Vanhan Lundian kunnostus finaalissa

Lundian ikuisuusprojekti pääsi vihdoin ennen joulua paikalleen leikkinurkkaukseen, jossa kalustus on vaihtunut koko asumisajan viimeisen kahden vuoden aikana. Kyse on siis lapsuudestani asti säilyneestä Lundian yksiköstä, joka on ehtinyt olla tässä välissä jo yhden kesän ja talven yli ulkonakin, kesäkeittiönä.

Hyllyssä oleva vanha lakka oli sen verran tiukassa, että projekti takkusi pahemman kerran. Ei niinkään siksi, etteikö lähipiirissä olisi ollut osaamista, mutta työläydessään hylly jäi välillä seisomaan pitkiksi ajoiksi. Hyllyä alettiin kunnostaa viime kesänä reteästi, kuten joku saattaa muistaa postauksestani, mutta laikukasta jälkeähän siitä vain syntyi. Opetuksena muille vanhan Lundian kunnostajille on, että kannattaa jo alusta pitäen käyttää hiomakonetta ja hioa syvälle. Ovien listat vaativat kärsivällisyyttä, koska niissä on pieniä sivuja, jotka pitää yhtä lailla saada hiottua kunnolla, jos mielii, että vanha lakka ei hyljeksi uutta pintakäsittelyä.

Lundiaa on täydennetty uusilla osilla, Lundian omalla pöytälevyllä ja pöydänjalalla. Valkoinen taustalevy on ostettu puutavaraliikkeestä mittaan sahattuna. Sivupaneelit ovat edelleen 80-lukua, ja läheltä katsoen sen huomaa, mutta purkaminen näytti vaikealta operaatiolta.

Nyt nurkkaus palvelee kolmevuotiaan leikkejä sekä piirustus- ja maalaushetkiä, mutta kun lapsi kasvaa, levyä saa nostettua korkeammalle hankkimalla korkeamman pöydänjalan. Sitten, kun sen aika on, nurkkauksessa voi tehdä vaikka läksyjä, eli tarkoitus on, että työpiste kasvaa lapsen mukana eri elämänvaiheisiin. Siinä mielessä Lundia ja muut jatkettavat ja muunneltavat klassikkokalusteet ovat vertaansa vailla. Ostat kerran, käytät ikuisesti. Nyt näitä lundioita saa muuten aika edullisesti esimerkiksi tori.fi:ltä ja huuto.netistä, joten jos et säikähdä älytöntä hiomis- ja lakkausurakkaa, niin suosittelen. Inspiraatioon saa lisäsytykettä katselemalla vaikka Lundian kuvagalleriaa.

Jakkara on vielä ostamatta, ja siihen asti keittiön apuportaat palvelevat tehtävässä.

Käyttökokemusten mukaan tämä on toimiva peli: kirjat, palapelit ja piirustus- ja askartelutarvikkeet ovat koko ajan piilossa, mutta kuitenkin käden ulottuvilla ja lapsen itsensä saatavilla. Leikki-ikäinen ei vielä viihdy omissa oloissaan yläkerran huoneessaan, joten jokin tällainen piste täytyy olla oleskelutilojen yhteydessä. Tähän yhteyteen lisäisin sanan katseenkestävä, ja sellainen Lundia mielestäni on.

s1s2

Kommentit

  • Jussi

    Hienosti on onnistunut. Itsellä on nyt työnalla samantapainen Lundian hylly.

Kommentointi on suljettu.