Jätteistä, villieläimistä ja alkoholista

Tässä käsittelen nyt kolmea asiaa, mutta yhtä kerrallaan.

Roskaamisvillitys
Olen monesti ihmetellyt sitä, miksi roskaamista ei saada kuriin, oli kyse suurista kasoista tai pienemmistä. Tämänpäiväinen uutinen kertoi poliisin tarttuneen asiaan ja löytäneen roskien seasta yhteystiedot säkkien jättäjästä. Rikostutkimus on käynnissä ja asianomainen saadaan edesvastuuseen häikäilemättömästä teosta.

Näin sen pitää mennäkin, muuten ei tapahdu mitään muutosta. Pienemmistä roskaamisista tulisi toimia samalla tavoin. Ei dna-näyte niin ylivoimainen tehtävä luulisi olevan. Otetaanhan niitä muutoinkin milloin mistäkin asiasta isyyden tunnustamisesta alkaen. Miksei sitten pienemmistä asioista?

Teitten varret ympäri Suomea ovat olleet puheenaiheina kautta aikain. Laulureissujeni myötä Suomi on tullut tutuksi ja levähdyspaikat sekä siellä ympäristöön kylvetyt säkit, laatikot, huonekalut, auton romut, muut jätteet jne. Onkohan niin, että varsinkin silloin, kun silmä välttää ja liikenne on hiljaisinta, silloin kasat suurenevat. Tai sitten, kun kesäasuntoja puhdistetaan ja laitetaan talviteloilleen, kaikki vanha kuljetetaan pois ja jätetään levikkeille. Onhan niissä useimmiten roska-astioita, mutta kas kummaa, kun jätteet eivät mahdu tai eivät sovellu niihin paikkoihin, mutta siitä huolimatta siellä lojuvat patjoista lähtien.

Ilmeisesti jätteitten jättäjät eivät sinällään ole mitään ruudinkeksijöitä, kun eivät huomaa poistaa tuotteistaan, laatikoista, lehdistä ym:stä omia osoitetietojaan. Poliisilla ei ole vaikeuksia googlettaa tekijän asuinpaikkaa. Mielenkiinnolla seuraan, kuinka tuossa tämänpäiväisessä jutussa aikanaan käy.

Sen sijaan nämä päivittäiset herkuttelijat ja energiasyöpöt eivät vain löydä roskista, eivätkä huomaa sitä, että oma tasku tai reppu jne. on siinä äärellään. Päällyspaperit voisi viedä kotiin saakka. Ei ne mitään paina, joten miksi niin ei voi tehdä, vaan kylvetään pitkin tienpientareita tai jätetään roskiksen viereen. Nykyinen elämää aloittava sukupolvi ottaa vinkit vanhemmilta tai vanhemmiltaan ja sen mukaan toimitaan. Vaikka auton ikkunasta ulos, kunhan ei tarvitse autoa siivota roskien takia. Joopa joo! Seuraava iskun paikka pitää olla nämä päivittäissyöpöt roskaajat. Sitten alkaa tapahtumaan. Kiitos poliisille tämänpäiväisestä!

Petoeläinten ruokintapisteet

Lähes päivittäin kerrotaan karhujen ja susien vierailuista ihmisasumusten pihapiirissä. Mitä enemmän on hajuja tai jätteitä, sitä varmempaa on eläinten pesiytyminen läheisyyteen. Kyse ei ole mistään Nalle Puhista tai Sepe-sudesta, vaan merkittävän ikävistä petoeläimistä, jotka käyttäytyvät omalla tavallaan.

Miksi näitä pitää suojella niin, että tarvitsee pelätä jo jokapäiväisessä elämässä. Poliisin ilmoitus viimeisimmästä kertoi, ettei pihalle kannata siellä ja siellä nyt mennä, koska on havaittu karhun penkovat roskiksia.
Lähtökohta on se, että Suomi on vuosituhansia sitten ollut pelkkää erämaata. Ihmisasumukset ovat olleet harvassa teistä puhumattakaan. Kun asutus laajeni, samoin tieverkostot, petoeläimet menettivät tärkeitä saalistusmaitaan kaksijalkaiselle ”pedolle ja viholliselle” eli ihmiselle.

Ihminen tuli ja otti alueet käyttöönsä ja alkoi elämään kuin viimeistä päivää: Jätteet jäivät monesti pihamaille, haudattiin kenties, mutta villieläimen vaistolla ne ruokapaikat löytyivät helposti. Ja kun samankaltainen elämä edelleen jatkuu, niin ei ihme, että saa hätistellä karhuja ja susia pihapiireistä ympäri Suomea.

