina tarkemmin – joissakin jutuissa on tärkeää, että myös pakkaukset ovat tallessa. Ostin äsken James Bond-auton. Eräässä pienoismallikaupassa sen hinta oli vain 14 euroa. Ehkä se arvo on joskus pakkauslaatikon kanssa vähän enemmän kuin nyt. Viimeistään silloin kun sadas Bond putkahtaa elokuviin.
  Toivotaan että mieleinen talo löytyy! Nykyään naapurit lienevät tärkeässä asemassa, joten heidän haastatteluun kannattaa panostaa.

Kommentointi on suljettu.