Jos Bottas olisi ajanut paremmin, niin olisi voittanut Hamiltonin

Niin, miksi ei ajanut?! Turhaa spekulaatiota siitä, miten olisi voinut tehdä. ”Jos olisimme saaneet tasoittavan maalin, niin pelin luonne olisi muuttunut!” Niin, miksi eivät tehneet ja näyttäneet. ”Jos olisin onnistunut siinä viimeisellä aidalla, niin sijoitus olisi riittänyt finaaliin”. Niin, miksi ei onnistunut ja menestynyt?

Tuota samaa jossittelua näkee ja kuulee joka päivä lehdistä, ympärillä olevilta ihmisiltä, tv.stä ja jos vaikka mistä.
Miksi? Siksi, että KUN ei kyetty tekemään juuri niin kuin oli mahdollisuus. Kyvyistä se on kiinni, ei mistään muusta. Miksi ei tehdä, miksi aina jossitellaan?

Onko kyseessä oma kehu ja selittely omasta paremmuudesta ja yritys nolata vastapuoli, vaikka lopputulos olikin paljon huonompi. Aivan samaa käyttävät valtaosan poliitikot ja monet muut ammattipuhujat ja kirjoittajat.

Miten se ilmenee?

”Olisin sitä mieltä, että tämä pitää tehdä näin, niin saavutetaan parempi tulos”. Miksi tuossa alussa pitää mainita ehdollisena ”olisin”, kun sitten on aivan varma mielipide. Vie pohjan pois koko asialta ja kuulostaa tyhjänpäiväiseltä selittelyltä.

Urheilu-uutisissa ja erityisesti jääkiekkoselosteissa törmätään joka kerran samaan: ”Jos olisin tehnyt niin tai jos siitä olisi syntynyt maali, niin …!” Hei haloo! Ei tuo selittely muuta lopputulosta, eikö tosiasioita. Miksei pelaaja tehnyt sitä ratkaisevaa maalia ottelun aikana. Ei lopputuloksen kannalta ole selittelyille sijaa. Se on mikä on.

Lopettakaa selittelyt ja tehkää niin hyvin kuin osaatte. Urheilussa lopputulos on lahjomaton, eikä sitä muuteta muuksi kuin kenties vastapuolen doping-käryillä. Kaikki muu on täysin turhaa.

Samoin: Lopettakaa Eduskuntaa myöten selittelyt, että ”olisin sitä mieltä …!” Pitäkää mölyt mahassanne, jos pitää jossitella. Riittää, kun olette jotain mieltä tai ette ole. Ei siinä ole välimuotoja. Ihminen, joka jossittelee, ei koskaan kykene parhaaseen suoritukseensa ja tekee itsestään naurunalaisen.

Jos tädillä olisi … niin olisi setä! Mutta kun ei ole, niin on nainen eli täti … tuossa tapauksessa.

ELÄKÄÄ HETKESSÄ, ÄLKÄÄ JOSSAIN UNELMISSA JA TUNNUSTAKAA TOSIASIAT ELI ELÄMÄN REALITEETIT! Siinä evästä jokaiselle, joka aikoo, muttei koskaan tee, vaan jossittelee ja selittelee koko ikänsä! Jos ei kerralla onnistu, on tehtävä paremmin. Sieltä se varmuus tulee ja voi jättää Jos-sanan pois kokonaan.

Ei se sitä tarkoita, ettei ennakkoon voisi punnita eri vaihtoehtoja, mutta jälkikäteen se on aivan turhaa ja typerää!