FIS on kaikkeen syypää

Hiihtolajien MM-kisat on käyty ja jos härskisti sanon, niin saivat ”arvoisensa lopun”, vaikkeivät sellaista todellakaan ansainneet.

Mitä muuta tuohon pariviikkoiseen kuului? Monenlaista säätä ja keliä, suolaa ja lumentapaista sekoitusta maassa. Siihen sitten voiteluryhmät koettivat etsiä ratkaisujaan, toisinaan onnistuen, toisinaan eivät.

Reitit oli tehty niin sekaviksi. Oli mutkaa jos vaikka mihin ja sellaisilla vauhdeilla kun joutuivat laskemaan, että kaatumisen ja loukkaantumisen vaara oli jatkuvasti olemassa. Eikä sellaisilta vältyttykään.
Yksi kummastuksen aihe oli yhdistetyn sprinttiviesti, missä Ilkka Herola ja Eero Hirvonen jäivät viidennelle sijalle. Jos ajatellaan, että hiihtolatu on olemattoman lyhyt, mäkiä ei juuri lainkaan, niin miksi ihmeessä kilpailijat piti laittaa suurmäkeen? Siihen olisi hyvin riittänyt normaalimäki. Silloin erot olisivat olleet sopivat. Nyt haettiin tosimielellä pois esim. suomalaisia, jotka eivät aivan parhaasta päästä ole mäessä vielä esiintyneet, mutta jotka tunnetaan kovina hiihtäjinä.

Nyt kun tuollainen melkein paikallaan pyörimistä oli tuo latu, niin ei sellaisella pysty kukaan saamaan juuri toisiaan kiinni, eivät ainakaan suomalaiset. Pelkkää pelleilyä FIS:ltä ja järjestäjiltä. Ja ladut todella olivat jatkuvaa kääntymistä suuntaan ja toiseen, mikä oli niin naurettavaa kuin vain voi olla. Liian pienelle alalle oli haluttu saada paljon latukilometrejä vähät välittämättä massiivisesta määrästä kilpailijoita.
Järjen käyttöä voivat todellakin lisätä tuolla Kansainvälisessä Hiihtoliitossa eli FIS:ssä.

Mitä sitten tulee tuohon viimeisimpään, mistä tuo tapahtuma varmasti muistetaan ikuisesti, se oli siis niin naurettava kilpailu kuin vain voi olla. Ei sinällään pelkkää hiihtoa ajatellen, vaan se, että kaikki laitettiin lähtemään yhtä aikaa. Aivan kuin kyseessä olisi ollut pelkkä LATURETKI-TAPAHTUMA! 

Sitten, kun tapahtui tuo, mitä kukaan ei toivonut miesten 50 km:n loppusuoralla, siitä ei voida syyttää hiihtäjiä, vaan yksinomaan Kansainvälistä Hiihtoliittoa. Sehän se kaiken halusi ja tuollaisia typeriä kolareita.
Miksi ei ollut normaali väliaikalähtö tuossa kilpailussa, missä oli yli 60 hiihtäjää. Tuollainen sekava rata ja valtavat vauhdit, onnettomuusriski kaiken aikaa.

Ei tuollainen voi todellakaan kuulua MM-kisojen luonteeseen, että vain halutaan viihdyttää yleisöä, jota ei nyt kuitenkaan ollut kaiken lisäksi, hiihtäjien turvallisuudella. Olihan tuo jo nähty niin monta kertaa aiemminkin noissa sprintti-kisoissa, missä hiihtäjät laitetaan koetukselle juoksemaan sukset jalassa olemattoman pituista lenkkiä. Aikuiset ihmiset ja kun tiedetään tapaturmavaara, kolarivaara ja kaikki muut yhteensä, ei tuollaista sukset jalassa pelleilyä saa koskaan enää järjestää, ei koskaan.

Bolshunovin hiihto ei aina ole ollut hyväksyttävää, eikä aivan tahatontakaan. Onneksi nyt tuo Klæbon ja Bolshunovin kolari oli viimeisellä miesten kuninkuusmatkalla ja loppusuoran alussa. Kilpailussa, missä kilpailtiin hiihdon kuninkuuslajin voitosta.
Siihen luodaan tahallaan sellaiset olosuhteet, mitkä pahimmillaan voivat toimia juuri tuolla tavoin ja mistä ei kenellekään jää hyvää makua suuhun.

FIS on kaiken pahan alku ja juuri! Sen täytyy muuttaa systeemejään hiihtäjille turvallisemmiksi ja paremmin palvelemaan sitä asiaa, mitä kilpahiihdolla on haluttu aikojen alusta saakka: Paras hiihtäjä voittaa.

Yhteislähdöt on poistettava kertakaikkiaan kaikesta hiihtotoiminnasta, sprintit on poistettava, yhdistetyn lajiyhdisteet on osattava laatia oikeudenmukaisiksi. Siinä sitä riittää tekemistä.

Vaikka tässä kuinka paasaan ja kirjoitan välillä suurillakin kirjaimilla FIS:n suuntaan, tuskin mitään tapahtuu. Toivon kuitenkin, että järki voittaa ja hiihtokilpailut käydään tulevaisuudessa reilun pelin hengessä ja että hiihtäminen on se tapa, millä edetään, eikä juoksemalla ja kääntyilemällä lähes paikallaan.

Iivolla oli tuossa suola-lumi – kisassa huono tuuri. Vaikka kuinka hänen kuntoaan epäillään, siinä ei ole mitään vikaa. Olosuhteet eivät vain olleet hänen puolellaan. Ottihan hän vetovastuutakin, vaikka joku ”asiantuntija” väitti Iivon väistelleen. Ei pidä paikkaansa. Varmaan ei katsottu samaa ohjelmaa. Joku muu aivan jotain muuta.
Olosuhteilla tarkoitan juuri tuota laturetki-yhteislöhtöä ja massiivista suolaamista, kun valtava lämpöaalto alkoi sulattamaan ladut olemattomiksi. Liisteri ei ollut nyt paras, vaan se sama luisto, mikä oli alussa. Viisaita osataan olla jälkikäteen, se ei auta yhtään.

Sensijaan väliaikalähtö olisi ollut kaiken ratkaisu. Silloin olisi kisasta jäänyt hyvä mieli kaikille, eikä tuollaisia protesteja toisensa perään olisi tarvinnut käsitellä ollenkaan. Paras olisi voittanut. Nyt emme koskaan saa tietää, voittiko paras vaiko ei?

FIS HERÄTYS TÄHÄN PÄIVÄÄN! SIELLÄ ON RATKAISU HIIHDON TULEVAISUUTTA VARTEN. TEHKÄÄ JOTAIN, ÄLKÄÄKÄ OLKO TUMPELOITA NIITTEN SÄÄNTÖJENNE JA KAIKENMAAILMAN PAIKALLAAN PYÖRIMISTEN KANSSA. LAJIVALIKOIMA PIENEMMÄKSI JA HIIHTO OIKEISIIN UOMIIN!

Jätä kommentti

*