Ilmasto- ja posti-asiaa

Ilmastoasiaa ensin

Pitkin syksyä on riittänyt puhetta suureen ääneen kailotettuna, että ”nyt teidän pitää alkaa tekemään jotain ilmaston hyväksi, että lapsillekin riittää hengitettävää ilmaa ja elämisen edellytyksiä” ja millä kaikella tavalla sitä on marsseilla tuotukaan julki.

Hämmästyttää vain pari seikkaa:
Mitä nuo huutajat ja mekkaloijat ovat itse tehneet asian hyväksi? Jos vaaditaan toisten tekevän, silloin pitää viimeistään tuoda julki omat tekemiset. Tuo vaatiminen on kuin keskenkasvuisten kakaroitten julkituomaa ”minä tahdon” ja raivarit päälle.

Toinen asia on se, että kuvittelevatko nuo huutajat, ettei kukaan tällä hetkellä tee yhtään mitään? Että tiedeala seisoo tumput suorina ja huilailevat työpaikoillaan?

Ennenkuin alkaa vaatimaan, kannattaa ottaa selvää, mitä kaikkea on parhaillaan tekeillä ympäri maailmaa kaikissa maissa. Älkää kuvitelkokaan, etteivät tiedeihmiset ole yhtä huolissaan ja etteivätkö koko ajan mieti keinoja, millä tavalla saadaan ilmaston muutosta hillittyä.
Luuletteko todella, että huippuunviritetyt tieteilijät eivät ymmärrä asioitten päälle yhtään mitään.

Oikeastaan vielä kolmaskin seikka: Kun huudatte ja kiljutte, niin silloinhan te käytätte paljon enemmän happea kuin rauhallisemmalla toiminnalla. Millä tavalla aiotte korvata tuon käyttämänne valtavan happimäärän? Mitä keinoja teillä on siihen? Jos käyttää jotain, on aina korvattavan niinkuin erämaitten autiotuvilla. Kun puuta käytetään, on tehtävä pilkkeitä samanverran tilalle. Niin se menee.

Onpahan vielä neljäskin asia: Kaikki ne vempeleet, joita omistatte, näpelöitte päivätpitkät, ostatte kaikkea mahdollista uutta kamaa, farkkuja, muodinmukaisia ja repaleisiakin. Oletteko todella tietoisia, kuinka paljon niitten valmistamiseen kuluu raaka-aineita ja happea, vettä, fossiilista öljyä?

Tuo yksi heikkopäinen ruotsalaistyttökö tietää kaikesta kaiken ja sai teidät höynäytettyä omaa elämää pönkittääkseen mukaansa kailottamaan pitkin teitä ja toreja?! Höpöhöpö! Nyt rauhoittukaa, menkää kouluunne takaisin, oppikaa asioita ja tulkaa sitten kertomaan, mitä ja millä tavalla pitää tehdä, jos ette todellakaan ole tyytyväisiä siihen kaikkeen, mitä ympäri maailmaa tällä hetkellä tehdään.

En väitä, etteikö ole maanosia ja alueita, mitä voidaan kohentaa, mutta rajansa kaikella. Jos Suomi olisi pullo, eikä yhdenkään muun valtion saasteet ja haitat pääsisi Suomen ilmatilaan, silloin voitaisiin sanatarkasti tehdä kaikki mahdollinen. Mutta kun Suomi ei ole pullossa, vaan maapallon ilmatila on kaikki yhtä ja samaa ympäriinsä, silloin kaikki vaikuttaa kaikkeen ja vaikka Suomessa tehtäisiin viimeisen päälle kaikki hyvin, niin jostain vain ilmavirtausten mukana kertyy edelleen ja jatkuvasti uusia hiukkasia, jotka vaikuttavat ilmasto-olosuhteisiin ja luonnontilaan.

Posti-asiaa

Suomalaisten postinkulku on tällä hetkellä niin sekaisin kuin olla ja voi. Posti tulee miten sattuu ja joskus ei ollenkaan. Paketitkin seikkailevat maailmalla ja Suomessa aivan eri suuntiin, minne niiden pitäisi päätyä. Syy ei ole postin jakajissa, vaan systeemissä eli lajittelukeskuksissa.

Postin kulku pitää kuulua ihmisten perusoikeuksiin ja perustuslain mukaan siitä pitää olla Eduskunta ja valtiovalta vastuussa. Miten tahansa se järjestetäänkin, niin valtion pitää pystyä päättämään ja turvaamaan postin kulku niin nopeasti kuin suinkin. Ei enää eletä missään rustholli-maailmassa ja hevoskuljetuksissa.

Kyllä tämänpäivän maailmassa pitää posti mennä perille ykköspäivissä. Jokainen arkipäivä, lauantait poissuljettuina, pitää laatikkopostia kantaa ja sinne, minne se on lähetetty. Verovaroilla pitää sen kulku varmistaa päivittäin.

On täysin naurettavaa, ettei tiistaisin kanneta postia laatikoihin ollenkaan. Paketteja saa varmaan automaateista ja jakelupisteistä, mutta että kirjeposti. Mikä ihmeen sairaus riivaa nykyistä Postia ja sen korkeastipalkattuja esimiehiä?

Tämäkin on niin käsittämätön tilanne Suomessa juuri tällä hetkellä. Miksi Postista on tehty liikelaitos? Onhan se kuitenkin valtion valvonnassa, joten valtiolla pitää olla oikeus vaikuttaa tuollaisen perustuslain mukaiseen toimintaan. Jos ei muutoin, niin liikelaitos pitää lakkauttaa ja siirtää postinjakelu verovaroilla tapahtuvaksi.

Johan tällä hetkellä montaa muutakin tyhjänpäiväistä toimintaa ohjataan ajoneuvoista saatavilla 9 mrd €:n avulla, joten sieltä pitää löytyä lisää rahaa postin kuljetuskustannuksiin. Näin se on, eikä vaihtoehtoja ole olemassakaan.