Jatkoaika elämään

Tämä sama aihe oli esillä tämänpäiväisessä Savon Sanomissa Mielipide-palstalla. Koska kaikille ei tule paperilehteä ja suuri osa lukee täältä verkkosivujen kautta kaiken, niin laitanpahan kirjoitukseni tännekin ja valokuvan kanssa.

Sain muuan kaveriltani maanantaina 19.2. lehtileikkeen, englanninkielisen, missä Maailman Terveysjärjestö WHO halusi tuoda julki mielenkiintoisen artikkelin ihmisen eliniän merkityksestä. Tämä inttikaverini edustaa myös itse tiedemaailmaa, professori Heikki Karppanen, joka tunnetaan terveyssuolan kehittämisestä. Siis varsin luotettava henkilö. No niin, asiaan!

Kirjoituksessa määritellän, että kun ihmisen eliniän odotukset ovat muuttuneet ja kun ihmiset elävät iäkkäämmiksi keskimäärin, niin aiemmin keski-ikäisiksi kuvitellut 50-65 – vuotiaat ovatkin nuoria.

Tällainen määrite oli uutisessa, tässä suomennettuna:
0 – 17-vuotiaat ovat alaikäisiä
18 – 65-vuotiaat nuoria ja nuoria aikuisia
66 – 79-vuotiaat keski-ikäisiä
80 – 99-vuotiaat ikääntyneitä tai senioreita
100+ pitkäikäisiä.

Nyt siten viimeistään on syytä muuttaa käsityksiä. Liian kauan ihmiset miellettiin vanhoiksi jo 50 ikävuoden jälkeen.

Mitäpä tuohon on sanomista? Ei mitään. Parempi unohtaa ikänsä, kun se on vain numeroita. Tärkeintä on tunne ja se, että keskittyy elämiseen ja täysillä takalaitaan saakka, mikä se sitten itsekullakin onkaan. HYVÄÄ ELÄMÄÄ!

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Kiitos mielenkiintoinen päivitys, taisit julkaista alkujaan jo pari päivää aiemmin – vai oliko aihe lehdessä

  Jätti ja jättää pohtimaan. On varmasti hyvä että toimintakyky säilyy yhä kauemmin – elinolot ovat kehittyneet huimasti sadan vuoden aikana meillä Suomessakin. Näin on hyvä.

  Lähestymme ehkä kovaa vauhtia aikaa, jolloin esimerkiksi eläkeikä on sama kuin 1800-luvulla kun eläke keksittiin – silloin tarkasteltiin sitä, minkä ikäiseksi ihmiset elävät, ja määriteltiin eläkeikä siihen (taisi alkaa alentua 80 tai 75 ikävuodesta, alkuaan Saksassa). Moni on uutisten mukaan palannut työelämään vielä eläkeikäisenä, ja ilmeisesti tätä edelleen jopa suositaan.

  • Hannu Musakka

   Tässä juuri tänään käydessäni entisessä työpaikassani Kaavin kunnantalolla ja tapasin siellä henkilön, joka oli syntynyt vuosi sen jälkeen, kun lähdin Juukaan eli v. 1987. Sanoin pojalle, että tuntuu aivan hölmöltä joutilaana kuljeskellessa, kun voisi aivan hyvin olla töissä edelleen. Mutta kun on eläkkeellä, niin on. Töitä kun ei enää 72-vuotiaille ole tarjolla muuta kuin vapaaehtoista auttamista. No, onhan joutavalla aina jotain Karjalan Liiton alaisissa organisaatioissa. Menisihän aika muutoinkin, enkäpähän jouda tekemään mitään ruojuutta silläkään aikaa. :)

  • Hannu Musakka

   Niin, jäi sanomatta. Tämänpäiväisessä SS-paperilehdessä oli, eilen lähetin. Sen jälkeen vasta tein siitä tämän blogin, kun kaikille ei tule enää paperilehteä. Sen vuoksi laitoin tuon lehtileikekuvankin näkyviin, ettei kukaan ajattele miun omasta päästäni keksineen tuota juttua.

Jätä kommentti

*