Muotia (?)

Käytiin tuossa just kaapalla ja siinä ovella ootti se tyypillinen näky: mutaset kumpparit ovenpielessä. Tulipaan siinä sitten tuas mieleen nämä pukkeutumiserot koto-suomalaisen ratiaraidan ja kiwien pukkeutumisen välillä. Joskus aikasemmin vanahan blogin puolella jo tätä ihmettelin, ja aattelinpas jakkaa teijännii kanssa uuvelleenviriteltynä näitä pukkeutumisen ihmeitä. Jos se Aira siellä kaahistelloo suomalaisten huonoo pukkeutumista, niin tuuppas pyörähtämmään tiällä meijän muaseuvulla… ;)

Tilannehan on siis tiällä niin heikko, että jos meikäläinen (joka ei tosiaankaan paljoo kato mitteen piälleen laittaa) Suomesta ostetut vuatteet piällä suap vaatekaupoissa kyselyitä mistä noin ihania vaatteita löytää, voitta arvata että aika ykspuolista tämä tarjonta tiällä on! Hah! Mut tosiasiassaan, oon kyllä huomannu että jos jottain Suomen reissulta ostan, niin vastaavanlaista vuatetta ruppee tiältä löytymmään semmoset 6-12kk myöhemmin.

Mutta ketäs se nyt kiinnostaa. Näistä meijän seutujen erikoisuuksistahan tässä piti puhua, ja alotettaan tietennii niistä parhaista!

#1 Rugby-shirt, stubbies & jandals

stubbies

Kuva tiältä

Kaksväriset shortsit (stubbies) – hyvinnii tyypillinen asuste sekä miehillä että naesilla (mutta ei ehkä kovinkaan suurena yllätyksenä tuu että enimmäkseen miehillä). Värit (ymmärtääkseni) on tietennii oman rugbyjoukkueen mukkaan. Ja flip-flopsithan on tiällä JANDALS, (japanese sandals). Ja tässä uppeessa asuyhistelmässä kirsikkana kakussa tietennii rugby-paeta. Jokkaesen rohkeen kiwi-uroksen valinta pubiasuks ;)

#2 Farmarin stubbies & wellies

eight_col_farmer

Kuva tiältä

Muanviljelijät pukkeutuu suht sammaan tyyliin mitä edellä, mutta jandalsien sijasta jalassa on wellies, elikkäs kumisuappaat. Mitä paskasemmat, sitä uskottavampi muatilallinen. Ja muamiehethän tiällä meillä ajelloo joko mönkkärillä (pellolta pellolle, elukoeta ajamassa koeran kansa) tahi sitten utella (elikkäs lava-aatolla). Ja yllättäen tiällä ”big is better” ei muuten päde muatilallissiin! Hienommat utet on ylleensä firmojen aatoja, ja oekeen farmarin tunnistaakii vanahasta aatosta ja lavalla olevista tavaroesta: koera ja pari heinäpualia on must! Joskus on kyllä kyytiin eksyny jopa hevonen

horse-on-truck-in-northland

#3 Opiskelijat

Kaikki. Samasta. Muotista. KAIKKI! Poejilla shortsit, jandals ja t-paeta. Tyttölöellä vuatteet ostettu todennäkösesti kaekilla samoesta kaapoesta. Vaekka eipä sitä juurkaan suurta erroo tulis vaekka eri kaappaankaan mänisivät ko sammoo tavaroo ne kaekki myypi, eri hinnoella vuan. Ne hädintuskin persauksen peittävät mekot tahi sitten ne nyt niiiiin suositut lyhyet, löysät shortsit joessa on vaekka minkälaesta ehanoo pitsireunoo… (Oon taennu tulla vanahaks ko en ennee ymmärrä nuihen ihanuutta??).

Se oli muuten isoen ihmetyksen aehe tänne ensjmäesen kerran muutettua, että missee on nuitten nuorten yksilöllisyys?? Ei sillä että Suomessakkaan hirveesti erikoesia persoonallisuuksia nuorison joukosta löytyis, mutta on sulla kuitennii jonniisortin eri tavoin pukkeutuvia ryhmiä löytyy. Mutta ei tiällä. Ei sitten niin pätkeekään! Tämän kymmenen vuojen aikana oon esjmes nähny ehkä kaks tai kolome pitkälettihevaria…! Kaekkien on näätettävä aena samalta. Ja hitto että on muuten tylsee…! Pittäes varmaan pistee pystyyn ”costume day” töessä, niinko taannoin Kuopiossa tehtiin, ja vähän ravistella nuihin paekallisten tylsiä rutiineja ;)

Untitled

Trek-chicks at work! 

