Heikko medialukutaito suurin turvallisuusuhka

Sosiaalidemokraattiset Opiskelijat aloitti loppiaisena Loppu MV-lehdelle -nimisen kampanjan, jonka idea on ottaa yhteyttä MV-lehden verkkosivustolla mainostaviin yrityksiin ja tiedustella, ovatko nämä tietoisia näkymisestään ko. sivujen yhteydessä.

Kampanja on ollut onnistunut ja useat yritykset ovat kertoneet Twitterissä vetävänsä kaikki mainoksensa pois. Vastavetona kampanjalle MV-lehti on julkaissut linjansa mukaisesti koko joukon “uutisia”, joiden mukaan Sosiaalidemokraattiset Opiskelijat on osa lehden aiemminkin väittämää salaliittoa, jossa on mukana – vähän kulloisestakin kontekstista riippuen – ensinnä tietysti valtamedia, mutta myös likipitäin kaikki valtiolliset instituutiot ja kansalaispiirit, jotka eivät jaa MV-lehden maailmankuvaa.

Vastakampanjan yhteydessä demariopiskelijoiden puheenjohtaja Hanna Huumonen on saanut Keskisuomalaisen mukaan osakseen myös tappouhkauksia. Eikä kerta ole ensimmäinen kun MV-lehteä näkyvästi kritisoineita ja näiden perheitä on painostettu ja uhattu väkivallalla.

MV-lehden ja muiden sen kaltaisten ilmiöiden nousu on ehkä vahvin argumentti sen puolesta, että perusopetuksesta ei saa leikata. Propagandan vaikuttavuus korreloi aina sen kohteen sivistystason kanssa. Suomalaisten ilmeisen heikko medialukutaito on hyvää vauhtia muodostumassa suurimmaksi kansalliseksi turvallisuusuhkaksi.

Ja sekin on aika paradoksaalista. MV-lehden kiihkein lukijakunta kun vaikuttaa olevan sitä porukkaa, joka pitää itseään myös kaikista kansankerroksista isänmaallisimpana. Vaikka juuri he syövyttävät suomalaista yhteiskuntaa eniten.

Heillä ei useinkaan vaikuta olevan minkäänlaisia valmiuksia arvioida omaa toimintaansa. He uskovat todeksi kaiken, minkä kokevat vahvistavan omia arvojaan, toiveitaan ja tavoitteitaan.

He eivät myöskään vastaanota vahvaakaan kritiikkiä seuraamansa ja toimintaansa ohjaavan julkaisun todenperäisyydestä. He nielevät kaikki tekaistut “uutiset”, valheet ja huhut. He eivät välitä, vaikka MV-lehden julkaisupolitiikan on todistettu olevan kaikkea muuta kuin journalismia.

Medialukutaidon ohella suomalaisessa perusopetuksessa olisi paikallaan painottaa enemmän myös keskeisen oikeusopin tuntemusta. Suomalaiset ovat kyllä kiitettävän tietoisia kaiken länsimaisen yhteiskuntaelämän pohjana olevista perusoikeuksistaan, tässä yhteydessä ennen muuta sananvapaudesta. Mutta mikään vapaus ei anna oikeutta käyttää sitä ihan miten huvittaa – ei yksittäiselle kansalaiselle eikä millekään “medialle”.

Kommentit

 • Aatu

  Kahta ensimmäistä kappaletta lukuun ottamatta voit vaihtaa tekstiin jokaisen MV-lehden tilalle YLE ja Hesari, niin se kuvaa täysin suomalaisen muka-sivistyneistön hengenmaisemaa.

  • Reino Lyytinen

   Et ole sit vittu ihan tosissasi?

  • Huokaus

   Melkoista… Taisi suhahtaa jutun pointti vahvasti yli. Lanseeraisin käsitteen ”mediakriittisyyskieltäytyjä” tietyle porukalle.

  • Kritiikki ja sen puute

   Kiitos sinullekin, Aatu, että todistit arvion pitävän paikkansa.

