Hiljainen hetki kuolevalle isänmaallemme

Otsikko on suora lainaus Facebookiin perustetusta tapahtumasta, jota jaettiin paljon ennen kuin se nähtävästi poistettiin. Julkaisu edusti kritiikkiä Sipilän hallituksen esittämiä muutoksia kohtaan, joilla pyritään edistämään Suomen kustannuskilpailukykyä ja työllisyyttä.

Kyseisen tapahtuman prologissa esitettiin tunteikkaalla tavalla kysymys, että miltä isovanhemmistamme nyt mahtaa tuntua kun kansantaloutta tasapainotetaan. Se oli rohkeasti kysytty. Minä en kehtaisi sotavuodet kokeneilta tiedustella, että nytköhän se kuolema meidät kaikki  korjaa.

Sen sijaan työtä tekevien pettymys on toki itsessään täysin ymmärrettävää. Jo vanhat viidakonlait tuntevat tarinan apinasta ja banaaneista: Kun apinalle antaa yhden banaanin, tämä tulee iloiseksi. Jos taas apinalle antaa kaksi banaania mutta sitten tältä ottaakin toisen banaanin pois, apina raivostuu.

En väitä palkansaajia apinoiksi, mutta metaforan tasolla ilmiö on sama: saavutetuista eduista luopumisen tuska.

Ulosmarssien, mielenosoitusten ja lakkojen sijaan – tai edes ennen niitä – kiukkuiset palkansaajat  voisivat nyt kysyä omilta ammattiliitoiltaan syitä sille miksi yhteiskuntasopimusneuvotteluissa ei päästy alkua pidemmälle. Mikä SAK:n vaihtoehtoesitys edes oli, vai oliko sitä ollenkaan?

Opiskelijat, työttömät, eläkeläiset ja muut tulonsiirroista elävät saivat osansa jo hallitusohjelman yhteydessä. Myös korkeatuloisimpien verotuksen kiristäminen on ollut koko ajan näköpiirissä. Mitä palkansaajat siis odottivat? Ilmaisia hattaroita ja lyhyempiä työpäiviä? Sipilän varoitus parlamentaarisen vallan käyttämisestä viimeisenä vaihtoehtona ei ollut bluffi.

Yhteiskuntasopimuksen ehdot olisivat voineet olla ainakin totuttuun nähden kovat, mutta  ammattiyhdistysliikkeen olisi kuitenkin voinut olla järkevämpää luopua vain omien etujen ajamisesta ja tyytyä siihen, että kolmikannassakaan ei aina voi voittaa. Tehyn kampanjalanseeraus ”Ei käy” tiivistää hyvin koko ammattiyhdistysliikkeen orientoitumisen kustannuskilpailukyvyn edistämiseen ja talouden tasapainottamiseen.

Ammattiyhdistysliikkeellä olisi siis kuitenkin ollut valta osallistua keinojen määrittelemiseen kipeästi tarvittavan muutoksen tekemiseksi. Nyt kahteen otteeseen yritettyjen neuvottelujen tulos on vain osoitus siitä, että kolmikanta on aikansa elänyt.

Sopimisen kulttuuri on sen kulta-ajan jälkeen yhteiskunnallisia asioita seuraamaan tulleille muutenkin vain kaunis tavoitetila eikä enää mikään itseisarvo. Jos neuvottelemalla ei päästä hyvään sopimukseen – viime vuosina sopimukset ovat olleet ainakin kilpailukyvyn parantamisen suhteen sitäpaitsi huonoja – on vain johdonmukaista, että vaaleilla valittu hallitus toteuttaa uudistukset kuten parhaaksi katsoo.

Mutta vielä enemmän kuin ay-liikkeen itsekkyyttä täytyy ihmetellä niitä ihmisiä, jotka viitsivät edes ajatella isänmaan olevan kuolemassa. Hyvinvointivaltiomme talous on pahasti pakkasella ja nyt säästäminen tulee ihmisten iholle, mutta haasteiden ja ongelmien edessä ei ole oikein luopua leikistä, vaan tehdä ja toimia entistä enemmän.

Kommentit

 • bloggari

  Oman näkemykseni mukaan AY-liike vain osoittaa tervettä kriittisyyttä Suomen hallituksen esittämiä toimenpiteitä kohtaan – toimenpiteitä, jotka IMF (http://www.imf.org/external/pubs/ft/sdn/2015/sdn1510.pdf), Paul Krugman (http://www.theguardian.com/business/ng-interactive/2015/apr/29/the-austerity-delusion) ja viimeisimpänä ekonomisti Martin Sandbu (http://www.ft.com/intl/cms/s/0/64eb75a6-57cd-11e5-9846-de406ccb37f2.html) ovat todenneet ei ainoastaan toimimattomiksi, vaan haitallisiksi talouskasvulle.

 • Mika Nikkilä

  Ei sitä poistettu.Minä sen poistin sovittuna ajankohtana.Muuhun en tässä viitsi kommentoida.

  • Ville Blom

   Kiitos kommentista. Tosin en ottanut kantaa siihen kuka tapahtuman poisti ja mistä syystä. Mutta yhtä kaikki, miksette antaneet sen säilyä myös varsinaisen tapahtuma-ajankohdan jälkeen? Niinhän Facebookissa on tavallisinta toimia.

 • Tragus

  ”Ei sitä poistettu, minä sen poistin” eli siis onhan se poistettu jos sinä sen kerran olet poistanut?
  Muuhun en tässä viitsi nyt kommentoida :D

 • Savompoeka

  Nuorehkolla miehellä rakentavija ja järkevijä tuumaeluja. Toevottavasti asijoehi panneutuvija nuorija löytyy sinun lisäks enemmännii. Muute ajetaan täösillä päen kallijoo ja ollaan vielläe syvemmälä mitä Reikka.
  Mänestystä elämäes taepaleele. Niin, ja tietysti niile maratoonitaepaleille.

  t. Rane/Savompoeka

  • Ville Blom

   Kiitos paljon, Rane!

 • Vesa Räsänen

  Hyvä ja oivaltava kannanotto. Kaikkea ei voi saada, vaikka nytkään ei edes kovin suuresta poisotosta ole kyse.

  • Poistot ja poistot

   Itsekkin olisit varmasti valmis leikkaamaan omista tuloistasi 20%?

   • Ville Blom

    Viitannet kysymykselläsi johonkin väitteeseen jostakin palkansaajaryhmästä, jonka tulot laskisivat vuositasolla 20 prosenttia. Sinulla lienee esittää laskelmia?

    Yleisesti ottaen olen toki valmis hyväksymään myös omaan sosioekonomiseen asemaani kohdistuvat heikennykset. Meidän nousevien sukupolvien on joka tapauksessa – ennemmin tai myöhemmin – maksettava takaisin sitä velkaa, jota ennen meidän yhteiskunnallisesti valveutuneinta aikaa on otettu.

Kommentointi on suljettu.