Ilmanlaatu ja ilman laatua – mihin päädytään?

Ilmaston muutoksista ja ilmanlaadusta puhutaan joka päivä. Eri ikäiset antavat erilaisia vastauksia ja niistä luonnollisesti heijastuu elämänkokemus ja sen puute. Lapset ja nuoret ovat niin sinisilmäisiä ja ehdottomia autojen, eläinten ja oikeastaan kaikkien asiaan vaikuttavien tekijöitten osalta, että …!

Eihän elämä niin kulje, eikä koskaan noudata noin ehdottomia ja juuri tässä hetkessä tapahtuvia asioita, että niihin sormia napsauttamalla tai näpelöintilaitetta näpyttämällä kaikki muuttuu. Tuosta puuttuu realismi kokonaan. Mutta ”siperia”opettaa eli elämä. Viisaus tulee sitten aikanaan.

Sitten ovat luonnollisesti he, jotka ovat tiukkaan opiskelleet, painaneet päähänsä mustan silinteripytyn ja edustavat mielestään korkeinta mahdollista tietämystä. Ovat kuitenkin lähes samalla tasolla kuin nuo ehdottomat nuoret. Ei nimittäin ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa ja vastausta ilmastonmuutokselle, vaikka olisi millaiset oppiarvot tahansa. Tieteentekijät vain uppoutuvat niin millimoolien maailmaan, että unohtavat elämän. Sitten ollaan niin kärkeviä kirjoittamaan mielipidepalstoilla asiantuntijoina, vaikka he suurelta osin edustavat vain omaa näkemystään ja kenties sitä väitöskirjan kapeaa osa-aluetta. Pahimmoilleen ovat hankkineet jonkun poliittisen puolueen jäsenkirjan ja se vie pohjan pois tietämykseltä. Hänen tietojaan nimittäin verrataan siihen, onko oma puolue vallassa vai oppositiossa.

Tämänpäiväisessä valtakunnallisessa entisajan ihmiset niputettiin täysin tietämättömiin metsänhoidollisissa asioissa. Heille ei annettu mitään arvoa. Väitän kuitenkin, että juuri nuo ihmiset, jotka arjessa tekevät ja huolehtivat omista metsistään ja elannostaan, ovat parhaita asiantuntijoita ja vielä ilman mittareita. Ajatuksen kyseinen vihreä kirjoittaja Borg oli ottanut 1800-luvulta, jolloin ihmiset todella elivät metsästä, rakensivat asumuksensa, lämmittivät puulla, keräsivät marjat ja sienet. Hekö nyt sitten Borgin mielestä olisivatkin olleet pahimpia ilman saastuttajia. Höpö sanon Borgille: Olisi pitänyt pienempää suuta tuon millimooli-tietämyksensä suhteen. Kaupunkilaispoika, joka on elänyt keskellä lämpökeskusten ympäröimää kaupunkiyhdyskuntaa, ei ole tarvinnut nähdä vaivaa elämiseen. Hänkö nyt sitten on ainut maailmassa, joka tietää kaikesta metsä-asioista kaiken ja vähän enemmänkin ja hänelläkö nyt on varaa luokitella 1800-luvun ihmiset perimmäiseen h…..tiin!? Pitäisi poika vähän pienempää suuta!

Kyllähän hän varmasti viisas on, mutta kun vain tietäisi, millä alalla! Olisi voinut jättää historian sikseen, sillä vaikka se kenties vaikuttaa (?) nykyiseen tilanteeseen, miksi syyllistää ihmiset, jotka ovat eläneet aivan erilaisessa maailmassa ilman kännyköitä ja muita vempeleitä.

Borgilta puuttuu järkeä juuri sen verran, enkä voi luonnostaankaan hänen tietämykselleen antaa sitä arvoa, mitä hän odottaa.
Pahin asia, mikä vaikuttaa ilmanlaatuun on tuo yleismaailmallinen sonnan puhuminen kaikilla tasoilla. Varsinkin nyt Suomessa ja muualla maailmassa, missä poliittinen valta käy vaaleja. Siellä sitä lentää sontaa ilma sakeana, niin ettei eteensä näe. Sen sonnanheiton kun saisi kuriin, ihmisillä olisi paljon laadukkaampi elämä kaikkialla. Samalla kaikki hyvät ajatukset uppoaisivat paremmin jokaisen aivolohkoihin ja ilmanlaatukin paranisi.

Sitten nimittäin on vielä heitä, jotka ostavat kolme kahden hinnalla. Laadulla ei ole väliä, kunhan halvalla saa! Mitä se sitten tarkoittaa ilmastonmuutoksiin? Valtava massatyövoima paahtaa täysillä, tuhoaa metsiä ja peltoja ja ilmaa tuottamalla turhakkeita, kunhan vain rahaa kertyy. Ilman laatua elävät ihmiset ovatkin niitä pahimpia ilmaston heikentäjiä. On heitä aina ollut ja tulee olemaan.

Tuhoaako ihminen maapallon, missä olisi ja on edelleen hyvä asua, se on hyvä kysymys. Kuka muu kuin ihminen voi tehdä sellaisen tyhmän teon, että tekee asumisen mahdottomaksi kaikilla pyrkimyksillään ja itsekkäillä ajatuksillaan sekä rahanhimosta. Eikä Mars-planeetta tuo asiaan minkäänlaista ratkaisua, kun sieltäkin puuttuvat kaikki elämisen edellytykset.

Jospa ihminen joskus tulisi järkiinsä. Se on turha toivo, kun kaikilla ei näytä sitä olevan. Ei ainakaan sillä nuorella miehellä, joka jäi hurjasta ylinopeudesta kiinni. Poltti löpöä valtavasti ja kun tuomiota annettiin, puhkesi itkuun sen vuoksi, kun oma elinkeino – maataloustila – jää hoitamatta! Olisi pitänyt tuonkin kaverin miettiä ennenkuin traktoria nopeampaa kiihdyttää, mitä siitä voi seurata. Ilmakin saastui samalla kertaa moninkertaisesti. Enemmän kuin Leppävirralla sijaisteva kaatopaikka pystyy elinaikanaan saastuttamaan.

Että tällaista tarinaa tällä erää! :)