   Asialliseen kritiikkiin ei vastata asiallisesti argumentoiden, vaan se kuitataan
   – vastakkainasettelulla YLE.en (ikään kuin asiallisesti media- ja lähdekriittinen ei huomaisi toisinaan kritisoitavaa myös YLE:n ym. medioiden uutisoinnissa, jopa paljon syvemmälle valtadiskursseihin pureutuvaa kuin MV-lehden jutuissa),
   – vastakkainasettelulla vasemmistoon (ikään kuin kaikenlaiset ”oikeistolaiset” olisivat MV-lehdestä samaa mieltä)
   – vastakkainasettelulla korkeakoulutettuun ”sivistyneistöön” (ikään kuin tavallinen työssäkäyvä suomalainen ei muka huomaisi MV-lehden jutuissa mitään hämärää, vaan kaikki kritiikki olisi vain yliopistoihmisten tarkoitushakuisesti keksimää, tai ikään kuin tämä MV-lehti-kriittinen”sivistyneistö” ei tekisi ”oikeita töitä”, esim. postinjakelua, rakennustöitä tai taksinajamista) tai
   – ja usein myös (alkup. aiheesta riippumatta) vastakkainasettelua maahanmuuttajiin, ulkomaalaistaustaisiin, turvapaikanhakijoihin jne. (ikään kuin tämän vastakkainasettelun perusteettomuudesta ei netti olisi jo väärällään tietoa, jonka voisi googlaamalla löytää ja kehittää oma vasta-argumentti paremmaksi kuin vain vanhan toistoksi)

   MV-lehden jutut ovat enimmäkseen tätä samaa, me–ne-vastakkainasettelun rakentamista. Se on lähes joka kerta koko jutun tai kommentin argumentin ydin: katsokaa, rakennan keinotekoisen vastakkainasettelun ”meidän” ja ”niiden” välille, ja kas kummaa, siksi ”me” olemme oikeassa.

   Pliis. Keksikää jo jotain uutta. Alkaa olemaan jo tosi noloa toistella tota samaa.

 • Alman

  MV-lehti on työssäkäyville, jotka rahoittavat yhteiskunnan. Yle, HS ja muut punavihervasemmiston yhteiskunnan varoja kuluttaville loisille.

  Yle-laki:
  ”tukea suvaitsevaisuutta ja monikulttuurisuutta”

  • Tahvo

   Mv lehti kirjoittaa ihan fictiota. Ei ole lähdettä ei ole edes sitä että kuka on kirjoittanut aiheen

  • Huokaus

   Itse en työantajana palkkaisi ketään, kuka vaikkapa Facebookissa tykkää MV-lehdestä. Kertoo että ihminen on jollain tavalla kykenemätön lukemaan maailmaa. Oma valintanne siis.

   • Vastuunkantaja

    Minä olen työnantaja en ole jos olisin.
    Palkkaan työntekijät ammattitaidon perusteella.
    Tuotamme yhteiskunnalle verovaroja.
    Huokauksen kaltaiset vain nauttivat niistä muita syyllistäen ja rypien omassa erinomaisuudessaan.
    Ei mulla muuta – lähden töihin.

 • Tahvo

  Hei niillä oli munaa viedän mieheltä elanto pois mitä itse olisit olettanut noiden Venäläisten tekevän jos heidän ainoa ase on propaganda ja klikki mainokset?

 • Pilluturpa Lipponen

  Tiedoksesi, että purjehdus ei todellakaan ole turhaa!

  Mutta kirjoittaja ja etenkin vasurit ovat täysin turhia.

 • Di-perusinsinööri

  Yle valkopesee ja tuputtaa suvaitsevaisuuden riemukulkua. Puhutaan kotouttamisesta, mutta statistikkaa on jo riittäväsri suomeen aikoinaan tulleista pakolaisista ja heidän huoltosuhteestaan. Mv-lehteä ei olisi jos yle ja muut valtamediat tuottaisivat puolueetonta eei näkökulmiin pohjautuvaa oikeaa informaatiota. Asiat lakaistiin aluksi maton alle ja joka inserttiin osuu valtamedian uutisoinnissa lapsi..useita lapsia……hätääntyneitä perheitä…..no mitä hölmölään on tullut, yli 30 000 parempaa elämää hakeviä terveitä miehiä.

