Ei mikään elä yhden kortin varassa

Nykyaika saa vaikka minkälaisia virityksiä.
Kun joittenkin mielestä käteiselle rahalle ei ole mitään käyttöä, niin se joutaa pois, kun ”kaikillahan on netti!”

Ei muuten ole, eikä koskaan tule olemaankaan. Näin väitän. Jatkuvasti on tilanteita käteiselle rahalle olkoonpa vaikka nyt kuinka euroja entisten markkojen tilalla. Maksutilanteisiin on myös pankkien varauduttava, vaikka ovat kuinka puolustelleet päätöksiään. Ei luulisi pankkimaailman olevan täynnä niin yksinkertaisia ja avuttomia päättäjiä ja johtajia, jotka kuvittelevat maailman menevän kertaheitolla digi-muotoon. Pankkien raha on asiakkaittensa lainaamaa, eikä suinkaan heidän omaansa, joten niitä käteisvaroja, seteleitä ja kolikoita ON VAIN OLTAVA saatavissa jokaisesta pankista. Suomen Pankki tekee koko ajan uutta, joten on suorastaan rikollista toimintaa, ettei rahojaan saa käteisinä pois pankkien konttoreista. Tämä pitäisikin kirjata lakiin velvoitteeksi pankkilaitoksille.

Yhtälailla, kun yhteiskunnan päättäjät ovat kovassa vaalihurmoksessaan, niin johan sieltäkin kajahti: ”Koko autokanta on siirrettävä sähköiseksi ja pian!”

Tässä siis toinen vaatimus, ihmeellisistä ihmeellisin. Entäpä se sähkö, millä se tuotetaan? Pitkien välimatkojen Suomessa yhdellä, sähköisellä, energialähteellä ei pystytä huolehtimaan tavarankuljetuksista, työ- ym. matkoista. Se vain on niin!

Nyt sitten viimeisin villitys: ”Verottaja ajattelee, että riittää sähköisesti täytetty lomake, kun kaikillahan on läppärit!” Ei muuten ole, eikä koskaan tule olemaankaan!

Mitä on saatu aikaan kotitalouksien lämmitysrintamalla?
Kaukolämpö toimii jossain, sinällään ihan hyvin. Sähköpatterit hehkuvat kodeissa ja saunoissa. Entäpä kun tulevat pakkaset ja myrskyt, sähköt katkeilevat, talot ja mökit jäähtyvät. Ei tule lämmintä, ei vettä, ei valoa. Palvelulaitoksista puuttuu varalämpöjärjestelmät ja asiakkaita kuskataan vaikka miten lämpimään. Ei hyvä tämäkään.
Missä ovat varalämpöjärjestelminä erinomaisesti toimivat uunit, takat ja saunankiukaat? Kun puuta lyö palamaan, niin johan lämpiää. Siinä on vain se vaiva, että jonkun mielestä puista irtoaa roskia, joita JOUTUU lakaisemaan. Eikö lämpö ole kuitenkin se tärkein.

Entäpä ruoanlaitto? Puilla lämpiävä liesi ja lämpiää keittiö ja ruoat kypsyvät. Minnekäs nämä on hävitetty?

Yhteiskunta missä päin maapalloa tahansa ei voi elää ja olla vain yhden kortin varassa. Pakko on olla kaksi toimivaa järjestelmää rinnakkain: karvalakki- ja silinterimalli vierekkäin. Niillä turvataan ja varmistetaan tällä pohjoisella pallonpuoliskolla asumis- ja elämisolosuhteet sellaisina, että ne tasavertaisesti palvelevat kaikkia kansalaisia.

Kun yksi kortti häviää, tuhoutuu, särkyy, elämä pysähtyy. Sen varaan ei voi kukaan jättäytyä.

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Paljolti samaa mieltä, yksityisesti pohtien; ovathan ne pankki- ja luottokortin ja mobiilimaksamiset mukavia, käteviäkin, mutta rahaakin tarvitaan nykyisin lähes joka päivä jossakin …

  tuo huoltovarmuus – tai lämmitysvarmuus – onkin tärkeä asia minkä havaitsee oikeastaan (vain) näin pakkasilla. Ihmettelin takavuosina sitä, että Lapissa 50 asteen pakkasilla oli taloja, joita lämmitettiin (vain) sähköllä. Jossakin vaiheessa taloihin vaadittiin puuta polttava uuni, kuinka lienee nykyisin? Takat ja vastaavat ovat saaneet eräät takajaloilleen, mutta hyvääkin niissä on.
  Kaukolämpö Kuopion kaupungilla on parantanut ilman laatua, esimerkiksi siitä, mitä se oli vielä 1970-luvulla, kun lähes jokaisella kadulla oli puulla lämmitettäviä taloja – savu katkusi ja pisti pakkasilla henkeen.

 • Jorma Savolainen

  Sähkökatko, varsinkin pitempi on pahin uhka yhteiskunnassamme: Talot kylmenee, vesi loppuu, pyykkiä ei voi pestä, siis koneellista.
  Maksuliikenne ”kuolee”, varsinkin se ”bittiraha”-sellainen.
  Käteinenhän tietenkin toimisi, mutta mitä silläkään sähkökatkon aikaan voit ostaa kaupasta. Kaupoissa on sähkö toimiset kassat, jotka ”sulkeutuvat”, joten ruuan tms. ostaminen ei onnistu.

  Lisäksi puhelin/-met on mykkiä: ei voi hälyttää pelastus henkilökuntaa apuun, vaikka kuin olisi hätä.
  Entä jos ihmisellä ei ole autoa tai muuta kulkuvälinettä ja on vieläpä liikuntavammainen, jolloin muutamaa metriä pidemmän matkan käveleminen ei onnistu, mitenkäs sitten toimitaan!!??

 • Hannu Musakka

  Niinpä! Siinäpä se. Kaikenmaailman uudistuksia tehdään ja niitä ihaillaan, mutta perusasiathan eivät muutu mihinkään. Ihmisestä tulee huolehtia ja kaikilla pitää olla mahdollisuus turvalliseen elämään.

  Saisivat vähän hillitä noita ajatuksiaan ja tekojaan vallan huipulla. Vaikka mitä aikaa eletään tulevaisuudessa, nämä samat peruskysymykset tulevat jokaisen eteen. Näin se vaan menee ja on mennyt tuhansia vuosia, eikö vain?!

Kommentointi on suljettu.