Hiljaiseloa ja talavipakkasia!

Talavi on aikasta hiljasta aikaa, täälläkin, vaikka kelit vähän ehkä lepposammat onnii Suomeen verrattuna. Mutta kun sattaa, tuulee ja tuivertaa jatkuvasti, niin eipä sitä juuri muuta tule tehtyä kun sisätiloissa oleskeltua – eli kirjotusaiheettii on siten aika vähissä! Nytkin on maan yli rymistellyt semmonen myrskyrintama että viereisessä kylässä on lähtenyt kattoja lentoon ja isoja puita rumahellu nurin! Tännään ei kuitenkaan ole muuta kun pikkusen tihhuuttanut, niin uskaltauvuin jopa muutamaksi minnuutiksi pihalle. Sonnipoijjaat sai herkkuja kun vähän kitkin kasvimuata (näkyvät fenkolista tykkeevän!), ja itellekkii  löysin maistiaisia, kiitos meijän kanojen. Rouvat olivat kasvimaata kuoputelleet, ja kaivelleet perunoita (!!!) pintaan. Mukava ylläri, kun en ees muistanna että olin sinne jonnii itusen potun käynyt kaivamassa. Ja sitruunoita tänä vuonna riittää niin mahottoman paljon ettei tiijä minne niitä oikein sullois. Oon sitten pienimpiä pakastanu semmossaan, ja nuo isommat puristanu mehuksi ja pakkasseen. Harmittaa vuan kun tuo vesisade pilloo nekkii, osa sitruunoista on homehtunut ja osa muuten vuan ruvennu  pehmenemmään sen verran lötköiks ettei niitä kyllä uskalla ennee käyttää.

satoa

Keskitalaven satoa.

Mites se nyt sitten muka ihme on, jos tämmösessä etelän muassa talavellakkii sattoo tullee? No onhan tuo tänäkii vuonna ihmetyttäny, kun pakkasöitä on ollu tuas ihan riittämmiin. Syksyllä optimistisesti aattelin että kyllähän sitä nyt läpi talaven mopolla ajellaan. Varsinnii nyt kun on semmonen hienous kun kahvanlämmittimet! (aeka luksusta, eikö?!) Mutta kyllä on jiäny mopoajelut kun aamulla näyttää pihalla tältä:

PicMonkey Collage

Juu, en kyllä lähe pakkasella pyörän piälle! Ja kissookii paleltaa niin että nukkuu patterin vieressä!

Sen verran musta jiä hirvittää, että oon jänistäny ja männy autolla töihin. Mutta paikallisia ei näy hirvittävän kun moottoripyöriä näkkyy liikenteessä ihan pahimpinakkii pakkasuamuina. Mutta alakaa tässä olla pahin takana. Uuven Seelannin talavi on yhtä lyhyt mitä Suomen kesä, ja syyskuussa kelit on jo ihan kesäset meikäläisen makkuun. Sitä ootellessa joutaakii vaikka tuota virallista kirjallista tuotostaan värkkäilemmään… jospa se sekkii joskus valamistuis ;)

Kommentit

  • Milla

    Voe mahoton miten syvämmessä vallan läekähti ku tämmöttistä puhheenpartta piäsi lukemmaan. Empähä oesi äkkiselttään uskonna että siellä päen tellusta musttoo jiätä kanssa lykkevvää. Mutta eipähän sitä voe kaiken mualiman asioita ihminen tietteekkään. Hyvvee talavvee sinne ja kessee ootellessa. Tervveisiä Lonttoosta.

    • Sari

      Iso kiitos Milla! Savonmurre taetaa kylla olla just sita lajia etta joko sita ei voe sietee, tahi sitten siita ei sua tarpeekseen :D Naaratti poljee tuossa mannaviikonloppuna ko katottiin Ylen arkistoista vanahoja Karpoja ja looty sielta Nilsbyyn Oljysheikin haastatteluja. Tulj ihan mummola mieleen siita semmosesta vanahan kansan puhetyylista :)

Kommentointi on suljettu.