Ihmisen rauhoitusaika alkaa nyt!

Tänä vuonna säätiedot ovat olleet tapetilla lähes joka päivä. Milloin on tulossa ankarat pakkaset tai tuiskut suihkuvirtauksista puhumattakaan.

Talven tuloa odoteltiin aivan yhtä lailla. Ja kuinkas kävikään? Talvi tuli ja tulikin ihan kunnon talvi. Kinosten sulamiseen menee aikaa enemmän kuin ennen. Tai …

… mitenkä niin ennen tai mitä sillä on merkitystä, millaista säätä on ennen ollut. Ei yhtään mitään.

Luontohan elää omaa kulkuaan riippumatta siitä, miten ihmisten keksimä 365 päivää ja vuosi vaihtuu. Nehän ovat vain numeroita. Ennen ei ole juuri tätä hetkeä elettykään, eikä voida ottaa uusiksi, joten vertailuilla ei saavuteta yhtään mitään.

Aiemminkin olen tästä kirjoittanut, kun niin kovasti monet valittavat, että ”sais jo lumi tai pakkaset riittää” tai että ”voisihan se kevät jo tulla”.

Pohjoisella pallonpuoliskolla on nämä neljä vuodenaikaa. Ovathan ne tietenkin kaikkialla, mutta erilaisilla tavoilla. Jossain on sadekausi ja valtavia tulvia, missä mitäkin. Kenties niistä ei käytetä samoja vuodenaika-määritteitä, ainakaan Päiväntasaajan alueella, mutta eroja on. Jos tällä pallonpuoliskolla olisi Päiväntasaajan säät, niin vesi olisi kortilla, puulla ei lämmitettäisi samalla tavalla saunasta puhumattakaan.
Ja mitä kaikkia eroja niitä olisikaan.

Kaikkihan se on kaikkien saavutettavissa, jos nämä neljä vuodenaikaa eivät miellytä. Jos väsyy siihen, että joutuu kylmän vuoksi pukeutumaan lämpimämmin. Siihenhän on helppo ratkaisu: menolippu etelään, reppu matkaan. Sieltä se autuus, aurinko ja lämpö löytyvät … jos löytyvät, kun menneenä talvena Saharassakin satoi lunta! Ei se elämä ole herkkua missään.

Jos jatkuvasti olisi aurinkoista ja lämmintä, eikä sataisi juuri ollenkaan, niin aukeaa olisi kuin Saharassa pitkien kuivien kausien vuoksi.
Mitenkä suomalaiset oppisivat ykskaks kantamaan päänsä päällä polttopuita tai vesisankoa ja kulkemaan kilometrikaupalla pitkin savannia. Taitaisi vielä enemmän olla heitä, joille ei työ maistu.

Hyvä näin, että on neljä selvästi toisistaan erottuvaa vuodenaikaa ja että jokainen päivä eteenpäin on lähestulkoon aina erilainen sen vuoksi, ettei koskaan voi tietää, mitä esimerkiksi sekunnin, minuutin, tunnin, päivän, viikon, kuukauden ja vuoden päästä tapahtuu.

Mistäs lähdinkään? Talven tulosta kirjoitin, eikä ole sanottu, etteikö toukokuussa edelleen voisi sataa lunta ennen kesäaikaa. Kaikki on mahdollista.

Toinen asia, mikä oli ainakin Kuopiossa tapetilla ”männeenä talvena”, oli laturaivo. Ihmiset ei millään mahtuneet samoille reiteille, muttei ollut tarviskaan!
Hyvin ymmärrän, sillä latu ja hiihtoura on tehty hiihtäjille, koirien ulkoiluttajia varten ovat muut reitit. Latujahan ei tehdä, jos ei ole lunta, mutta jalankulkijat ja pyöräilijät pystyvät silloin täyttämään metsäpolut kaikkialla, jopa Puijolla.
Yksi ongelma tuossa tietenkin on, kun jalankulkija ei tarvitse kuin olemattoman polun, useimmiten ei sitäkään ja jos siellä sitten tulee pyöräilijä samalle reitille, niin kolarihan siitä syntyy ja sanomista. Varsinkin, kun pyöräilijöillä on se ihmeellinen ajatus, että niillä pitää joka paikassa ajaa lujaa, aivan liian lujaa muihin reiteillä kulkijoihin verrattuna.

