Opiskelusta ulukomailla – osa 2

Jatkettaanpas tätä opiskelutarinata nyt muilla opiskelluun liittyvillä raha-asioella ja opiskelijoihin motivaatioongelmilla.

Ko tuo opiskelu on tiällä meijän nurkilla niin mahottoman kallista ja vaekka opiskelijoelle tukia onnii niin ne ei ihan vastoo sitä mänöjen miäree. Tämän takia joutuu sitten valtaosa opiskelijoesta turvautummaan (onneks korottommaan) opintolaenaan. Opintotuen tapanen ”student allowance” tiältä löytyy niinko Suomestakkii ja pikavilikasullahan se näätti ihan kohtuulliselta ($210/viikko yksinasuvalle, kun Suomessa vastaava on suurinpiirtein $500/kk), mutta ihan niin yksselitteinenhän tämäkään asia ei tietenkään oo (niinko ei oo Suomessakkaan) ja suatavvaan summaan vaekuttaa jos jonkinsortin asiat ja olosuhteet. Isoen ero varmaan on se että jos oot alle 24 vuotias eikä sulla oo lapsia, vanahempien tulot aatomaattisesti vaekuttaa tukkeen vaekket kotona asuiskaan! Mutta sitten tuas toeselta puolen, jos sulla on lapsia (single applicant with children), tuki suattaa noosta $300/vko ja jos oot parisuhteessa, se noosoo $350/vko (riippuen tietennii puolison tuloesta). Tätä logiikkoo en kuitenkaan ihan ymmärrä että miks yksinhuoltaja suap  vähemmän mittee kaks aekuista… mut kaet siinä on ajatuksena että sillä opintotuella suatettaan osittaen elättee vaekka työtöntö puoliskoo ja syöphän se aekuinen enemmän mitä penskat (???). Mutta niinko sanoen, näehin tukkiin vaekuttaa monet asiat ja nuo minun listoomat esjmerkit oovat sieltä huarukan yläpiästä.

No mutta mittee tällä ”viikkorahalla” sitten suat? Mihinkä se tiällä riittää? Tässäpä nyt muutamia esjmerkkejä tuolta Waikaton sivuilta, jonne olj listattu esmes yljopiston tarjooman majotuksen hintoja.

Halls of residence: $300-320/vko. Tämä sisältää huoneen lisäks kaekki ruuat. Jos pelekän huoneen halluut niin se on $145-165/vko. Homestay, eli huone nuorelle opiskelijalle perheessä: $259, sisältää huoneen lisäks ruuat.
Flatting on sitten varmaan se monille parjkymppisille se mieluisin vaehtoehto. Tämä siis tarkottaa sitä että vuokrattaan joko omakotitalosta huone (kämppiksiä et tunne, eli on ihan tuurissaan minkälaeseen porukkaan piävyt), tahi sitten jos sullon hyvä kaverjporukka, vuokrootta porukalla talon josta sullon käätössä se yks huone ja yhteiset tilat. Tällä tavalla asuminen on tietennii halapoo, viikko alakaen $90, mutta tähän tulloo sitten tietennii piälle muut kulut, niinko netti ja sähkö esimerkkinä. Hamiltonissa ei vielä tarvii vesjmaksuja maksella, mutta esmes Aucklandissa pittää. Ja tietennii lisäkuluna tässä on huonekalut, sillä harvon on kalustettuja kämppiä tarjolla.

