Kohta-isolle tyttärellenj

Tuolla nuamakirjassa pyöriissä törmee jos vaekka minkälaeseen hömppään – ja näestä valtaosa on tosissaan ihan joutavvoo höpinöö. Mutta tännään pisti silimään tämmönen sivu ja teksti, josta kaverj olj tykännä:  Anna Claire has No Idea

Kysseessä on siis äetin ohjeita kohta 18 vuotta täättävälle lapselleen. Siinä äet miettii, että niinko elämässä ylleensä, myö vanahemmat tajuttaan lasten jo kasvettua että sitä arkee pyörittäessä on jiäny monta asijjoo tekemätä mitä joskus nuorempana kuvittelj kerkiiväsä. Tämä äet miettii että nuorempana sitä arvelj että lapselleen ehtii opettaa (vappaasti suomennettuna) jos jonniimoesta elämänviisautta, opettaa ne rakastammaan kulttuuria, taijetta, lukemista, oppimista ja positiivista ajattelua. Mutta toesin kuitennii on kääny ja äetin piätyönä on ollu piäasiassa vuatteenpesua, ruuvanlaettoo, kouluunkuskausta ja sen mualimankuulun ”sisarusrakkauven” osotusten välissä erotuomarina toemimista (kuulostaakoon tutulta, muut äetit? :) ).

Minun oma humpukkanj, pienj lapsenj, tytönpupeloni ei ihan onneks vielä kaheksootoesta lähesty, mutta monj tämän tekstin ohjeista pättee hyvin myös teini-iän kynnyksellä olovallekkii. Vae oeskoon tässä listoo vähän meille vanahemmillekkii opiskeltavaks…?

(Listan tekstit siis hyvin vappaasti kiännettynä ja lyhennettynä alakuperäsestä tekstistä)

 1. Kohtele kaekkia samalla tavalla. Ennenkaikkee niitä, jotka ei ehkä oo niitä koolun ”suosituimpia” lapsia/nuoria. Se kertoo sinun luonteestas aeka paljon, jos oot ystävällinen vuan niille cooleille ja suosituille…” (ohje listan kirjottaneelle vaihto-opiskeluaekoina vaehtoperheen iskältä)
 2. ”Elä ikinä unoha, että sinua rakastettiin jo ennenko sinä olit syntyny.” Elämä ikävä kyllä potkii välillä piähän, mutta vanahempien rakkaus on ja pyssyy eikä ikuna katoa.  (Iskän sanat tyttärelleen avioliiton ollessa karilla) Elikkä äitin ja iskän kainaloon voip vähän isompikkii laps kömpiä jos on paha mieli, ainakkii minun mielestä!
 3. ”Pistä aena 10% palakastas siästöön.” Tämä ei välttämättä oo aena niitä helepoimpia asioeta, mutta kannattaa yrittee – ikinä et tiijä mittee yljmiäräsiä mänöjä sitä etteen tulloo ja on hyvä jos on vähän pahanpäevänvarroo jemmassa niin ei tarvii vuan kynsijjään syyvä kovin montoo päevee.
 4. ”Elä ryyppee liikoo. Se on aekasta karmeeta kateltavvoo, ja vielä pahempoo ensjavun henkilökunnalle ko kännissä ihtesä teloneet täyttää koko osaston ja vielä käyttäytyyvät ko kunnon ääliöt vuan sen takia ko oovat päessään.” (ohje nuapurin ”pikkutytöltä”, joka on nyt jo kasvanu kolomekymppiseks ja on töessä nimenommaan saeraalassa ensjavussa)
 5. ”Jaettu ongelma on puolitettu ongelma.” (yllämaenitun ”pikkutytön” äet) Elä jiä ongelmiis kansa yksin. Kerro jollekkii, ystävälle, perheelle, ammattiauttajalle… Eläkä lopeta ennenko suat tarvihtemas avun!!
 6. Miehet on ko busseja. Seuraava tulloo 20 minnuutin piästä” (kirjottaja ite parjkymppisenä). Kyllä, erot koskoo ja kovasti mutta niin klisseiseltä ko se kuulostaakii niin aeka parantaa! Ja niin karulta ja kaukaselta ko se ehkä kuulostaakii siinä vaeheessa kun sitä sydänsuruissaan pyörii, uusia immeisiä tulloo varmasti vielä elämään. ”Särkyneeseen sydämeen ei kuole!
 7. ”Jos oot paskamainen muille, suat varmasti sillä myös paskamaesen olon itelles.” On niin heleppoo hermostua ja pikastuksissaan tärräyttee sannoo mitä mielessä just sillon liikkuu – ja sitten katua jäläkeenpäen! Mutta ikävä kyllä niitä ilikeitä sanoja et voe koskaan perua, vaekka kuinka anteeks pyytäsit (”…it´s a lot harder to take back hurtful and destructive words. They can never be unheard.”)
 8. ”Persistance beats resistance”  elikkäs oeskoon tuo vaekka että ”peräänantamattomuus päehittää aena vastuksen” (soutuvalmentajan ohje). Elikkä harjottele, harjottele, harjottele, oljpa sitten kyse mistä tahhaasa minkä halluut oppia. Monjkaan immeinen ei tunnu tajuavan että menestys on ussein yksinkertasesti immeisten sinnikkyyven ansiota. Elä anna periks, yritä uuvelleen ja harjottele, kunnes opit. Elä anna periks! Sama pättee myös uusiin tilanteisiin. Uuvet asiat heleposti ahistaa tae jännittää, mutta sinnittele kunnes oot siitä jännityksestäs tahi pelostas piässy yli.
 9. Osta parrainta luatua olevat lakanat, mitä vuan pystyt” (listan kirjottajalta iteltään). Kuulostaa vähän turhalta, mutta tässä on pointti – kysseessä ei tarvii olla lakanat (oma mieljpie!), vuan ajatuksena se että opi nauttimmaan elämän pienistä iloesta. Hyvästä kahvista, näteistä lakanoista jonne kupsahtaa nukkummaan, auringonpaesteesta, oman ipanuuven rutistelusta. Marsuvauvan rapsuttelusta. Hyvän tarinan lukemisesta. Opettele naattimmaan näestä pienistä asioesta, koska sillä tavoen opit myös nauttimmaan sitten niistä isommista! ”Small pleasures are a very cheap way to love life.”
 10. Ja vimosena ohje autoesta listan kirjottajan ystävältä: ”Elä osta eurooppalaesta autoo – osta japsi! Ne on halapoja ostoo ja halapoja korjata” (pättee nimittäin varsinnii tiällä pallon alla, jossa ossaavat kyllä rahastoo yljmiärästä ”eurooppalaesesta luavusta”)

