Ikääntyä terveenä vai vanhettua sairaana?

Suomen kielessä on monta sanaa samaan tarkoitukseen. Itselläni on juuri sellaisen paikka, kun vielä olen pari päivää ja yötä kuuskymmentä ja risat ja sitten sunnuntain jälkeen olen jo kahdeksannellakymmentä. Kymmenen vuotta tuntuu hurahtavan kertalinttuulla. Pääasia on, että saan laulaa lapsuuteni kotikirkossa Lappeenrannassa.

Se ei tietenkään tarkoita sitä, että vanhenee, vaan korkeintaan ikääntyy hieman. Kun tekemistä riittää ja kun ei ole tarvinnut sairastellakaan, ei edes sitä miesflunssaa, mistä muuan blogissa kerrottiin, niin mikäpä on ollessa. Bakteerit ja virukset eivät ilmeisesti iske niitten oman itsesuojeluvaiston takia, kun tuntevat jonkun tuoksun tai muun tunnisteen, ettei miuhun kannata iskeä, kun en osaa sairastella. Menevät ja tekevät pesänsä heihin, jotka ”haluavat” sairastaa. Hyvät bakteerit ja virukset menisivät miussa ihan hukkaan.

No, mistäpä sen tietää, milloin sitten käy sellainen tuuri, että oksat pois. Kenties seuraavan kuudenkymmenen vuoden aikana, kun edellinen oli em. ajanjakso sitten. Silloin olin kymppivuotinen ja sanoin koulussa opettajalle, että ”saanko mie lähteä kotiin, kun tuntuu olevan vähän kuumetta”. Opettaja kokeili otsaa ja antoi luvan. Kotona mittaus antoi lukeman 39.6, joten ei ihme, että tuntui siltä, että olisi kuumetta. Silloin oli vallalla”aasialainen” – kulkutauti. Siitä kun selvisin, niin ei ole sen koommin tarvinnut kuumemittaria. Joku toinenkin sanoi samaa. Lieneekin ollut niin, että siitä sairastelusta sai vastustuksia influenssa ja flunssapöpöille silleen ihan sopivasti.

Kokeilinhan mie armeijassa sitä kuuluisaa hankauskeinoa ja hivenen siihen tulikin. Pettymys oli suuri, kun en saanutkaan VP:tä, vaan VUP:tä eli vapautuksen ulkopalveluksesta ja jouduin siivoamaan komppaniaa. Arvelin, ettei tämä ole sen väärti. Parempi olla terve ja olla ulkona, kun siivota sisällä. Jos olisi saanut vain lojua tekemättä mitään, ehkä siitä olisi enemmän nauttinut.

No, nyt tämä vähän lipsahti. Ikääntymisestähän mie aloitin, etten vain olisi jo taas hivenen vanhettunut. Parempi ikääntyä terveenä kuin vanhettua sairaana, mikäli ja kun siihen vain itse voi vaikuttaa.