Juhannusfiiliksen salaisuus?

Mitä sinä tarvitset päästäksesi haluamaasi juhannustunnelmaan? Tarvitseeko sinun päästä kesämökille? Saavutatko oikean fiiliksen festareilla? Riippuuko tunnelma oikeanlaisesta säästä? Tarvitsetko perinteisiä juhannustaikoja? Entä saunan ja rantamaiseman? Tietynlaiset ruuat ja juomat? Ympärille läheisiä ihmisiä? Pitääkö sinun päästä katselemaan kokkoa? Tai toimia kenties joidenkin ihan omien juhannusperinteiden tavoin?

Mietiskelen juhannusfiiliksen salaisuutta, koska en ole vielä löytänyt omaa juhannusfiilistäni. Suurimman osan elämäni 27 juhannuksesta olen viettänyt isovanhempieni muinoin hankkimalla kesämökillä. Läsnä on ollut aina perhettä ja ystäviä, on grillailtu, uitu, saunottu, pelailtu erilaisia pelejä ja nautittu yöttömän yön tunnelmasta. Viime kesänä vietin ensimmäistä kaupunkijuhannusta silloisessa asuinpaikassani Helsingissä kylmyyden ja sen hetkisen raskauteni vuoksi, sillä en jaksanut matkustaa pitkää matkaa mökille. Oli virkistävää viettää erilaista juhannusta, mutta taisin kadottaa tietynlaisen juhannusfiilikseni jo tuolloin.

Kapinoin monesti vuodesta toiseen samoina toistuvia perinteitä vastaan. Olen kuitenkin huomannut, että mihin tahansa juhlaan liittyvä henkilökohtainen tunnelma muodostuu pitkälti juuri perinteiden ansiosta, olipa kyse siitä, että saa tietyt itselleen rakkaat ihmiset lähelleen, on jossain tietyssä paikassa tai toimii jollain tietyllä tavalla.

Tänä vuonna veikkaan fiilikseni viettää juhannusta piilottelevan, koska jouduin saattelemaan työn vuoksi reissaavan mieheni juuri juhannuksen kynnyksellä lentokentälle. Kun tärkeä läheinen ei olekaan lähellä ja seuraava näkeminen hänen kanssaan on arviolta yli kuukauden päästä, ei ole oikein juhlatuulella. Itselleni myös kolea ja sateinen sää vaikuttaa nyt niin, etten viitsi mennä kesämökille, koska tänä juhannuksena mukanani kulkee pieni tytön tylleröinen. Hänen hoitamisensa on itselleni helpompaa juoksevan veden äärellä kuin alkeellisemmissa olosuhteissa mökillä. Tärkeät juhannukseeni liittyvät fiiliksen tuojat eivät siis tällä kertaa ole ulottuvillani, mutta haluaisin silti kyetä nauttimaan tästä keskikesän iloisesta juhlasta ja löytää vanhoja tai uusia keinoja löytää juhannusmieltä. Millaisia keinoja etsiä juhannusfiilistä sinä ehdottaisit?

Onneksi juuri ryömimään oppinut hulivili saa olemuksellaan hymyn ja naurun huulilleni, vaikka en tiettyä juhannusmieltä saavuttaisikaan. Ja juhannushan on vasta aluillaan, joten tässä ehtii vielä testailla vaikka millaisia taikoja…

Siispä iloista juhannusmieltä kaikille!

fingerpori 85

PS. Blogini nimen alkuperä on Antti ”Hyrde” Hyyrysen käsialaa Stam1nan kappaleesta Eloonjäänyt, joten kaikki kunnia hänelle tästä mielestäni nerokkaasta sanailusta. Kaaos Kontrollissa kuvailee mieleni maisemia, ajattelipa kaaosta kontrollissa tai kaaosta kontrollissa :)