Päätöskävely: Kuopion kuvat

Syksy luo maailmaan monivärisyyden. On kuin luonto tekisi oman olemismaalauksensa. Sen aiheena voisi olla ”Taitekohta”. Kesä on päättymässä, ja lehtien punerrus enteilee saapuvaa talvea. Tuuli on kuitenkin vielä suvisen lenseä. Keskelle kukoistusta on piirretty katoaminen.

 

Hapelähteenpuisto on kaunis ja puhutteleva kaupunkipuisto. Maljapuro on miljöön olennainen ainesosa. Vaikka se halkaisee maiseman, samalla se myös tuo puoliskot toistensa yhteyteen. Kaarisilta ei johda pelkästään puolelta tai rannalta toiselle, vaan se asettaa puolet saman olemisrakennelman yhteyteen. Molemmat rannat saavat sillä tavoin olemuksen tai ilmiasun. Niistä syntyy paikkoja. Ne eivät enää ole silkkaa puron reunaa. Niillä on nimi: vasen ja oikea ranta. Ne niin ikään purostavat Maljapuron.

 

Suunnittelija on ollut todella näkemyksellinen. Kivisen maan keskeltä kohoaa violetteja kukkia. Kivinen maa kukkii kuin viimeisessä loistossaan. Olen harvoin vieraillut yhtä sopusointuisessa puistossa. Pysähdyin kaarisillan huvimajaan ja pohdin luonnon tai olemisen taiteilijaluonnetta. Taitava ihminen kykenee yhteistyössä olemisen värirytmin kanssa loihtimaan todellisuuteen harmonisia kokonaistaideteoksia. Tämä Kuopion kuva on paljonpuhuva.

 

Juho Rissanen lepää auringon kultaaman kivipaaden alla. Säteet saavat hautakiven hehkumaan. Tuntuu kuin luonto tekisi kunniaa taidemaalarin muistolle. Hetken ajattelen, että kansainvälisyyden tuuli puhaltaa yli Kuopion Ison hautausmaan. Männyissä humisevat Rissasen opintomatkat Italiaan, Saksaan ja Ranskaan. Niissä suhisevat nuoruus ja miehuus. Mahtoikohan Rissasen ikävä Kuopioon milloinkaan hellittää? Kukapa nyt ei Savoon takaisin alati kaipaisi?

 

Kuopion kuvat merkitsevät valokuvia, muistikuvia, haavekuvia, kuvajaisia ja mielikuvia. Jotakin vertauskuvallistakin näihin kulttuurikävelyihini on sisältynyt. Kulkijana olen koettanut sana- ja kielikuvillani olla Kuopion kiehtovuuden sekä kauneuden veroinen. Paljon jää edelleen sanomatta. Ehkä palaan tähän aiheeseen vielä vastaisuudessa.

 

Nyt kuvallisiin ja sanallisiin kuulemiin Kuopiosta.