#4 Illalla kaapassa kävijät

Kylypytakki. Pyjama. Tarviikos sitä muuta maejonhakureissulla. Sitäpaitti, pyjama-dayt on ihan normi käytäntö aina sillon tällön kouluilla ja päeväkodeilla ja sillon suatat nähä opettajiakkii keskellä päevee lähikaapassa pyjama piällä!

hulina

Pyjama-päevä ipanuuven koululla

#5 Opettajat (tavan koulupäevänä)
Valtaosa aena vimosen piälle tällättynä! Tokaluokalla tyttö tulj kottiin koulusta ja sano että ope vahingossa astui sormien piälle ko penikat olivat olleet lattialla leikkimässä. Mikäs siinä muuten mut opella olj korkkarit jalassa… suattohan se vähän 6-vee tyttösen kämmeneen koskee ko ope tirskauttaa astua korkokannallaan käen piälle! Liekköön ihan tarpeellista pikkuipanoehen kanssa töetä tehessä olla niin vimosen piälle tällättynä (varsinnii ko vertoo nuita opeja näihin kiwien normipukkeutumiseen), tiijä häntä. Mutta näkkyy olovan ihan normihomma lähes joka koolulla. Ja ihan paras tappaushan olj ko näin yhen opettajan seisovan urheilukentän laijalla kauluspaita-hame-korkkarit yhistelmässä, kaatosatteessa, ko penikoilla olj liikuntatunti ja olivat pelloomassa rugbyä. Heh! Talk about practicality!

#6 ”Talavikengät”

…elikkäs sukat. Juu, kyllä, juuri näen! Talavella suattaa vastaan hilipotella paekallinen pelekät sukat jalassa. ”Maori-shoes” (elikkäs paljaat varpaat) on aeka hyvät, mutta pakkasuamuina niitäkkii suattaa paleltaa.

#7 Auckanders

Nämä kaet on lähimpänä tuota Eurooppalaesta pukkeutumistyyliä. Kaikkialle pukkeuduttaan siististi, ja vaikka noita shorts and jandals-tyyppejäkkii näkkyy niin piäasiassa Akl-immeiset on suht ”tyylikkäetä” (aenakkii muuhun muahan verrattuna). Akl tuttavat on kauhuissaan ko kerron että kävin verkkareissa meijän kylän (1000 asukasta) lähikaapalla, suatikka sitten jos kuuloovat näistä sukkasillaan juoksijoesta. Nuo kaapuntilaeset oovat vähän ”posh” ja kaekki Ison Cityn eteläpuolella oleva onnii niille vuan jottaen periferioo jossei asu muita ko lampaeta ja muutama farmari ;)

Kaekenkaikkijaan hyvinnii rentoo meininkiä näellä nurkilla tuon pukkeutumisen suhteen, niinko monessa muussakkii asiassa. Tietyllä tavalla se on rentouttavvoo, ja haaskookii, ko ei tarvvii kummosesti töehin pukkeutua ja positiivista kommenttia suap ulukonäöstään (ventovierailta!). Ehanin kommentti tulj yheltä opiskelijalta joka tuumas ”you look too classy to work here!!” (ja piällä sattu nyt poikkeuksellisesti olemaan vuan mekko sen perus farkku – t-paeta yhistelmän sijjaan).

Elikkäs summa summarum. Jos tänne oot reissuun lähössä, elä suotta ressoo sen garderoobis kanssa. Ei ne ressoo paekallisetkaan! No worries!

Kommentit

 • Jari Holopainen

  Kiitos mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Herätti jännittäviä ajatuksia. Kulttuuripiirteiden siirtyminen maapallon toiselle puolelle viiveellä on mielenkiintoinen ilmiö, mutta ehkä omat juttunsa tai meeminsä on tällä puolella palloa. Olen kiertänyt viime päivinä kaikki Helsingin ostoskeskukset ja joka puljussa on samat liikkeet ja vaatteet. Ja tätä pidetään jopa kehityksenä. Eletään melekoisessa monokulttuurissa, enkä tarkoita nyt hiihtokenkiä.

  • Sari

   Kyllahan tuo tarjonnan vahyys vahan harmittaa, mutta minkas teet :) Mielenkiinnolla odotan loppuvuoden Kuopion reissua, onko tarjonta tosiaan siellakin niin rajoittunutta. Mutta jos ei muuta, niin ainakin laadukkaampia tuotteita sielta koto-Suomesta saa naihin NZ kiinantuontiratteihin verrattuna…!

 • Nomadi www.sillavalinmaailmalla.blogspot.com

  Hah, totesin itsekin Uudessa-Seelannissa kiertäessäni, etteivät he ihan muodin huipulla ole! Minulle todettiin, että pukeudun hyvin siististi, johon vastasin lakonisesti että ”niin, käytän ainakin kenkiä” sillä jopa Aucklandissa tapasin kyllä paljasjalkaisia henkilöitä kaduilla – enkä tarkoita mitään kodittomia tai muuten vaan onnettomia ihmisiä. Harvoin koen olevani paremmin pukeutunut kuin enemmistö ympärillä, mutta siellä sain kyllä tämänkin kokea :)

  • Sari

   Juu, minua ei se huippumuodin puute sinallaan hairitse, naurattaa vaan :) Isoimmat valituksen aiheet sen sijaan ovat nimenomaan tuo Jarin mainitsema ”monokulttuuri” vaatetuksen suhteen, seka vaatteiden huono laatu. Arsyttaa suunnattomasti kun muka-hyvalaatuisetkin (=kalliimmat) vaatteet ei muutamaa kuukautta pidempaan kesta nuhjaantumatta!

Kommentointi on suljettu.