Askelmittarit ja älykellot- vuosisadan turhakkeita

Viimeisinä vuosina markkinoille on tullut valtava määrä turhakkeita. Kaikenlaisia digivehkeitä ovat kaupat pullollaan ja ihmiset aivan vauhkoina niitten perään.

Liikuntaan erityisesti on pesiytynyt ranteessa kuljetettava älykello!? Se ei ole hullu, joka myy, vaan se, joka ostaa moisen rakkineen. Rakkineeksi sanon, koska eihän sillä ole normaalin liikunnan ja sen vaikutusten kanssa mitään tekemistä. Jos ei osaa liikkua riittävästi muuten kuin että tuo härveli kertoo askelten määrän, niin parempi unohtaa koko juttu ja siirtyä pysyvästi tv:n katsojaksi.

Tavallinen kello kertoo aivan riittävän tarkasti, kuinka kauan ulkoilu kestää, eikä siihen mitään muuta mittaria tarvita. Jos henkilö ei itse tunne omaa sykettään tai osaa katsoa kellosta aikaa, mikä jollain lenkillä kuluu, niin parasta keskittyä vaan telkkarin seuraamiseen.

Tai sitten tietenkin se personal trainer on yksi ratkaisu. Hän tulee soitosta ja kertoo, miten lenkkarin nauhat solmitaan, kummalla jalalla otat ensimmäisen askelen, käveletkö vai juoksetko. Lähtiessä kysyy vielä, että ”muistitkos syödä tänään” tai ”söitkö juuri ennen lenkkiä?!”

Sitten tuo personal trainer taluttaa kyseisen henkilön tienvarteen, katsoo omasta ranteestaan oman sykkeensä ja askelmäärät. Ei tarvitse tuon yksinkertaisen lenkkeilijän tehdä muuta kuin kuunnella, kuinka kävely sujuu.

Hupaisaa touhua, mutta ilmankos kilpaurheilussa ei juuri menestyjiä ole muissa kestävyyslajeissa kuin hiihdossa, missä Niskasen sisarukset alkavat taas olla MM-vauhdissa.
Kestävyysliikunta eli kansanomaisemmin juoksulenkit eivät tunnu kiinnostavan juuri ketään. Siinä kun voi tulla hiki!

Hyvät hyssykät! Sekö sitten vaatii sitä älykelloa, että älyää jotain tehdä. Eikö riitä, että lähtee lenkille ja lähtiessä päättää eteneekö 15 minuuttia vai puoli tuntia ja sitten käännös ja sama matka takaisin. Ei siihen tarvitse mitata askelten määrää. Riittää, kun tietyn ajan on liikkeessä ja siihen riittää mittariksi jopa herätyskello.

Mitä enemmän kunto paranee, sitä pidemmälle samassa ajassa ehtii ja kääntöpaikka vain etääntyy siitä ensimmäisestä kerrasta.

Älykellolla voi kuulemma sitten katsoa sähköpostit, lukea uutiset ja mitä kaikkea vielä. Ai niin, kuunnella musiikkia. Piuhat korviin vain! Höpöjuttuja, että lenkillä ollessa pitäisi seurata maailmanmenoa, kuunnella musiikkia, laskea askelten määrää ja …!

Kun lenkille lähtee, silloin on parasta sulkea koko muu maailma ja soittorasiat. Hiljaisuus on parasta lääkettä tietyn aikaa. Se on satoja kertoja todettu ja kaikenlisäksi nuo piuhat korvissa ja musiikki estää kuulemasta mm. liikenteen äänet sen sijaan, että ajatus pitäisi olla juuri siinä hetkessä ja aistit valppaina.

Älykellot saisi kaikki upottaa kaivoon ja sitä vartenhan on paljon hylättyjä kaivoskuiluja. Sinne vain! Se on kaikkein älykkäin teko, mitä ihminen saattaa tehdä. Vuosisadan turhakkeille ei sen parempaa kohtaloa voi olla!

On sitä ennenkin pystytty harjoittelemaan juoksemista ilman jatkuvaa kellonseurantaa ja mikä on historia? Miettikääpä vain aivan huvikseen, kuinka monta olympiakultamitalia ja muita mestaruuksia on Suomeen tullut viimeisen 100 vuoden aikana ja kuinka paljon niitä on siunaantunut 2000 – luvulla.

Juoksukunto tulee juoksemalla, sen enempää älyä ei siihen tarvita. Pitää opetella tuntemaan itsensä, se riittää ja kun herätyskellon vetää päivittäin tai vaihtaa patterin riittävän usein, niitten näyttämä aika riittää kaikille. Eikä jokaista askelta tarvitse mitata.

Äly ei ole sitä, että pystyy käyttämään tuollaista turhaketta, kuten älykello. Äly on sitä, että pärjää ja menestyy elämässä ilman tuota härveliä. Toivotaan, että älyävät heittää jorpakkoon tuollaiset turhakkeet painamasta ranteessa. Muistakaa vain ostaa herätyskelloon paristot. Sen älyämiseen ei tarvita normaalia enempää älyä. Ehtii jopa töihin, kun muistaa laittaa sen herättämään oikeaan aikaan tai viisi minuuttia aiemmin.

Kommentit

  • Kuntoilija

    Mieli on pahoittunut todella pahasti.

    Relaaaxxx.

  • Hannu Musakka

    Ai siitäkö, ettei siulla ole älykelloa vai siitä, etten näe niitä minkään arvoisina?
    En näekään, sillä silloin takavuosikymmeninä ei tarvittu minkäänlaisia älykelloja ja suomalaiset olivat todella vahvassa tuloskunnossa. Ei siihen kelloja tarvita, jos pitää kunnostaan huolta. Mutta eihän se ole hullu, joka myy, vaan se, joka ostaa. Nykyihminen näkyy olevan niin vedätettävissä, ettei ole ihme, että on huonokuntoista väkeä kaikkialla. Äly asuu muualla kuin kelloissa, se on normaalin, tervejärkisen ihmisen päässä. Ollut vuosisatoja, mutten ole varma, miten tästä eteenpäin, kun ei osata tehdä mitään ilman älylaitteita, kuten housuja, jalkineita, kelloja. Tosin älyvapaapalokunta on turhin vai liekö sekään?

Kommentointi on suljettu.