Mihin niillä pyöräilijöillä on kiire? Lenkkiä voi pidentää, jos vauhti ei tuo tyydytystä. Senpä vuoksi olen usein esittänyt sitä, että pyörissä pitäisikin olla vain yksi vaihde eteen ja jalkajarru. Käsijarru aiheuttaa tangon yli lentoja ja vakaviakin tapaturmia. Pyörien pitäisi olla ainoastaan leveillä pyöräteillä, ei kapeilla Puijon poluilla.

Kävelijät ja koirien ulkoiluttajat eivät vain yksinkertaisesti kuulu hiihtoladuille. Eihän nuo koiraihmiset oikeastaan mahdu kovin muuallekaan, sillä ruskeat liukumiinat täyttävät jalkakäytävät ja tienvierukset, vaikka niistä kuinka puhuttaisiin, että koirien jätteet on kuljetettava mukanaan. Kuinkahan moni turren ulkoiluttaja huolehtii jätöksistä? Veikkaan 10 %.

Tuon vuoksi koirien ulkoiluttajat eivät sovi oikeastaan muualle kuin aivan sellaiselle aidatulle alueelle, missä itse joutuvat tallomaan jätöksiin. Sen jälkeen he ymmärtävät sen, miksi ne pitää korjata pois. Ei niistä tykkää sen paremmin jalankulkijat kuin hiihtäjätkään.

Hiihtämisestä vielä puheenollen, latu-ura kestää vain muutaman hassun kuukauden, joten sen aikaa voi jokainen kulkea siellä, missä ei aiheuta turhaa kärhämää, saati tapaturmia. Tuskinpa enää Puijolla hiihdetään, joten jalankulkijat voivat täyttää kaikki mahdolliset polut ja reitit. Siitähän se laturaivo syntyy, kun raivoraittiit ja muut selväpäiset kohtaavat. Syntyy konflikti ja tappelu.

Kun ihmiset oppisivat kunnioittamaan toinen toisiaan, oppisivat keskittymään asioihin, joihin voivat vaikuttaa ja jättäisivät sellaiset asiat mielestään, joihin ei yksinkertaisesti voida vaikuttaa.
Viimeksimainitut ovat ne neljä vuodenaikaa ja olosuhteet, jotka niihin liittyvät. On vai opittava pukeutumaan sään mukaan ja jos tämä Suomi ei miellytä, niin parasta on hakeutua sinne, missä on mieleisensä olosuhteet. Rahallahan sinne selviää ja kun tarvitsee vain menolipun.

Pyöräilijät voisivat ottaa jalankulkijat ja muun liikenteen paremmin huomioon, hillitä nopeuttaan tapaturmien ennaltaehkäisemiseksi. Jalankulkijat koirineen tai ilman, voisivat jättää hiihtourat rauhaan. Jos metsään haluaa mennä, niin sitähän Suomessa löytyy, Puijolla kuin muuallakin. Miksi ängetä samoille reiteille suihkivien suksien eteen, kun tiedetään, että siitä seuraa aina sanomista ja kun suksia ei niin nopeasti pysäytetä kuin jalankulkija askellustaan.

Lopettakaa kiusanteko toisianne kohtaan, niin kaikilla on paljon parempi olo ja luonnosta pystyy nauttimaan jokainen aivan eri tavalla. Suomalainen luonto on parasta hermolepoa, kun se vain ymmärretään. Villipetoja ei ole ihan riesaksi asti … vielä. Mutta näyttää siltä, että ihminen on toiselle susi, kun kuuntelee juttuja ja mielipidekirjoituksia Kuumaltalinjalta. Niin pienet ja mitättömät ihmiset, eivätkä pysty elämään toistensa kanssa, eivätkä tunnu mahtuvan minnekään!

Ja kuitenkin kaikille riittää tilaa liikkua Puijolla, Kuopiossa ja koko Suomessa … ja ilman valituksia.
Eikä sää siitä miksikään muutu, valitti tai ei.