Elämäntarina työvälineenä

Olen käymässä läpi koulutusta, joka valmistaa minua käyttämään omia elämänkokemuksiani työvälineenä kokemusasiantuntijan roolissa. Olen muuntautumassa asiakkaasta ammattilaisten rinnalle nousevaksi aktiivisesti kokemuksiani hyödyntäväksi asiantuntijaksi omassa elämässäni.

En ole passiivinen vastaanottaja, vaan myös minulla on annettavaa ammattilaisille. Eikä pelkästään ammattilaisille, vaan muillekin ryhmille, jotka tarvitsevat tietoa mielenterveyskuntoutujan elämästä.

Kokemusasiantuntijan tärkein työväline on omat elämänkokemukset ja niistä muodostuva tarina. Ei ole kyse mistä tahansa tarinasta, vaan juuri siitä mitä olen kokenut ja ajattelen elämästäni, se ei ole nyyhkytarina eikä rypemistä omissa murheen alhoissa, vaan tarina jossa on valoa ja toivoa, selviytymistarina. Tarina joka auttaa. Minua ja muita.

Oman tarinan kirjoittaminen on vaativa tehtävä. On osattava painottaa tarinassa erilaisia puolia riippuen tarinan yleisöstä. Mutta ensin on oltava se kaiken kattava elämäntarina, josta voi muokata kulloisenkin yleisön mukaan erilaisia asioita painottaen aina erilaisen, aina uuden. Ja kuitenkin jokainen tarina on osa minua, minun elämäntarinaani.

Työvälineenä oma tarina on muuntuvainen, kuin peili ja kuvajainen itsestä. Se on henkilökohtaisuudessaan samaan aikaan kiinnostava ja kipeä. Ja siksi sen laatiminen ja esittäminen vaatii taitoa. Sitä taitoa minä vasta harjoittelen. Koulutusta on vielä jäljellä ja minulla aikaa oppia. Koskaan ei ole valmis, koko elämä on jatkuvaa oppimista.

Kommentit

 • Tuula Kyyrönen

  Hyvä Sonja!
  Olet kannustava esimerkki, että vaikeudet on tarkoitettu voitettavaksi, kokemuksista voi ottaa oppia.
  Ja että me ihmiset olemme lopultakin varsin samanlaisia, kun vain uskallamme avautua ja jakaa.

 • Seija Hämäläinen

  Hei, Sonja!
  Vaatii suurta rohkeutta ja voimaa ryhtyä tehtävään, jossa koko oma elämä ja persoona on työvälineenä. Jossa joutuu jakamaan omaa itseään erilaisina palasina muita auttaakseen. Tärkeä työ, jota olet tehnyt jo ennen koulutustakin kirjoittamalla ja jakamalla kokemuksiasi. Käytät hienolla tavalla kirjoittamisen lahjaasi.

Kommentointi on suljettu.