Home viihtyy kotonakin – home sweet home!

Mistä johtunee, mutta jatkuvasti tulee esiin homeongelmia. Milloin työpaikoilla, milloin kotona. Eikä rakennukset välttämättä ole edes vanhoja. Jokin julkinen rakennushan homehtui, ennenkuin rakennusta ehdittiin ottamaan käyttöön. Varmasti lie useitakin.

Missä on suomalainen rakennustekniikan taso? Hallitseeko sitä raha ja aika: Mitä nopeammin kohde valmistuu, sitä enemmän se tuottaa rakennusyhtiölle puhdasta. Siitäkö siinä on kyse? Ilmeisesti.
Toinen asia on se, että kaikki vanha rakennustekniikka on lytätty kivenkoloon, eikä oteta pienimmissäkään määrin oppia siitä, kuinka esimerkiksi yli 100 vuotta vanhat rakennukset ovat edelleen asuin- ja elinkelpoisia. Eikö siitä voi vetää jo jotain johtopäätöksiä sinne teknisiin oppilaitoksiin, missä niitä insinöörejä leivotaan.

Betoni on yksi elementtirakentamisen kulmakivi. Sitä ei vain ilmeisesti saada riittävän kuivaksi, vaan jo heti ”uunista” nakataan käyttöön. Sitten rakentajayhtiö ajattaa kaikki mahdolliset eristeet ym. paikalle, heittää pressun niskaan ja ajattelee: Eipä ne siinä kastu. Tuuli leyhyttelee, väliin heittää pressun pois. Vesisade sattuu yllättämään ja villat imaisevat jo ilmassa olevat sadepisarat itseensä. Sitten eristeitä vähän ravistellaan ja paiskotaan välikattoihin ja mikä minnekin. Siellä ne sitten kaikessa rauhassa tekevät sotasuunnitelmiaan, milloin alkavat homeitiöitä levittämään.

Tehokas koneellinen ilmastointi osaa levittää kaiken kaikkialle ja tehokkaasti, rakennukset kun tehdään niin tiiviiksi, ettei ilma muuten kierrä minnekään. Homepommi on valmis ja odottaa vain sopivaa hetkeä. Ja niitä hetkiä on syntynyt Suomen maahan tuhansia.

No, asian toinen puoli on sitten se, mitä itsekukin voisi oman terveytensä ja vastustuskykynsä eteen tehdä, ettei olisi niin arka sairastumaan jo pelkästä lehden luvusta. Kun lehdissä on uutisia, että Kauko-Idästä on leviämässä uusi bakteeri- ja viruskanta, niin herkimmät hakevat sairaslomaa jo samana päivänä. Pika- ja valmisruoka, kaikenmaailman höttöset hampurilaisista alkaen ja olutta ja energiajuomaa päälle, niin siinähän on valmis liikkuva homepesäke kulkemassa kohti auringonlaskua.

En pidä tuota viimeisintä ”liikkuvaa homepommia” pahimpana, vaan se on vain seurausta heikosta rakennusosaamisesta, välinpitämättömyydestä, ahneudesta ja yksinkertaisesti ilmaistuna: ”Mitä sillä on väliä, eihän me siellä olla töissä, mehän vain rakennetaan. Pitäkööt hyvänään!” – periaatteesta.

Sääli, jos ja kun vastuuajattelu on karannut käsistä rakennusalalla. Luulisi edes omakotitalojen rakennuttajilla olevan ajatusta asua kotonaan kauemmin kuin 5 vuotta, kun näyttää siltä, että alle 5 vuoden ikäiset rakennuksetkin ovat homehtuneet. Kostealle betonilaatalle lätkitään muovi- ym. mattoa, joka hautoo kaikki mahdolliset homeet ym. ja sitten ne lähtevät kipuamaan rakenteita pitkin ympäri taloa. Kehitetään uusia materiaaleja, muttei oteta selvää, millä tavalla rakennuksen pitäisi hengittää, ettei kosteus jäisi rakenteisiin, vaan että ilman kierto pitäisi huolen kosteuden haihtumisesta.

Onneksi puurakentaminen krossipohjineen ja luonnollisine ilmastointeineen on valtaamassa alaa. Onneksi näin on, mutta ikävä, kun on valtavasti homeisia työpaikkoja.

Ja että työntekijät mieluummin laitetaan psykiatrin vastaanotolle sensijaan, että laitettaisiin tutkimus käyntiin, uskottaisiin työntekijää. Silloin päästäisiin valtavasti vähemmillä kustannuksilla ja seuraamuksilla.

Onko sitten niin, että vallan huipulla voidaan ajatella vaikka miten, kuten esim. Helsingissä sijaitsevassa Kätilöopistossa pääsi käymään. Vasta sitten kun oli aivan pakko, niin sitten vasta. Ja kuinka paljon työntekijät ehtivätkään pitää sairaslomia, käydä työterveystarkastuksissa jne. Ei nekään ilmaisia ole ja veronmaksajieh piikkiin menivät nekin kulut. Ja työntekijöitä syyllistettiin tahallaan, kun kravatti kuristi kaulaa niin siellä yläportaassa, ettei henkeä saanut, eikä aivot verta, mikä olisi avannut ajattelukoneiston ajoissa.

Suomalainen rakennusteknologia onkin paistatellut päivää vaikka kuinka, ympäri maailmaa sitä on kehuttu ja suitsutettu ja vaikka millaisia korulauseita lähetetty. Mistähän hyvästä, jos Oy Suomi Ab homehtuu siitä syystä, että maine ja kunnia ovat tärkempiä kuin ihmisten terveys.

Toivottavasti tuo muuan tuttavani lausuma: Home viihtyy kotona – home sweet home, saataisiin vähän parempaan muotoon. Ryhtiliikettä toivon todellakin kaikilta rakentamisen kanssa olevilta. Jättäkää haihattelu ja keskittykää tekemään kunnollista jälkeä, aivan kuten esi-isämme puisia torppia tai kartanoita rakentaessaan. Käykää niissä hyväkuntoisissa opintomatkoilla ja ottakaa oppia sieltä. Ei tämä homeongelman selvittäminen muuta vaadi!