Toimittaja Pasi Peiponen esittää kirjoituksessaan (Yle Ikkuna 7.9.), että Iisalmi ja Tuusniemi ovat monien muiden ”pikkupaikkojen” tavoin katoamassa.
Nyt vajaassa kahdessa vuorokaudessa julkaisusta Peiposta on ehditty ojentaa kilvan, ja toki ihan syystäkin – jos alkutekstiä niin haluaa välttämättä tulkita.
Me savolaiset kun tiedämme todeksi esimerkiksi Iisalmen kaupunginjohtaja Jarmo Ronkaisen ja maakuntajohtaja Marko Korhosen vastineessa esitetyn listauksen yläsavolaisista vientiyhtiöistä ja koko maakunnan positiivista talousluvuista.
Itseasiassa Peiponen tietänee myös. Kokenut toimittaja tuskin olisi jättänyt edes mielipidekirjoitustaan taustoittamatta.
Mutta se ei ole olennaista. Peiponen käsittelee mielikuvia.
Suomessa on yli 300 kuntaa. Kuinka moni niistä herättää edes jollain tasolla yleistä mielenkiintoa? Keskimäärin, kuinka moni niistä osataan sijoittaa tarkoin kartalle? Ehkä muutama kymmenen.
Peiposen kirjoitus hermostutti erityisesti Savossa – kuten Helsingin Sanomien toimittaja Juha Akkasen samaa aihepiiriä käsitellyt kirjoitus Kaakkois-Suomessa. Paikalliset tietysti tuntevat oman alueensa arvon.
Peiposen esille nostama ilmiö on yleinen. Siitä on hankala nähdä minkäänlaista pyrkimystä luoda vastakkainasettelua maakuntien ja pääkaupunkiseudun välille. (Ja muutenkin tuntuu, että eniten puhetta alueellisesta polarisaatiosta pitävät yllä ne, jotka sitä myös eniten paheksuvat.)
Se nyt vain on fakta – Peiposen kirjoitukseen viitaten, että Helsingin pormestari Jan Vapaavuori esiintyy enemmän valtakunnallisissa tiedotusvälineissä kuin maakuntajohtajat yhteensä, ja että markkinointiviestintä onnistuu kasvukeskuksissa usein pieniä paikkakuntia paremmin.
Yksinkertaisena esimerkkinä voi hyvällä syyllä kysyä, kumpiko houkuttaa lähtökohtaisesti enemmän: kaupunki, joka ilmoittaa ykskantaan tavoitteekseen tulla maailman toimivimmaksi, vai kaupunkiseutu, joka kertoo sopeutuvansa kehitystrendeihin ja etsivänsä uuden kasvun edellytyksiä.
Peiposen kirjoituksen saattaa siis ottaa joko herjauksena tai herätyksenä.
On paljon alueensa ihmisistä kiinni, kuinka hyvin se tunnetaan. Tämä on kyllä tiedetty ennestään Savossakin. Muutama vuosi sitten toteutettu Kuopion alue -maakunnallinen markkinointiohjelma oli hyvä, ja Rautalampi takaisin maailman kartalle -hanke suhteellisesti vielä parempi.
Tekemällä ja toimimalla kun voi ehkäistä myös mielikuvien kartalta katoamista paljon pöyristymistä paremmin.