Eli asumisvaehtoehot kuulostaa varmasti vähän erjlaeselta mittee esmes Kuopaksen tarjonta. Mutta tiällä ko ei kerrostaloja oo, niin on nämä vaehtoehottii vähissä. Tähän pitänöö vielä maenita se, että tuo talotarjontahan tiällä on sitten vähän sitä sun tätä. Opiskeluaekoina parj nuorta kurssikaveria ehtivät kaveriporukalla talloo ja tuumasivat yhen näätön jäläkkeen että eipä oo muuten ennen oo nähty talon ikkunalauvalla koevua kasvamassa! Olj ollu niin sammaleiset ikkunalauvat mökissä että siihen olj sitten kerennä koevu semmosen puoljmetrisen piiskulavarren jo itelleen kasvattoo :) Mutta tämä vuokraisäntiin asenne tiällä on vähän tämmönen että ko se talo on ostettu vuokralaesia varten, sitähän ei tarvii sitten huoltoo ollenkaan ko ehän minä ite siellä asu. Aena sitä joku epätoevonen löötyy joka sen vuokroo. Ja näenhän se männöö, epätoevosia aena riittää niinko tuonne nuamakirjaannii jokkii aeka sitten juttua linkkasin… (tähän surullisseen tarinaan, joka piätty taaperoikäsen kuolemmaan, piäset klikkoomalla tästä)

Tuolla Waekaton sivuilla olj arvioetu muitakkii kuluja mittee pittää ottoo huomijjoon. Esmes viikon ruuvat yhelle immeiselle on arviolta $75 ja yljmiärässiin kurssimaksuihin (tulostukset, kirjat, field trips) olj suositeltu varattavaks semmonen $500 per lukukaus. Ja tietennii ko opiskelija on niin pittäähän sitä vappaa-aejan harrastuksiinnii varata rahhoo. Elikkäs kallista on opiskelu, ei sillä opintotuella pitkälle pötkitä…!

Mutta mites sitten jos oot niinko minä, että halluisit opiskella mutta ajatus semmosesta melekkeen talolaenan kokosesta opintolaenasta ei oekeen nappoo (aenakkaan ennee tässä iässä!). No yliopistoltahan löötyy Scholarship office jonka mukavat roovashenkilöt on aena valamiita auttammaan. Näen ulukomualaesen näkökulumasta se on vuan se apurahan löötäminen vähän huasteellisempoo, ko nämä apuraha suattaa ussein olla aeka tarkkaan jo etukätteen korvamerkittyjä. Aena on aenakkii maenittu että tämä apuraha on suunnattu, esmes ”management” opiskelijoelle (ja tälle alallehan tuota rahhoo näkkyy riittävän… sannoo katkera kovien tieteihen tutkija!!), mutta ussein männöö vielä tarkemmaks. Paras ilimotus jonka omina opiskeluaekonanj näen olj apuraha opiskelijoille joehen suvussa on todistettavasti joku joka työskentellöö tahi on työskennelly Kiwi Raililla (tae suatto olla jokkii muukii valtion yritys). Juu, ei ou minun vanahemmat tahi mummo tae ukki Kiwi Raililla töessä ollu, mutta eikös se riittäne jos ukki on ollu rattoo tekemässä jossaen tuolla Kuavin takana?? Raatatie ko raatatie :)

Eipään näätä kuitenkaan paljoo huolettavan näetä paekallisia opiskelijoeta tuo opintolaenan miärä. Aenakkaan jos tuohon opiskelumotivaatijjoon on luottaminen. Tiällähän siis kurssi kestää koko lukukauven (12 viikkoo), ja jos siitä tulloo hylsy, uusintakokkeita ei oo tarjolla! Aenoo vaehtoehto on tehä kurssi kokonaan uuvestaan ja maksoo tuas se toesta tonnia kurssimaksua. Äkkiseltään näen suomalaesena arvelis että no niiltä kursseiltahan sitten ei hylsyjä ies tuu, ko kaekki tekköö älyttömänä töetä että saesivat kurssisa ies läpi. Mutta joka vuosjhan näetä tollukoeta löötyy, joella ei oo millään mittään väliä. Tuossa tälläkkii hetkellä on meijän kurssilla yks tyttö joka teki tokavuojen genetiikan kahesti ja näättää vahvasti siltä että kolomosvuossii männöö uusintakierrokselle. Ja siitäkkii huolimati neiti miettii että kyllähän tästä helepostikkii maisterjpaekan jostaen suap. Veikkoon että jos ei motivaatio tuostaan parane, niin suap kotvasen ehtiä että joku sen opiskelijakseen ottaa…! Ja tämä ei oo ies aenoo tämmönen tappaus. Näetä on aena usseempi vuoteesa, mutta moni tajuvvaa kuitennii vaehtoo kurssia ko tajjuuvat että tämä aehe olj nyt mulle vähä liian vaekee. Harvoen on näetä jotka piättään hakkoovat seinään usseempaannii kertaan.

