Suuntana yläkoulu

Tiällä tuas yksi ulukosuomalainen ruapii piätään kun ei oikein tiijä mittee tehdä. Lapsella on vimonen vuosi nykyistä koulua jäljellä (primary school, tai ala-aste, luokat 1-6, intermediate, eli en tiä mikä, luokat 7-8) ja ensi vuonna suuntana ”college” jota toisissa paikoin myös kutsutaan ”high schooliksi” (luokat 9-13).

20160824_171041

Ekaluokkalaisten minionkaverit

Mikäs siinä nyt sitten muka niin hankaloo on? Suomalaisittainhan sitä katotaan että mikä on lähin koulu, ja penikka sinne, eikö? No ei tiällä! Koulujen välillä on isoja eroja – riippuen esimerkiksi asuinalueen tulotasosta. Alhaisen tulotason alueilla perheillä kun ei välttämättä ole edes rahaa lasten eväisiin (tai sitten muuten vaan mittään kiinnostusta lastensa hoitoon). Tämä puolestaan aiheuttaa paljon häiriköintiä koska lapset/nuoret ei yksinkertaisesti jaksa istua koulussa, joka tietysti vaikuttaa opetuksen tasoon. Mikä on täysin ymmärrettävää  – istuppa itse pitkät päivät (8-16) koulussa syömättä mitään!! Tämän takia jotkut vanhemmat vannoo erikoiskoulujen nimeen. Näistä esimerkkinä ”single sex ”-koulut (tyttö- tai poikakoulut), toisille kelpaa vain yksityiskoulut (mikäs siinä jos olet valmis maksamaan kevyet $30 000/vuosi nuoren PERUSOPETUKSESTA!), ja toisille on ihan ehdoton ehto saada lapsensa kristilliseen oppilaitokseen (esim katoliset tyttökoulut näkyvät olevan suosittuja).

20160828_154311

Meillon kevät, ja hevosista lähtee ”vähän” karvoo…!

Noh, näin…hmm… vähemmän uskonnollisena ja asuntovelallisena ne kristilliset oppilaitokset ja yksityiskoulut eivät arvatenkaan ole meidän listalle missään vaiheessa päässeet. Ja näin suomalaisena ajatus tyttökoulusta on jotenkin niin iänkaikkisen vanahanaikainen, ettei taatusti kyllä sinne lastamme sullota!! Joten katse on siis suunnattava ihan näihin valtion kouluihin. Lähin college meiltä on tuossa Te Awamutussa, ja käytiinkin siellä sitten viikolla tutustumassa.  Olihan se suomalaisen yläasteen ja lukion käyneelle vähän erilainen kokemus. Koulu on suuri! Ja valinnaiset aiheet on vähän eri luokkaa mitä aikannaan Juankosken lukiossa :D Pakollisina aiheina ysiluokkalaisille on siis englanti, matematiikka ja tilastotieteet, tiedeaineet, ”social studies”, terveystieto ja liikunta. Valinnaisia on valittava seuraavilta listoilta neljä:

Untitled

Koulun tutustumiskierroksella tuli todettua että tilat on ainaskin komiat. Musiikinopiskeluun on useita äänieristettyjä tiloja, tuleville säveltäjille on tarjolla tietokoneluokka Sibelius-ohjelmilla varustettuna, ja muutakin musiikkiin liittyvää sälää oli ihan riittämiin. Lisäksi koulun kautta voi järjestää myös soittotunteja niille nuorille, joita ei musiikin teorian opiskelu kiinnosta, mutta jotka kuitenkin soittavat jotain instrumenttia (jee, sannoo tiällä meidän nuori saksofonisti). Urheilu oli myös isossa osassa  ja perussetin (netball, rugby, jalkapallo) lisäksi koululla oli tarjota kanoottia, kajakkia, isoa uima-allasta, vuorikiipeilyvälinettä, maastopyörää… Tällä kannustetaan sekä harrastajia että niitä jotka vakavasti kaavailevat urheilusta uraa, tai vaikkapa niitä jotka haluavat ohjaajiksi ulkoilma-aktiviteetteihin.

Koululta löytyi myös komiat puu- ja metallityötilat, keittiöt, puutarhat, jne, jne… Eli voisipa melkein sanoa että tämä college on Suomen mittapuulla semmoinen lukion ja ammattikoulun välimuoto. Varsinaista ammattia täältä ei saa, mutta vahvan pohjan tuleviin ammatillisiin opintoihin (tai vaikkapa kesätöihin!). Myös akateemisesti lahjakkaita nuoria tuetaan, ja heille on tarjolla extension programme, eli lahjakkaat lapset ovat omassa ryhmässään ja heidän erikoisosaamisalueitaan tuetaan ja annetaan mahdollisuus mennä eteenpäin juuri niin nopeasti mitä kyseessä oleva nuori kykenee oppimaan – mikä on muuten tosi hyvä homma! Alkuun tämmöinen erottelu taitojen mukaan tuntui kummalliselta, mutta nyt on kyllä huomannut että se on kyllä toimiva systeemi. Kaikille on samat perusodotukset mitä vuoden aikana on opittava, mutta kukin saa opetella asiat omaan tahtiinsa. Tällä tavoin nuo vilikkaammat yksilöt eivät kerkee aiheuttammaan ihan niin paljoo pahennusta siellä tunneilla ko niillä on jottain haastavampaa tekemistä, eivätkä jouva tekemään ilikeyksiä :) Lisaksi koululta löytyy tiede ja astronomiakerhot, jos aika käy pitkäksi.

20160908_063816

Niin, kevät. Mut tuli sitten kuitennii vuorelle lunta! Brrr!

Olishan tuolla Hamiltonissakin hyviä valtion kouluja, mutta niistä parhaat rajoittavat sisäänottoaan vain niihin nuoriin jotka sattuvat asumaan ko. koulun alueella. Ja eipähän sitä oo mittään takkeita että ne yhtään sen parempia kouluja olis! Kaikki riippuu varmasti lapsesta itestään. Ja loppupeleissä tuossa 13 vuoden iässä tärkeintä taitaa olla se että nuilla ipanuuksilla on ne omat rakkaat ystävät samassa koulussa! Se oppiminenkin on varmasti tehokkaampaa kun penikoiden ei tarvii stressata isossa uudessa koulussa uusien kavereitten ehtimistä!