Ei ole aivan sama asia

Arvoituksellista tuollainen sanonta, mitä kaikkea sillä voidaankaan tarkoittaa.
No, karjalaispoikana miulla on aivan selkeä tarkoitus tuolla sanonnalla, kun tänään luin SS paperilehdestä nuorten haastatteluja. Olivat suunnittelemassa kesätöiden hakua. Joku oli ollutkin jo vihmerä, joku vielä miettii, toinen aikoo.

Se, mikä on tärkeintä elämässä silloin, kun on ensimmäinen kerta mihin asiaan ja tilanteeseen tahansa, oli työnhausta, esiintymisestä jne., niin on syytä muistaa tämä neuvo, jonka vuosikymmeniä sitten sain:

ENSIVAIKUTELMAN VOI TEHDÄ VAIN KERRAN!

Se kuva, minkä itsestään jättää, se säilyy, vaikka kuinka yrittäisi selitellä tai paikkailla jälkikäteen. Tehtyä ei saa tekemättömäksi. Kuinka puhut, pukeudut, käyttäydyt, katsotko silmiin, ne kaikki vaikuttavat siihen kokonaisuuteen, joka muistetaan.

On huomioitava sekin asia, millaiseen paikkaan olet menossa. Millaista kieltä käytät, enkä suinkaan tällä tarkoita mitään ulkomaan kieliä, vaan tavallista normaalia puhekieltä. Puhutko selkeästi ja vastaatko siihen asiaan, mitä kysytään. Änkytätkö, nikotteletko, röyhtäyteletkö, oletko hermostuneen oloinen, oletko liian itsevarma.

KAIKKI VAIKUTTAA KAIKKEEN!

Kaiken tuon edellämainitun lisäksi ole oma itsesi, sillä jos koetat olla jotain muuta, niin se paljastuu. Aivan samoin on käynyt, kun savolaisena mennään Helsinkiin – ”hullujenmyllyyn” – niin kun ja jos koetat peittää savolaisen aksenttisi, niin se paljastuu. Samalla paljastat itsestäsi epävarmuuden ja se voi olla monesti este päästä johonkin. Olemalla aito itsensä, kertomalla selkeästi, mistä on lähtöisin. Murrepuheet voi tietenkin jättää taka-alalle, voi muuten puhua peruskieltä.

Vuosikymmenten aikana olen pannut merkille, että valtaosa uskaltaa näyttää sen, mistä on lähtöisin. Pohojalaaset uhoavat, karjalaiset käyttävät mietä, varsinaissuomalaiset määtä jne. Savolainen voi aivan hyvin sanoa minä, sillä sehän on puhdasta suomenkieltä, eikä tarvitse alkaa puhumaan jotain sekaslangia, jota on kuullut.

Eikä ole aivan sama, kuinka pukeutuu, vaikka revityt vaatteet ovatkin muotia. Ehjissäkin voi mennä, sillä on syytä olettaa, että esim. asiakaspalvelussa risat muotivaatteet eivät ole soveliaita. Ei kuitenkaan tarvitse mennä pukuvuokraamon kautta, mutta voi sitäkin käyttää hyväkseen, mikäli tilanne sellaista vaatii.

Jos sirkukseen tirehtöörin oppiin, niin voi jo alkujaan valita työhaastatteluun ”tirehtöörin tai klovnin kaltaiset asusteet”, kunhan ne ovat vain luontevia.

OLE LUONNOLLINEN OMA ITSESI JA MUISTA SE ENSIVAIKUTELMA. SE EI KOSKAAN MUUTU!

Lisäys klo 15.41:

Ei ole aivan sama, kuinka esimerkiksi kättelet tarvittaessa. Jos kätesi roikkuu kuin märkä rätti tai veltto makaroni, voit olla varma, että … ”jaahas, kiitos käynnistä, palataan asiaan!”
Terävä, ei liian kova, mutta ryhdikäs ja asiallinen kädenpuristus kertovat itsetunnostasi ja siitä, että olet tosissaan haluamassa jotain. Ja se silmiinkatsominen, sitä älä unohda!

Kaikenlisäksi ole ajoissa paikalla, sillä ei haittaa, vaikka puolisentuntia odotteletkin. Jos olet minuutin myöhässä, niin ”se oli siinä, juna meni jo!” Aika kuluu kuitenkin, joten miksi myöhästyä ja kiirehtiä liian tarkasti, sillä silloin jäävät kierrokset päälle. Olet hermostunut, pälyilet, ajatus ei ole siinä, mitä pitäisi sanoa.

VARAA AIKAA RIITTÄVÄSTI, SILLOIN SAAT RAUHASSA KESKITTYÄ TILANTEESEEN!