Ihminen on susi toiselle ihmiselle?!

Jussi Murtasaari toi mielestäni mielenkiintoisen näkökulman suden asemaan yhteiskunnassa. Otsikkoon laatimani sanonta ei kuitenkaan päde ja oikeastaan on virheellinen. Miksi? Koska susi tappaa syödäkseen, mutta ihminen aivan muista syistä.

Onhan toki esimerkkejä ihmissyöjistä tai tilanteista, missä ainoa elonjäämisen keino on ollut jäätyneen kanssamatkustajan jäänteiden syöminen. Viittaan lentoturmaan, missä koneen eloonjääneet selviytyivät ankarissa olosuhteissa lumen ja jään keskellä. On varmasti monta muutakin tilannetta, joita ei julkisuuteen ole tullut.

Kuitenkaan ihminen ei pääsääntöisesti tuhoa toisten elämää, saadakseen ravintoa, vaan aivan muista syistä. Joskus on sairaus, päihteet, kateus, viha … Luetteloa voisi jatkaa loputtomiin. Harvoin suden tavoin ravinnoksi.

Mistähän tuokin sanonta on syntynyt? Kenties siinä viitataan juuri edellämainitsemiini tilanteisiin.
Viime aikoina terrorismi on saanut johtolangakseen uskonnolliset syyt, joihin liittyy vain tuhoaminen välittämättä siitä, kuinka itselle käy. Puheet paratiisiin pääsystä ovat hyvin kaukaa haettuja, koska teot palvelevat vain valtaapitäviä ja joille ei merkitse mitään jonkun yksittäisen tuhotyöntekijän kuolema, joka poistuu kirjoista ja kansista ja joka henkilö ei koskaan pääse todella tekemään asioita oman elämänsä ja maailman rauhan puolesta. Joukossa on varmasti viisaita ja älykkäitä nuoria, mutta jotka eivät koskaan pääse näyttämään taitojaan ja kykyjään, saati kun sairaalloiset ja heikot johtajat ottavat lapsia puskureiksi ja oman elämänsä suojelijoiksi. Kenties pitäisi aloittaa noissa tapauksissa huipulta, niin pyramidi tuhoutuisi nopeammin.

Susi on ihmiselle susi.

Tällä kirjoituksella en luonnollisesti puolusta suden suojelua sen enempää kuin täyttä tuhoamista, vaikka monesti olen ennen Jussiakin ihmetellyt, miksi petoeläinkantaa pitää suojella. Onko sukupuuttoon kuoleminen petoeläinten osalta paha juttu?

Kenties on ja siitä syystä, että luonnossa vallitsee oma tasapainonsa ja lainalaisuutensa. Jos yksi pala puuttuu joukosta, tasapaino järkkyy. Sudella on varmaankin oma roolinsa myös Suomen metsissä. Mistä löytyisi sudelle sellaiset eväät, ettei kajoaisi ihmisen ylläpitämiin kotieläimiin, kuten nyt Kaavilla on kolmen koiran kohdalla käynyt lopullisesti ja paljon ennen näitäkin tapahtumia lukuisia vahinkoja.

Venäjän vastaisen rajan valvontaa pitää ilmeisemmin tehostaa, kun sieltä kulkevat susilaumat eivät ole kenenkään hallinnassa. Sudet kun käyttävät omia reittejään kulkiessaan edestakaisin idästä länteen ja lännestä itään. Suomi on sen reitillä vain pohjukka, osa Siperiaa Pohjanlahteen saakka ja kun tiedetään, ettei susi mielellään lähde turkkiaan kastelemaan. Sen vuoksi merivesi on hyvä pysäytyskeino, mutta itäraja sen pelastus.

Onkohan niin, että aivan kuin ihmiskunnassa, niin eläinkunnassakin pätee vahvemman laki. Tosin kaikki vahvemmat eivät hallitse tappamalla kummassakaan tapauksessa. Yhtälö taitaa olla mahdoton. Suuri osa eläimistä ja linnuista pystyvät elämään sopusoinnussa ja niin luulisi olevan myös ihmisten kohdalla. Niin luulisi, mutta mikä vimma sitten saa ihmisen käyttäytymään petoeläimen tavoin? Viimeaikojen tapahtumat liittyvät useimmiten mielialamuutoksiin, lääkkeitten ja huumeitten vaikutuksiin ja taustalla olevaan järkyttävään kaupantekoon ja koukuttamiseen. Mitä se sitten hyödyttää tappaa jotakuta, kun velat jäävät saamatta ja itselleen koituu ylipääsemättömiä seuraamuksia. Aina löytyy mielestään vahvallekin oma kostajansa. Ketju jatkuu katkeamattomana ja vankilat ja sairaalat täyttyvät.

Eläinkunnassa ei esiinny vastaavaa kostonkierrettä, vaan siellä on kyseessä pääsääntöisesti taistelu olemassaolosta. Ihmiselle metsästyksestä on tullut vapaa-ajan viihdettä, kun verrataan taaksepäin, jolloin metsästä saatiin riistaa elämänjatkeeksi: ruokaa ja suojaa kylmää vastaan.

Ihminen kuvittelee olevansa viisaampi kuin luontokappaleet, mutta mikä on lopputulos? Spekulaatio on turhaa. Maapallo – niminen taivaankappale antaa mahdollisuuden elää. Luulisi tämän riittävän kaikille.
Ja tätä toivon samalla kun kiitän vuoden 2016 blogini lukijoita tai sivullakävijöitä ja toivotan kaikille Onnellista ja Siunattua Rauhanvuotta 2017.

3.1.2017 muokattu Jussi Murtasaaren nimi oikein.

Kommentit

 • Fransiscus A.

  Ihminen versus Susi.

  Eräiden tutkijoiden mukaan susi toi ihmiselle sosiaalisuuden
  noin 20 000 vuotta sitten (joidenkin mukaan jo 60 000 vuotta sitten) lähestyessään ihmisten nuotioita.
  Tämä susilaji tunnisttaan nykyään koirana.
  Ihminen on vaan ollut hidas oppimaan elämään sosiaalisena olentona.
  Ihmisessä elää vielä kannibalismi sotina ja terrorismina.
  Vie varmaan toiset 20 000 vuotta oppia elämään suden sosiaalisuuden tasolla .

  • Hannu Musakka

   Onpa mukava ”nähdä” sekin aika. Jos elämä näin kivuttomasti sujuu kuin tähän saakka omalla kohdallani, mikään ei ole mahdotonta. No, tämä oli viikon kevennys, ehken aivan noin kauan, mitä mainitset suden kohdalla, mutta jos vaikka murto-osan siitä. Luonnosta on ihmiselle paljon oppimista, mutta ovat vain sokeita. Kiitos kuitenkin siulle kommentistasi. Avartavaa tietoa ja tännehän se tallentuu.

Kommentointi on suljettu.