Ainahan näitä on – uhkakuvia

Eletään millä vuosisadalla tahansa, niin joku mieleltään viisas kertoo uhkakuvista, josta on saanut ennusmerkkejä, milloin sammaleista tai sammakoista. Viimeisin tämän päivän lehdissä ollut kertoi, että parinkymmenen vuoden päästä setelit ja kolikot ovat historiaa! Hahhah, sanon mie!

No, jos mennään henkilökohtaiselle tasolle, niin kenties tuo uhkakuvien esittäjä kärsii pahasta rahapulasta. Millaisia uhkakuvia esitettiin 1960- tai -70 luvuilla ja että miten maapallolla eletään vuonna 2000? Vaikka jos jonkinlaisia mielikuvituksellisia juttuja oli ilmassa avaruusolioista lähtien, mutta miten oli käytännössä? Ei mitään, vain kännykät ja kannettavat tietokoneet, eikä juuri muuta. Ihminen söi samalla tavoin, siivosi, kävi suihkussa, valehteli, puhui pahaa selän takana. Elämä oli aivan kuin juuri tällä hetkellä.

En ymmärrä, mistä tuollaiset ennusteet syntyvät? Kovin on vilkas mielikuvitus oltava. Kenties tuijottaa lompakossa paksua korttipinoa. Tai sitten on viime yönä nähnyt pahaa unta, jos vaikka eilen söi jotain sopimatonta. Joka maalla on oma valuuttansa, olkoonpa, että Eurooppa on suurelta osin saman valuutan alaisuudessa. Eurooppa on lopulta kovin pieni alue koko maapallolla. Jos matkustat Euroopan ulkopuolelle, siun on vaihdettava eurot sikäläiseen valuuttaan. Ei kaikkialla kortit käy, eivätkä koskaan tule käymäänkään. Menet torille, johonkin tapahtumaan, teet jotain pienimuotoista kauppaa tien varressa tai myyjäisissä. Missä tahansa kulkenetkin, seteliä ja kolikoita tarvitaan ja tullaan tarvitsemaan.

Väitän, ettei koskaan tule sellaista tilannetta, että kolikot ja setelit olisivat historiaa. Bisnestä voidaan kyllä tehdä, yrityskauppoja, verkkokauppaa jne. ilman käteistä, mutta aina on ja tulee olemaan käteisen rahan tarve.

Kaikenlaisia juttuja kehitellään, kuten autoa ilman ohjaajaa. Ehkäpä se jossain onnistuu, mutta jos tulee esimerkiksi Suomeen ja ajetaan paikkoihin, mihin ei ole edes kunnon teitä. Ojanvarret kasvavat pajukkoa ja jos vaikka mitä, niin eipä selviä kuskiton auto kovin paljon valtateiltä sivuun. Näin sekin tulee olemaan. Yksittäisiä juttua voidaan kehitellä, mutta setelien ja kolikoitten käytöstä ei päästä.

Jospa tuon selvityksen tekijä selviää traumastaan ja joku antaa hänelle käteistä tai ainakin näyttää sitä. Jospa tuo olikin vain painajaisuni ja siitä heränneenä kuvitteli sen olleen totta ja ei kuin vain heti raapustamaan siitä uutista.

Ihminen tulee palaamaan alkujuurilleen monessa asiassa tai jopa pysyy niissä: Syödä joka päivä, peseytyä joskus. Suomalaisilta ei koskaan häviä puusaunaa, eikä saloseudulta asutus häviä minnekään. Maaltapako kääntyy kaupungista paoksi. Väitän, että kahden, kolmen sukupolven aikana se tulee tapahtumaan. Autoja halutaan ajaa itse, samoin mopoja. Iso osa haluaa kasvattaa kasviksensa itse ja tehdä perusruokansa ja jättää kaupan puolivalmiit einekset kaupan hyllylle. Käteistä rahaa vain pitää olla mukana kaiken varalta, jos vaikka tulee sellainen valtakunnallinen tai jopa laajempi häiriö, ettei sähköiset yhteydet pelaakaan ym. ym.

Näin ne asiat vain tuppaavat olemaan.
Ai että mie olisin syönyt eilen jotain sopimatonta, kun tällaista kirjoittelen ja että olisin nähnyt painajaista. Eilen söin sellaista ja juuri sopivan määränkin mikä todella sopi miulle ja vatsaan hyvin ja näin niin herttaista unta ja sen juuri kerroin teille. Elämä on siis hyvin, paitsi, ettei miulla juuri nyt satu olemaan käteistä, mutta huomenna taas on, kun tarvitsen. Ei se lopu, vaikka joskus vähiin käy. No, entäs sitten, jos mie olen väärässä. Mitäpä siitä, ainahan sitä joku on, eikä siitä kenellekään muulle vahinkoa tule.