  • Huokaus

   Korkki kiinni Pera!

 • reeta

  Mistä se Keski-Suomalainen tiesi kertoa noista uhkauksista?

  Siis jotkut yliopistopellet ovat huolestuneita kun juntit lukee MV-lehteä ja kaiketi peruskoulussa nyt pitäsi opettaa lukemaan Keski-Suomalaista?
  Mene oikeisiin töihin.

  • Medialukutaito kunniaan

   Peruskoulunsa kunnialla läpikäynyt kansalainen tietäisi esimerkiksi sen, miten sanomalehti Keskisuomalainen kirjoitetaan oikein…

 • plokkariukki

  Plokkariukki ei ollut kuullutkaan aikaisemmin MV-lehdestä, mutta eipä ole tainnut jäädä paljosta vaille. Luen vai sanoisiko joku viisaampi, että tavaan ja katselen kuvia mm. lehdistä ja etenkin kirjoista noin 2-3 tuntia päivässä. Minun otannallani ja havainnoillani lehdet laidasta laitaan tuntuvat kopioivan toistensa juttuja, vähintäinkin aiheet. Uutiskynnyksen ylittävät ja palstamillimetrit täyttävät minun mielestäni päivästä toiseen samat sodat, maahanmuutto, raiskaukset ja pahoinpitelyt ja talouden kriisi. Positiivista uutista saa etsimällä etsiä. En tiedä onko tämä minun kohdallani median lukutaidottomuutta, mutta kirja eli muutama sata sivua pahvikansien välissä on kohta ainutta lukemista, mitä jaksan harrastaa. Syynä tähän ovat lehtien juttuaiheet ja kuvat. Niihin en juurikaan pysty vaikuttamaan, kirjan voin valita. Lehti on eläkeläiselle kallista lukemista ja vielä jos sen lukemisesta ei nauti, sen lukeminen on turhaa. Lehden ei tarvitse silti olla hauska ja viihdyttävä, mutta asiaa siltä odotan vai enkö osaa vain tulkita lehtien sanomaa?

 • Ismo

  Kyllä mv-lehdessä on paljon hyvää. Moni uutinen tulee vasta jälkeenpäin esiin valtamediassa. Ja jos blogin kirjottaja on parikymppinen nuori on näkemys mediaan ja sen muuttumiseen melko kapea.

  • Huokaus

   Miten ihminen voi olla niin typerä, että lukee totena ”uutisia” joita kuka tahansa voi kirjoittaa sinne? Kumman kritiikittömiä olette lähteidenne suhteen te ”kriittiset”…

   • Juuso

    Uskotko sinä todella, että 11.9.2001 tapahtumat Yhdysvalloissa sai aikaiseksi joukko beduiineja???
    Uskotko, että Pentagonin seinään ajettiin siivetön matkustajalentokone.
    Uskotko, että kerrostalo (WTC7) romahtaa tulipalon vuoksi vapaalla pudotuksella.

    http://wtc-7.blogspot.fi/

 • naurattaa

  En ymmärrä miks porukka mesoaa tuosta MV lehdestä. Asioita mitä sielä on julkaistu ei ole julkaistu suomessa missään muissa lehdissä, mutta parin päivän jälkeen ruotsissa on julkaistu lehdissä samoja juttuja. Joten jaksakaa vaan itkeä. HS ”on se juttu”, juntit.

 • iksa

  Luen mv-lehteä ja sekä myös muitkin lehtiä ja taitaa olla niin etta kumpikin puoli uskoo sokeasti omaan totuuteensa.mv- lehden kunniaksi täytyy todeta että uskaltaa kertoa myös niitä asioita jotka valtamedia jättää kertomatta.

  • Ismo

   Totta, ja oikaisee myös omia uutisiaan jos kyseessä on ollut perättömäksi osoittautunut uutisankka. Huolestuneempi olen Ylen uutisoinnista aiheeseen liittyen joka on pelkästään matut positiivisessa valossa esittävää ja pyrkii muokkaamaan ihmisten mielipiteitä valheiden, muunnellun totuuden ja tiettyjen asioiden kertomattajättämisen kautta.

Kommentointi on suljettu.