Ei ihan, mutta melkein

Urheilusta heitän tähän vielä pienen jutun, kun kunnialla saatiin nekin kisat kaukomailla päättymään.

Ennustin, että Kerttu tekee iivot, mutta kaikkien vastoinkäymisten johdosta mitalisijat karkasivat. Kunniakas 6.sija joka tapauksessa. Onneksi Krista (onnitteluni hänelle) jaksoi loppuun saakka ja kun toisen onni on toisen epäonni, niin Therese Stadtloberin GPS-laite näytti eri reitille ja sen vuoksi hänen kohdaltaan mitalisija samalla karkasi. Minkä värinen se olisi ollut, sitä ei voida koskaan tietää. Urheilussa ei ole käsikirjoitusta, joten lopputulos on aina arvaamaton. Kristan saldo kaikkineen jäi reilusti plussalle kolmella mitalilla, joten siitä vielä suuri halaus!

Hienoa sikäli kuitenkin, että murtsikkaporukka toi valtaosan mitaleista ja voihan Enninkin siihen porukkaan lukea, vaikkei sauvoja käyttänytkään. Alamäkeä tuli mutkilla ja vaikka mitenpäin tahansa. Onnellisesti loppuun ja reilulla erolla ruotsalaistyttöön, joka tuntui valittelevan myös valmentajan suulla, että ”väärin meni”. Jos he kahdestaan olisivat saaneet päättää, niin varmasti olisivat kultamitalin valinneet, mutta kun ei, niin se oli siinä.

Iivon kohdalta kuninkuusmatka ei jättänyt sanansijaa kenellekään. Se oli todellisen mestarin paras mahdollinen työnäyte osaamisestaan. Onnittelut vieläkin ja taputtajia hänelle riittää vielä kauan muutenkin. Palkintojenjakotilaisuus ei olisi voinut parempaan paikkaan sattuakaan kuin Olympiakisojen päätösjuhlallisuuksien keskelle. Oli varmaan juhlava tunne Iivolla, kun pääsi laulamaan tuollaiselle määrälle ihmisiä ja ihan julkisesti, mitä nyt sitten soittokunta vähän pisti omiaan eli kertauksen kolmesti. Ehkä ajattelivat Iivon ja suomalaisten sellaisen lisäkunnian ansaitsevan!

Hopealle jäänyt venäläispoika, joka Iivolle hävisi viimeisillä kilometreillä, näyttänyt iloista naamaa edes mitalien jaossa. Poika varmasti tästä oppi jotain tai sitten ei. Joka kilpailu on aina omansa. Tuossa kisassa ei olisi ollut hänellä mitään jakoa, vaikka olisikin vaihtanut sukset viimeiselle osuudelle. Mutta jätetään jossittelut.

Mika Poutala selvisi hengissä myös 4.sijastaan ja 0,03 – tappiostaan, vaikka olisi toivonut sympaattiselle luistelijalle metallista olympiamuistoa Korean kisoista. Omien vakuuttelujensa mukaan kaikki se elämä, joka on luistelulle annettu, sisältää niin paljon positiivisia asioita, että sillä kestää tuonkin tilanteen. Sitä ei voi muuksi muuttaa.

Tulee mieleen se Mietaan sadasosan tappio Wassbergille. Se tuntui kohtuuttomalta, kun kyseessä on kuitenkin huomattavasti pidempi matka kuin Poutalan 500m. Hiihdossa onneksi järkiinnyttiin, mutta luistelussa ajanoton on oltava tarkka lajin luonteesta riippuen ja kun kilpailijat suorittavat osuutensa kaksi kerrallaan.

Lähelle se jäi mitalit myös miesten viestin osalta, eikä kovin kauas jäänyt myöskään naisilta. Kunhan tuoreita voimia kertyy Peijingin 2022 kisoihin, niin tiedä, millaiseksi rohmuksi Suomikin äityy. Nyt on kansainvälinen kärki vähän turhan kapea, mutta uusia huippuja ilmaantuu jo seuraaville lumille. Sellainen tunne miullakin on.

Ei ihan mutta melkein sattui myös leijonilla jääkiekossa. Jos olisivat noudattaneet sisäistä ääntään ja lähteneet mellastamaan kaukaloon, niin väitän, että Kanada-pelikin olisi voitettu ja sitä rataa myös Saksa sekä Venäjä loppuottelussa. Tai ainakin mitaleille joka tapauksessa. Liian jäykkä ja kaavamainen systeemi karsi mielikuvituksen pois pelistä. Sitä mieltä olen.

Tai jos Enni olisi onnistunut toisenkin kerran ja Tonteri kumppaneineen temppuilussa tai Eero Hirvonen ja Ilkka Herola yhdistetyn mäessä muutamia metrejä enemmän, niin mitalisaldo olisi ollut jo erillislennolla poistuotavana.

Mutta kun ei ihan, mutta melkein, niin nälkää jäi monelle vielä tuleviin arvokisoihin. Toivotaan parasta. Ikimuistoiset kisat joka tapauksessa!

Onnittelut kuitenkin koko Suomen joukkueelle. Turisteja ei siellä kilpaurheilijoitten joukkueessa ollut yhtään. Jokainen teki osuutensa niin hyvin kuin taisi. Seuraavalle reissulle porukka vaihtuu ainakin joiltain osin, mutta sitä jännitetään sitten erikseen.