Tuo ei voi olla oikein. Kyllä tässä siviilisaatiossa ja Telluksella ihminen on se, joka määrittelee elämän rajat. Valitettavasti villieläimet ym. eivät sitä pysty tekemään. Senpä vuoksi tulisikin perustaa jo tänne ”Pohjolan Yellowstoneen” villieläinpuistoja, kantaa harventaa tehokkaasti. Kiinteä maayhteys itään päin mahdollistaa paperittomien pakolaisten virrat siitä huolimatta. Vaikkei Suomessa metsistä havaittaisikaan petoeläimiä, niin ei siihen maailma kaadu. Siinä vaiheessa, kun ne uhkaavat ihmisen elämää, on todella tehtävä hyvin radikaaleja ratkaisuja: Joko rajat kiinni tai eläimet rajatuille asuinalueilleen korpimaisemiin.

Alko on alkoholijuomien erikoisliike

Tämänhetken kuumin aihe lienee kaikkineen uusittavana oleva alkoholilaki ja vahvempien juomien saaminen ruokakauppoihin. Mielestäni tilanne olisi helpoimmin ratkaistavissa ilman prosenttirajoja: alkoholipitoiset juomat erikoisliikkeeseen ja ruokakauppaan kaikki muut tuotteet.

Kun Alkon myymälöitten aukioloaikoja vain rukataan, niin ei ole minkäänlaista pienintäkään ongelmaa. Kyllä Suomessakin ihmiset löytävät alkoholiliike Alkon, oli minkämaalainen turisti tahansa, ei pienintäkään epäselvyyttä. Oli kyse oluesta tai vahvemmista, siellä niitä on jo nyt metrimääräisesti kilometrisotalla ja lisää mahtuu. Kohta Suomessa rakennetaankin Alkon toimesta alkoholitavarataloja – alan erikoisliikkeitä.

Suurin ongelma lieneekin siinä, että kaikki oluen kärrääjät eivät halua tulla leimatuiksi mennessään perinteiseen viinakauppaan ja jos joutuvat vielä jollekin selittelemään, että ”en minä väkeviä, kunhan vain saunakaljoja!”

Monesti havaitsee nykytilanteessa kaljaaostavien asiakkaitten olevan siinä kunnossa, ettei pitäisi lain mukaan myydä, mutta kun kassoilla on henkilöitä, joilla ei riitä uskallus kieltäytyä myymästä, niin sen vuoksi ruokakaupoista on helppo kantaa juotavaa kenen tahansa, jopa alaikäisten. Näin valitettavasti on.

Kun ruokakaupat pyhitetään siihen tarkoitukseen, mihin ne on aikanaan perustettukin ja alkoholisisältöiset juomat Alkoon, ei tule ongelmaa. Kontrolli on tietenkin tiukempi Alkossa ja joutuu menemään toiseen kauppaan, eikä saakaan samalla kertaa, siitähän tuossa asiassa on kyse, eikä mistään muusta.

Lopettakaa jo se asian vääntö Eduskunnassa ja tehkää sellainen kompromissi, mistä tässä kirjoituksessani mainitsin. Silloin on asia saatu ratkaistuksi ja pois päiväjärjestyksestä. Alkoholijuomien käyttäminen ruokajuomana on kuulemma kansainvälinen tapa, lasillinen viiniä ruoan kanssa tai kahvin kanssa väkevämpiä.

En ymmärrä tuota käytäntöä. En sylje lasiin, tiedän kyllä, miltä maistuu konjakki tai olut, mutta niiden käyttöä en pidä tarpeellisena missään tilanteessa. Onhan valmistus melkoinen työllistäjä, mutta siihenpä melkein ne hyvät puolet jäävätkin. Haittavaikutuksista kertoo paljon se, että monesti elämä päättyy ennenaikaisesti oman käytön tai sen vaikutuksesta henkilörikoksiin, rattijuopumusten kautta pahoihin onnettomuuksiin, doping- rikkomuksiin urheilussa jne.

Jos ja kun on pakko valmistaa ja myydä, niin Alko on paras osoite Suomessa ja silloin myynnissä on riittävä kontrolli. Sehän se on se, joka yhtenä kismittää. Tietenkin toinen on sitten alkoholijuomien lisääntyvä liikevaihto ja sen varassa ruokamyynti tuo kauppiaille sievoisen summan omaan tilipussiin.

Jos juomat poistetaan, niin kauppa kuolee ja mikään ei kannata. Näitä asioita on vatuloitu jo niin kauan kuin keskiolut tuli ruokakauppoihin lähes 50 vuotta sitten. Kaupat ovat sulkeneet oviaan ensisijaisesti sen vuoksi, että asiakkaat ovat ympäristöstä vähentyneet ja suuret marketit teitten paranemisen ja autokannan lisääntymisen myötä varastaneet pienliikkeitten asiakkaat.

Tästä joku saa sydämentykytyksiä, mutta sehän on elämän merkki. Harva siihen kuolee, mutta alkoholiin sitäkin enemmän. Näin on närhet!