Äiti ei tule perässä ja kerää roskia!

Roskaaminen on ollut riesana niin kauan, ettei sitä enää kukaan muistakaan. Suurimmat roskamäärät löytyvät nykyisin pahimmoilleen sellaisista luontokohteista, joihin kuljetaan metsäpolkuja tai rakennettuja reittejä myöten. Ruokaa ja monenkaltaista hetken hurmaa nostattavia syötäviä kannetaan taskuissa. Niistä saadaaan energiaa, mutta se menee todella hukkaan:
Niitä kääreitä ja purkkeja ei jaksetaakaan kantaa, vaikka tuote on sieltä sisältä syöty pois. Mihin se energia häviää sillävälin?
Osalla riittää energiaa, kun jaksavat rypistellä tai talloa purkit kasaan. Siihen loppuu sen energian vaikutus.

Kaikkialla Suomessa kokoontuu erilaisia ryhmiä, jotka lähtevät asiakseen pussien ja kassien kanssa keräämään roskia teitten varsilta, luontokohteista ja asuinympäristöstä.

Miksi tällaiset pataljoonat pitää perustaa? Siksi, kun nuo hienohelmat ja elintason pilaamat eivät jaksa tuoda roskiaan pois! Korvilleen sietäisivät saada.

Osa taajamissa löytyvistä roskista johtuu siitä, että lapsukaiset käyvät ostoksilla ilman vanhempiensa lupaa ja sitten syödät pikapikaa, ettei kukaan pääse kyselemään turhista ostoksista. Jos vaikka syövätkin, niin miksei niitä jätöksiä voida laittaa lähimpään roskikseen? Miksi ne pitää heittää? Siksikö, ettei vain tarvitse kantaa mukanaan. Sehän näyttää niin lapsellliselta vai`

ÄIDIT EIVÄT KULJE PERÄSSÄNNE KERÄÄMÄSSÄ ROSKIA, EIKÄ MUUTAKAAN! 

Tuo pitää takoa kaikkien päähän, jotka kylvävät ja sotkevat kaunista ja siistiä ympäristöä! Nyrkillä takominen voisi auttaa, mutta sitten tämä kohde saattaa nostaa vanhempiaan vastaan pahoinpitelysyytteen, joten sekään ei kannata. Tämänhän ne lapset ja nuoret tietävät. Elävät kuin pellossa. Mitään rajoja ei näytä olevan sen paremmin kotona kuin muuallakaan. Sitten kurkkusuorana huudetaan ja kailotetaan ilmasto- ja ympäristöasioissa toisille, että heidän pitää alkaa tekemään. Unohdetaan, että jokainen on vastuullinen jo niistä roskista alkaen.

Yhtälailla tupakoitsijat tumppeineen kuin olutta ja energiajuomia kittaavat kaikenikäiset. Nuorisossa on havaittavissa kaikenlaista uhmaa ja kun istutaan kavereitten kyydissä, napataan oluet kitaan, avataan auton ikkuna ja nojataan rennosti siihen sekä heitetään purkit ja muutkin roskat autosta tielle. Näin olen vain havainnut satoja kertoja missä päin Suomea tai maailmaa tahansa, missä olen liikkunut.
Tuosta tulikin mieleeni, että nuorten käyttämissä autoissa on jokin ihmeellinen vika, kun ohiajavista kuuluu sellaista onttoa kuminaa. Luulin ensin niitä bassokaiuttimiksi, mutta sitten selvisi: Tyhjät pääthän siellä kumisevat toisiaan vasten.

Taas asiaan.

Joskus takavuosina ehdotin, että roskista pitäisi ottaa dna-näytteet, kun paljain käsin ne avataan yleisesti. Sitten siitä kun räppäisee sakkomaksun kyseiselle henkilölle testikulut mukaan laskettuina, silloin vasta ymmärrystä löytyy. Aivan sama kuin teitten varsiin ja levikkeille heitetyt roskapussit ja muut jätteet.

Aivan sama pitää tehdä kaikille. Maksaja ei montaa kertaa ala suorittamaan satojen tai tuhansien eurojen maksuja tuollaisesta hölmöilystä. Ja kun se dna-testi on kerran tehty, niin tiedot jäävät talteen ja sen jälkeen onkin helppo määritellä roskaajan henkilöllisyys.

Muut keinot eivät auta! Vaikka kuinka kuljettaisiin pataljoonittain keräämässä roskia, ei se lopu ennenkuin nuo roskaajat saadaan vastuuseen. Hehän vain naureksivat ja ajattelevat, että ”hölmöt saavat kerätä, ei ole mun vastuullani. Mitä noista pienistä roskista, sinnehän ne maatuuvat!”

Vaan kun eivät maadu! Eivät edes tupakantumpit.

Yhtä järeät keinot käyttöön kuin tien päällä ylinopeuksista tai nyt koronapandemian rajoitusten rikkomisista. Numerot maksulapuissa ovat ainoa keino, mikä vaikuttaa, mikään muu ei.

JOKAISEN PITÄÄ OPPIA TUNTEMAAN VASTUUNSA MYÖS ROSKAAMISESSA! NÄIN SE VAIN ON!