Kiwiana

Mistä tuntoo Suomen ja suomalaeset? Saanasta, salmiakista, metistä, järvistä. Marimekosta ja Iittalasta (ja ehkä jokusesta muustakkii brandistä). Kaekki on puhaslinjasta, vaaleeta. Yksinkertasta, nättiä. Mutta entäs nämä kiwit? Välillä tuntuu ettei juur yhtään enempee voes olla erjlaesta tämä kiwiana näen suomalaesen silimin katottuna. Tämän jutun tarkotuksena onnii tehä tämmönen pikakatsaus tämän värikkään kiwimuan ikoneihin joesta paekalliset ei luopuis vaekka mikä olis –  ihan niinko suomalaenenkaan ei luopuis saanastaan.

Mutta alotettaampas kaverista joka tulloo vastaan melekkeen joka kylällä. Mr FourSquare, Charlie, elikkäs meijän Tarmo lähikaappias. Kaekkien tuntema kaveri – se kiiweistä kiiwein heppu. Jos määt turistiryssäänmatkamuistomyymällään, niin ihme on jos et jottain pyyhettä tahi kassia niä jossa tämän kaverin nuama pönöttää.

Oekeen kuvvoova otos UusSeelantilaesesta laavantaipäevästä :) (Kuva tiältä)

Vuatteet joessa on koru (paekallisen puusaniaisen uuskasvu, kiemura avvautuva saniaisen lehti), kiiwi tahi UusSeelanti. Äkkinäenen luulis että turisteille myytävvee tavaroo tämmönen, mutta eipä niinkään. Hyvinnii usein näkköö ihan paekallisia jotka ylypeenä pittäävät paetoo jossa joku näestä kuvioesta on joko itekseen, tahi yhistelmänä vaekka kaekki :)

”Koru”-NZ (Kuva tiältä )

”Koru”-kiiwi (Kuva tiältä)

Tahi sitten ihan ”koru” itekseen :) (Kuva tialta)

Buzzy bee – Tämä vipattaja lienöö jokkaesen ”oekeen” kiwi-ipatin ensjmäenen lelu. Varmaan yhtä mieleinen mittee meijän Keskenkasvuselle olj aekannaan Brion puinen koera jolla olj se vispoova häntä :) (joka tiällä sae hetj nimen ”Sausage” – Nakki :) )

kuva kohteesta www.beca.com

Entäs sitten tämä paua, syötävä merietana (en oo muuten vielä maestanna). Jättää jäläkeesä komian kuoren, josta tehyt korut on varmaan niitä isoempia turisteille myytäviä artikkeleita (esjmerkkejä tiällä). Mutta pittää nyt sen verran maenostoo, että lähempeekii Kuopijjoo suap paua-koruja jos jottaen kiinnostaa… oon suattanna nimittäen näppäräsormiselle isäukolle jokusen pauanpalasen lähetellä! Laettakkee viestiä jos meijän ukin tekemät korut kiinnostaa :) (nippeljtietoo: mitä kylymemmässä veessä kasvanu elukka, sen sinisempi kuorj!)

Seuraavaks tulloo semmonen herkku että oksat poes! Mikäs (adoptoetu) kiwi minä olisin jos en tätä esittelis!! (toevottavasti lukijoessa ei muuten oo ausseja, ko tästä suattaa tulla nimittäen tappelu..) Tämä pavlovahan on TIETENNII Uuvesta Seelannista, vaekka nuo Aussit koettaavattii sitä väkisellä itelleen omia! Tämä marenki-kiwi-mansikka-kermavuahtoherkku on niin makkee että puttoo paekat hampaesta, mutta pittäähän sitä nyt kerran kessään ies maestoo! Nolottaa vuan tunnustoo että kertookaan en oo tämmöstä ite leipona – siitäkkään huolimati että nuita marenkikakkupohjia on valamiina kaapassa myytävänä!!! (suatan ehkä olla laeskuuven huippu!)

kuva: instructables.com

L&P, Lemon and Paeroa. Sitruunalimpparj joka ensjmäesenä toe mieleen melekkeen siman. Paeroa on siis paekkakunta jossa tätä herkkua tehhään  ja tietennii paekkakunnalle on pitänä tehä tälle koko kansan tuntemalle herkulle jättimäenen ”muistomerkki”. Ja UuvenSeelannin reissullahan tietennii juuvaan tätä eikä mittään spraitteja! Ja L&Pn maenokset on muuten oekkeen loestava esjmerkki kiwien luonteenluavusta – elämä on ihan liian hankalloo jos et ossoo itelles naaroo :)

IMGP9907

Pineapple lumps – suklaassa uitettuja ananaspaloja. Kiwit rakastaa… minen ihan oo vielä oppina ymmärtämmään tämän herkun piälle. Ite syön ennemmin sen ananaksen ananaksena…

 

