Avannon hyöty ja korvike

Tässä jokin aika sitten muuan kuopiolainen esitteli kylmänsietokykyään käymällä avannossa ja hangessa. Se on todellakin hieno asia, mutta … yksi pieni kauneusvirhe siinä oli: Miksi mennä avannon jälkeen enää saunaan? Ai että lämmittelemään? Sillä vain tekee turhaksi avannossa ja hangessa käynnin, koska kylmällähän on tarkoitus supistaa ja sulkea ihohuokoset liian lämmön karkaamisen estämiseksi.

Nyt sitten, kun menee takaisin lämpimään, ihohuokoset aukeavat ja alkavat luovuttaa lämpöä. Uinnin jälkeen pitäisi vain kevyesti kuivattaa iho ja parhaiten se kuivahtaa ulkoilmassa. Sen jälkeen tarvitsee vain pukeutua. Silloin lähtee pintaverenkierto toimimaan ja ehkäisy vilustumiseen on suoritettu.

Sitten toinen asia: Kaikillahan ei ole mahdollisuutta avantoon, eikä aina hankeenkaan. Ei se haittaa, sillä kaikilla on varmasti kylmää vettä joko hanasta tai kaivosta. Sillä kun huuhtelee aina viimeksi pesulla tai saunan jälkeen ja sitten käy vielä ulkona pyyhe päällä tai kuka mitenkin jäähdyttelemässä, niin se riittää myös estämään vilustumiset.

Kun opettelee senkin, että vettä on vain eri lämpöistä, eikä suinkaan ajattele, että jokin on kylmää, niin äkkiä siihen tottuu ja huomaa esimerkiksi löylystä tullessaan, kuinka iho suorastaan huutaa kylmää huuhtelua. Rauhallisesti hengittäen samalla kuin kaataa päälleen, niin ei se sen pahempaa aiheuta muuta kuin että tulee raikas olo. Sitten voi saunasta, mikäli mahdollista, poiketa vielä olemattomissa varusteissa lisäjäähylle ja ihoa kuivattelemaan, kuten tuossa aiemmin kerroin. Eipä ole kylmä.

Miulla itselläni on, kuten kaikilla, oma tapansa käydä suihkussa vaikkapa vain pesulla, mutta aina, ihan aina, otan niin kylmää vettä päälleni kuin vain on saatavilla. Ihan joka kerta. Tähän kannattaa opetella ja totutella. Siitä on oma hyötynsä. Siitä olen satavarma!

Annankin tässä saunareseptin kaikille heille, joilla on mahdollisuus käyttää aikaa saunomiseen. Tämä saattaa kuulostaa jonkun mielestä ihan hullulta, mutta äkkiä tähänkin tottuu ja sitä vain löylyttelee. Eikä siitä mitään merkkiä mihinkään jää!

No niin, tässä olkaa hyvät:

Saunareissuni kestää yleisesti 2h30min – 3h. Otan löylyä aina kolmesti, välillä käyn kylmässä suihkussa tai paremminkin huuhteluletkulla jäähyttelemässä ja jokaisen kolmen sarjan jälkeen menen ulos istuskelemaan puutarhatuoliin vähän piilon viereen, ettei aivan tielle näy. Eikä sillä ole mitään merkitystä, minkä verran ulkona on pakkasta, hyvin tarkenee.

Näitä kolmen löylyn sarjoja otan kaikkineen viisi eli yhteensä 15 löylyt sekä kylmähuuhtelut ja viisi kertaa ulkona jäähyllä. Sen jälkeen tuntuu, että nyt on ihan hyvä. Ei sitä osaa vähempää ajatellakaan, kun on tullut tapa ja tuollainen rytmi.

Aina ei voi tällaista rytmiä tietenkään noudattaa, varsinkaan kylä- yms. reissulla, mutta kylmähuuhtelusta en tingi koskaan.

Ja jos tosiaan opettelee käymään avannossa, se on todella hieno kokemus, mutta kannattaa jättää lämpimät pukutilat saati viimeksi saunassakäynnit pois. Silloin vasta hyöty tulee 100 %:sesti.

