Lehtiä

Aluksi

Puut lehtivät. Ihminen voi lehteillä elämäänsä. Historian lehti kääntyy. Sanoma- ja aikakauslehdet kiinnostavat lukijoita. Kaunokirjan lehdet puhuvat. Jotkut suosivat lehtitaikinaa, toiset filotaikinaa. Vieläkin on olemassa kirjoittamattomia lehtiä. Lehtiala on myös elämänala.

 

Asemia

Asemilta on lähdetty maailmalle. Niille on saavuttu, kun on ollut kotiinpaluun aika. Asemilla on hyvästelty ja lausuttu tervetulotoivotuksia. Niiden edustalla on kaivattu menneeseen ja haaveiltu tulevaisuudesta. Asemien kautta on vastainen aika kulkenut kohti entisyyttä. Ne ovat olleet nykyasemia.

Valokuva 1. Varkauden vanha asema.

 

Silloin joskus matkasi sivistysihanne Varkauteen. Maailmankuva ilmeni asemarakennuksen muotokielessä. Kauneutta ja kansallisuusaatetta arvostettiin. Juna oli tulevaisuuden kulkuneuvo. Ihminen nousi junaan ja matkusti vielä saapumattomiin päiviin. Tekniikka palveli ihmistä eikä ihminen tekniikkaa.

 

Onneksi junat kulkevat edelleen. On myös tähdellinen asia, että Varkauden vanhalla asemalla on yhä elämää. Kotina se lienee omintakeinen. Kahvilamiljöönä vanha asema on viehättävä, jopa luokseen kutsuva. Ilman verenvetoa ei ole ammattisivistystä. Voimakkaasta viehtymyksestä taitavuuteen kertoo leivonnaisten herkullisuus. Siellä kuvaannollisesti lehtitaikina on muuttunut filotaikinaksi: se näyttäytyy ammattitaidon filosofiana, syvähenkisyyspitopalveluna.

 

Perikatoko?

Huomenna, maanantaina 4.5.2020, entisyys aidataan. Sitten kehystetyllä olemisalueella alkaa menneisyyden nakerrus. Osa osalta ja vaihe vaiheelta sivistyslaitos hävitetään.

Valokuva 2. Varkauden yhteislyseo.

 

Opinahjon katoaminen pyyhkii pois maailmasta myös monen sukupolven muistoja. On kuin joku anastaisi ihmisiltä aikaa. Se lakkaa lopullisesti olemasta. Kun ihminen asettuu jumalan rooliin toteamalla jonkin seikan tulleen elinkaarensa päähän, hän valitsee myös suuren vastuun. Vallitsee teleologinen etiikka: vain lopputulos on tärkein. Kaikki muu on toissijaista. Yhteislyseon on kadottava. Juuri se ratkaisu hyödyttää mahdollisimman monia ja tekee heidät tyytyväisiksi, kenties onnellisiksikin. Tulevaisuuden ääriviivat on piirretty todellisuuteen.

 

Lopuksi

Uusi lukiorakennus edustanee huomispäivän kouluihannetta. Sillekin on aikanaan kehkeytyvä oma historiansa. Siitä syntyy sukupolvellisia muistoja. Lukiolle muotoutuu kerrottu ja eletty entisyys. Senkään merkitystä ei pidä väheksyä. Siellä rakentuu tuore sivistystulevaisuus.

 

Eksistentiaalinen lehtikatsaus: Warkauden Lehti on tähdellinen. Sitä olen lukenut koko ikäni. Sittemmin, siitäkin on jo kauan, Keskisuomalainen ja Helsingin Sanomat tulivat tärkeiksi. Tätä nykyä odotan innokkaasti myös Soisalon Seudun ja Joroisten Lehden viikoittaista saapumista. Ulottuvillani ovat siis sanallistettu Suomi ja nimenomaan sanallistettu Savo. Lehtevä todellisuuteni on paperitodellisuutta.

 

Turvallista ja toiveikasta toukokuuta kaikille.