Ja ennenko kukkaan alakaa älisemmään siitä että satuin nyt vähä negatiivisemmin puhummaan opiskelijasta, niin pittää sannoo että ko on kolomatta lukukautta tekemisissä immeisen kansa joka istuu labrassa näpleemässä kännykkeesä tahi lukemassa romaania (kyllä, rompsu käessä ko luennoitsija kääpi labran teoriaosioo läpi – hmm, minkään takia ei oekeen kokkeet onnistuna?!) eikä ies yritä suaha kunnollisia tuloksia vuan pälisöö vuan ja häerihtöö muihen töetä, alakaa tälläkkii suht kärsivällisellä immeisellä pinna palloo. Kun tässä ollaan kuitennii puoljtoesta vuotta yritetty kannustoo ja aattoo immeistä iliman minkäänlaesta muutosta käätöksessä puhumattakaan arvosanoesta, on aenakkii mulla sympatiat tiessään. Suakoon hylätyn tuas minusta nähen, en minä (tae siis myö, koko tiimi) pysty aekuista immeistä pakottammaan opiskelluun jos sitä mielenkiintoo ei itellä näy riittävän. Mutta näenhän se ikävä kyllä on että meitä on kaekenlaisia joka kurssille. Sitä aena toevoo että jospa tänä vuonna saes porukan, jotka oekeesti halluu oppia, mutta joka kerta suap pettyä ko joukossa on semmosta sakkia jota ei kiinnosta pätkän vertoo. Mutta onneks kuitennii joka sakissa on myös niitä valopilikkuja – mukavia, huumorintajusia, fiksuja nuoria joita opettaa ilokseen. Nuoria, jotka nähessään uskaltaa vielä luottaa siihen että tieteellä on toevoo tulevaisuuvessakkii ;)

Mutta mites siellä Suomessa? Ite ko en oo kääny kun sen parjvuotisen kansaenvälisen maisterjkurssin siellä Kuopijossa, niin eipä oo oekeen minkäänlaesta vertaelukohtoo Uus-Seelanti – Suomi opiskelijoehen ja opintojen välillä. Opiskelu on tietennii halavempoo, mutta mitenkä se vaekuttaa opiskelumotivaatijjoon kun vuan ”parraat” piässöö kuhunnii koulutusohjelmaasa? Kerro tok mielpittees ootpa sitten ite opiskelija, tahi muuten vuan opiskelijoehen kanssa tekemisissä! Mielenkiintosta olis kuulla vertaelukohtoo tähän ommaan, suht kappeeseen näkökulumaan!

P.S. Terveisiä keskitalavesta. Kukat ei oo näköjään kuitenkaan tajunnu että pakkasöehen aekaan ei välttämäti kannata ruveta kukkia pukkoomaan…!

Keskitalaven nuppusia!

Keskitalaven nuppusia!

 

Kommentit

  • Brightoneagle

    Täällä Japanissakin löytyy noita opiskelijoita jotka nyplää kännykkää tai nukkuu (!) tunnilla. En minä hirveillä lukukausimaksuilla pystyisi tunneilla nukkumaan! :D

    • Sari

      Tuo on niin raivostuttavaa luennoillakin, mutta entas noissa labroissa joissa niiden pitais oikeesti tehda toita!! :D Noh, meita on joka junaan…!

Kommentointi on suljettu.