Rottinkituolien maalaus

Viime kesänä ostetut, käsittelemättömät rottinkituolit pääsivät pahemman kerran homehtumaan viime talven aikana lasittamattomalla parvekkeella. En siis suosittele lumen kanssa kosketuksiin päästämistä rottingille. Tämä on ehkä sanomattakin selvää, mutta kun on pimeää ja pakkasta, niin ei sitä tule talven aikana niin kurkittua parvekkeelle, että mitähän siellä tapahtuu.

Koska tuolit ovat hyvät istua, niille annettiin jatkoaikaa maalilla. K-Rauta on tullut tutuksi, kun siellä ollaan juostu milloin homepesuainetta, milloin sprayta, milloin pensselillä sudittavaa maalia ostamassa.

Aluksi hioimme rottinkia kevyesti. Sen jälkeen home pestiin siltä osin kuin se irtosi homeenpesuaineella, joka sekoitetaan veteen. Kannattaa hommata siihen hommaan pressu alle, koska aine on aikamoista myrkkyä. Homma sujuu onneksi näin kesäaikaan sujuvasti pihamaalla. Alun hionta auttoi hommaa kovasti. Niistä kohdin home irtosi tosi hienosti.

Pohjamaalaus tehtiin harmaalla pohjamaalispraylla. Tarkoitus oli jatkaa värillisellä spraylla, mutta jo pohjamaalaus osoitti, että maalihävikki on valtava, ja purkkeja saisi ostaa niin paljon, että kunnostus maksaa enemmän kuin itse tuolit. Pohjamaalia kului reilu kaksi purkkia per tuoli. Niinpä hommaa jatkettiin pensselillä levitettävällä Teknoksen maalilla, joka soveltuu ulkokalusteisiin. Maali on liuotinohenteista, ja se sävytettiin Tikkurilan värikartan Akaatti-sävyllä, joka on siniseen taittuva harmaa. Kiiltoaste on täyskiiltävä.

Tätä menetelmää ei varsinaisesti suositella rottingille, vaan esimerkiksi Prismassa sanottiin, että Tikkurilan edustaja suosittelee ainoastaan spray-maalia. Koska emme halua tästä suurta kulua, teimme oman ratkaisumme, ja kestävyys testataan käytössä.

Maaleista päädyin Teknoksen 0,45 desin Futura-maaliin, koska Tikkurilan Unica-ulkokalustemaalin pienimpään kokoon, joka on parin desin luokkaa, ei voinut saada sävytystä. Rutkasti suurempaa taas en halunnut ostaa, koska en tiennyt, mitä hommasta ylipäänsä pensselillä tulee, ja hinta pompsahti purkissa reippaasti. Kannattaa siis kysyä rautakaupasta apua, osaavat neuvoa eri vaihtoehtoja. Itse en tiennyt esimerkiksi sitä, että Teknoksen maalia voi sävyttää Tikkurilan värikartasta napattuun sävyyn.

Nyt on toinen tuoli maalattu, ja toinen odottaa vielä kunnostamista. Siihen kävimme ostamassa pari purkkia pohjasprayta, ja keskitymme sillä erityisesti punoskohtiin, sillä ne ovat vaikeimmat maalata pensselillä. Kun maali on samaa väriä pohjan kanssa, pensselin ulottumattomiin jääneitä kohtia ei sitten lopulta edes huomaa.

Kesäloma on mennyt tähän saakka pitkälti kotihommia tehdessä. Kaappeja siivotaan, kirpparia pidetään ja kalusteita tuunaillaan.

Kommentit

  • E Haapasalo

    Miten paljon maalit tuli maksamaan?

Kommentointi on suljettu.