Mikä hyöty itselleni on ollut tästä? Viimeksi on ollut influenssaa tai kuumetta ylipäätään tai nuhaa tai yskää v. 1954, kun aasialainen raivosi mm. Lappeenrannassa. Tuo kuumeilu kesti kolme päivää, parina päivänä oli +39.6. Kuumetta kesken koulupäivän, olin silloin 9v ja kolmannella luokalla ja kun kysyin opettajalta: ”Voisinko lähteä kotiin, kun tuntuu olevan vähän lämpöä?” Hän kokeili ja sanoi vain, ”että niinhän tuntuu olevan ja vähän enemmänkin”.
Kolmen päivän päästä se oli hävinnyt, eikä sen koommin ole reittiään miuhun löytänyt, vaikka armeijassakin oli Kouvolassa liikuntasaliin muodostettu ylimääräinen sotilassairaala satoine sänkyineen.

Kun lapsesta saakka on tottunut ottamaan viimeksi kylmää vettä, joko hangessa, avannossa tai sankosta, niin uskon sillä olevan merkitystä. 73 vuotta kohta tulee täyteen, eikä ole kulkutauteja tarvinnut pitää. On saanut nauttia terveenä olosta ja mikä sen parempaa. Lapsena otetut sekä armeijan piikkisulkeissa saadut rokotteet ovat riittäneet, eikä ole sen kummemmin tarvinnut pistellä itseään kemiallisilla yhdisteillä.

Suosittelen tällaista elämäntapaa kenelle tahansa. Kaikkeen tottuu ja sitten kun siitä tulee tapa, niin mikäs sen parempaa.
Mistä omaksuin todellakin tuon ”viimeksi kylmällä vedellä” – tavan? Luin 1960-luvulla Valituista Paloista kiinalaisen luonnonlääketieteen tuloksia, jossa mainittiin mm. että jos pitää esimerkiksi liikuntasuorituksen jälkeen mennä vielä ulos, niin paras tapa ehkäistä vilustumis- ym. riskit, on käydä lopuksi aivan kylmässä suihkussa ja vain kuivatella. Harrastin silloin koripalloa ja pyörällä kuljin sellaisen vajaan 10 km:n matkan salilta kotiin. Eipä viluttanut yhtään, eikä mitään merkkejä vilustumisista koskaan.

Herkimmäthän sairastuvat lukiessaan lehdestä ennakkouutisia influenssaepidemian lähestymisestä. Uskon vakaasti, että tämä kylmävesi-huuhtelu, avannot, liikunta, terveellinen ruokavalio huolehtivat immuniteetti- eli vastustuskyvyn kohentamisesta niin, että keho sietää missä olosuhteissa tahansa kaikenmaailman kulkutaudit. Viruksetkin oppivat haistamaan, kenties miun kohdallani on käynytkin toteen, että ”ei tuohon jätkään kannata iskeä, menevät hyvät aineet hukkaan, eikä tuo osaa edes sairastaa. Parempi iskeä kiinni sellaisiin, jotka tykkäävät sairastaa”.

Reseptini on käytettävissänne, olkaa hyvät!

Kommentit

  • Eino J. (maallikkona)

    Onnea hyvästä terveydestä! yli 60 vuotta ilman lentsuja on varmasti pääosaltaan hyvien elämäntapojen ansiota. Tervaskantojakin on ja olen heitä tavannut.

    Olen tuntenut useita avantouimareita – vanhoja ja nuoria – ja heiltä kuullut samankaltaisia kertomuksia terveysvaikutuksista – se ruskea rasva suojaa vilulta, kerrotaan. Maallikkona en osaa, tai saakaan sanoa terveysvaikutuksista puoleen tai toiseen, mutta ilmeisesti myös saunalla on hyvä vaikutus.
    (Tutustuin saunaan kouluesitelmän myötä ja painan mieleeni eri tapoja saunoa, muistan tämänkin jutun lämpimästi). Kiitos

Kommentointi on suljettu.