Ei oo heleppo homma kasvattoo itsenäesiä lapsia. Ussein minusta tuntuu että oon epäonnistunu. Etten oo tarpeeks hyvä äet. Mutta sitten katon sinua ja siskojas, ja työ kertakaikkiaan lyöttä minut ällikällä. Miten teistä on kasvanu luontevia, kauniita, vahvoja ja älykkäetä? Työ ootta opettanneet mulle enemmän mitä minä teille. Mutta uskokkee minua nuihin eurooppalaisten autojen suhteen, ne ei oo muuta ko kallis  riesa”

(Alakuperänen teksti löötyy siis Anna Clairen facebook sivuilta)

Ylläolovan listan kirjottaja ihmettellöö miten omista lapsista on tullu niin mahottoman ihania immeisiä vaekka äetistä tuntuu että ehän minnoo mittään tehny (tuttu tunne, samassa venneessä ollaan :) ). Mutta siinäpä se minun mielestänj se pointti onnii – penskoelle on ihan turha mittään listoja kirjotella tahi elämänohjeita antoo. Eihän ne niitä kuitenkaan kuuntele! (teini-ikäset varsinkaan!)

Mutta kun ite nouvatat niitä omia ohjeitas, lapset näkköö kotona tasapaenosen ja ilosen ja onnellisen vanahemman ja toevottavasti sieltä kottoo – äetin ja isän esimerkistä – oppiivat itekkii tasapaenosen elämän alakeet (ne puut ja omenat, tiijättehän!).

Mukavoo sunnuntaeta Suomeen, mie mään kahtomman tuota ommoo omenooni joka tuolla näkkyy leipovan sitruuna-kookoskakkua… misteehän lie moesen oppina??

Äetin lauantaiset harrastukset ;)

Äetin lauantaiset harrastukset ;)

 

Kommentit

 • brightoneagle

  Olen samaa mieltä – omalla käytöksellä ne lapset kasvatetaan :)

  Listojen kanssa se juttu menee varmaankin niin että 18v katsoo listaa, hymähtää ja heittää kalkkiksen (äidin) listan käsilaukun pohjallle tai työpöydän alimpaan laatikkoon, kaivaa sen sieltä 10 vuoden päästä esiin, ja hymähtää kun huomaa että ’oho, kalkkis olikin oikeassa’ :)

  • Sari

   Juurikin niin :) Ei sita nuorena osaa arvostaa vanhempiensa ohjeita, ikava kylla!

 • Jari Holopainen

  Voi meitä miehiä, paljon harmia meistä taitaa olla. Taitaa olla parempi ryhtyä munkiksi.

  • Sari

   Juujuu, ihan hirveita kaikki miehet ;)

   Taman listan kirjoittaja oli selvastikkin itse kaynyt lapi erittain sotkuisen ja tuskallisen avioeron ja siita nuo miesohjeet (tulee selvasti esille hanen muissakin teksteissaan). Itse lahinna ajattelin tuota tuon 12 vee tyttosen lahestyvaa teini-ikaa ja sen tason rakkausmurheita – itse olen onneksi valttanyt (ainaskin toistaiseksi) suuremmat parisuhdekriisit ja kohta 20 vuotta on tuon isannan kanssan taivalta takana :) Ainahan nuista miehenpuolista valilla harmia on, mut eipa tuota ilimankaan ossois ennee ellee ;)

 • Jari Holopainen

  Näin minäkin ymmärsin. Hyvältä munkit maistuvat. Siitä onkin vierähtänyt tovi kun olen niitä itse tehnyt. Ongelma on ollut lähinnä se, että munkkirengas vyötäröllä kasvaa sitä mukaa mitä useamman munkin päivän mittaa syö.

Kommentointi on suljettu.