Ja toenen vähintäännii arveluttava ”herkku”, Marmite. Sota-aekaan viritelty hiivamäskistä tehty puahtoleivän piälle vejeltävä levite jota iliman ei kiiwi pärjee. Ohan siinä paljo B-vitamiinia, mutta maku vuatii totuttelua… Haju muistuttaa vähä mummon mynnähtänyttä kotikaljoo! Niin ja tästäkkii suap NZ – Oz linjalle tappelun jos kyssyy kumpi on parempoo: Vegemite (Australia-versio) vae Marmite (Kiwi/UK versio) :)

 

Ja sitten luonnon puolelle! Meijän ”joolukuus”, elikkäs pohutukawa! Kukkii (tietennii) tuolla joulun seutuvilla, varsinnii tuolla rannikolla niin että on rannat punasena. Tuo toesena oleva kuva ei oo ennee kunnolla kukalla niinko näkkyy, mutta laetoin malliks ko on kaekenkaekkiaan komia puu vaekkei kukkiskaan!

Pohutukawan kukinto

Pohutukawa

Pohutukawa – kukapa sitä ennee joulukuusta kaepoo jos tämmönen pihalla kukkii!

Ko eristynneellä suarella ollaan niin elikoetakkiihan on semmosia joeta ei muuvalla niä. Lintuja varsinnii! Tiällähän ei nimittäen ennen immeisten tulloo ollu nisäkkäetä ollenkaan. Ja nyt sitten meijän tuomat ehanat kisumisut meinoo nuita paekallisia, harvinaeseks kääviä lintuja vähän metästellä… (puhumattakkaan niistä mehtään vappaana piästetyistä koerista!)

Tunnetuimpia tipuja tiältä varmaan on tietennii se kiivi, mutta onpaan meillä mualiman isoen papukaijakkii (kakapo), ja vaekkapa esmes tui, joka näen kevvään lähestyessä ruppee nätisti lurittelemaan laulujjaan tuossa meijän kohta kukkivassa kirsikkapuussa.

”Prosthemadera novaeseelandiae -Waikawa, Marlborough, New Zealand-8 (2)” by Sid Mosdell from New Zealand – Tūī on Harakeke

TeTuatahianui.jpg

”TeTuatahianui” by Maungatautari Ecological Island Trust – http://www.maungatrust.org/news/default.asp.

Kuva osotteesta: http://www.stuff.co.nz/the-press/news/2967140/NZs-favourite-bird-revealed

Lissee kummalllisia UuvenSeelannin elukoeta löötyy vaekka tuolta Department of Conservationin blogista.

Ja niinko arvata suattaa, luonto ja tämä puu varsinnii on maalausten aeheena enemmän ko ussein. Ja siitä piästäännii meikäläesen yhteen lempiaeheista. Nimittäen uusseelantilaeset taidemualarit on minun makkuun. Väriä mualauksissa on just niin paljo ko luonnossakkii ja mualaustyyli on ussein hyvin selekeelinjanen. Tekijänoekeussyistä en nyt ruppee kuvia tänne lattaelemmaan, mutta jos kiinnostaa niin kaks taeteilijjoo, jotka oovat tuolta googlettelemalla pistäny silimään oovat Caz Novak ja Jane Puckey. Vielä en oo raskinu moesia ostoo… vähä liian kalliita meikäläesen budjetille ;)

Mutta että tämmöstä se elämä tiällä, mahottoman kirjavvoo! Ja vuosien altistuksen jäläkeen alakkaa tämmönen harmoo suomalaennii vähän kerrassaan suaha sävyä pintaan, vaekka välillä onnii niitä koto-Suomen puhtaanvalakosia seiniä vähän ikävä ;).

 

Kommentit

  • brightoneagle

    Meillä on lapsilla tollainen Buzzy Bee, tuliaisia anopin Uuden Seelannin reissulta.

    Mahdoinkohan ja mainita aikaisemmissa viesteissäni että me ollaan muuten suunnilttelemassa 2 vkon Uuden Seelannin reissua ensi helmikuulle (2vkoa ausseissa, 2 Uudessa Seelannissa). Laitan lähempänä vielä viestiä, ja olis kiva jos voisit vaikka antaa jotain tippejä siitä että mitä kannattaa tehdä/nähdä. :)

    • Sari

      Et ole maininnut! Tervetuloa :) Pista ihmeessa viestia, mielellani annan matkavinkkeja! Annatte vaan suuntia etta minne lennatte (pohjois vai etelasaari), ja onko toiveissa ajella itse vuokra-autolla/asuntoautolla vai luottaa valmiiksijarjestettyihin bussiretkiin, ja etta minkalaisesta aktiviteetista teidan perhe tykkaa. Ja meilla saa tietenkin kayda lasten kanssa rapsuttelemassa heppoja ja grillaamassa ;)

Kommentointi on suljettu.