Jotenkin vähän vinksallaan

Ensin VR:n touhusta …

Tämän päivän yksi uutisista oli, että VR poistaa Helsingistä Kuopioon tulevan iltajunavuoron. Perusteluina mainittiin mm. yleisöpalaute ja toisena vuorojoen nopeuttaminen!

Tuon ensimmäisen jotenkin ymmärrän, jälkimmäinen ei mitenkään uppoa kaaliin. Miten voi junavuoro olla hitaampi, kulkee se sitten mihin aikaan vuorokaudesta tahansa. Ei tuota ainakaan järjellä voi selittää!
Eikös rautateillä ole kautta koko Suomen kiskoverkostO, jossa junat voivat ajaa samaa nopeutta kaikkialla.
Ovatkos sitten myöhäisen, klo 19 jälkeen lähtevän junan kuljettajat iltaunisia, etteivät jaksa enää valvoa myöhään? Pitäiskö vaihtaa nuorempiin, jotka jaksavat bilettää vaikka koko yön?

Kuitenkin Helsingistä Tampereelle lisätään junia, kun eivät kuulemma mahdu vähempiin vuoroihin! Mikä tekee savolaisesta tai Savoon matkustavasta henkilöstä vähempiarvoisen? Jotenkin haiskahtaa juttu nyt – taas kerran!

VR:n hallitsemille kiskoille on äkkiä saatava toinen yhtiö ”Luckyway – Onnivei”, kunhan jättävät härskejä ehdotuksia tekevän miespuolisen henkilökunnan pysäkille. Kyllä junamatkustajia riittää. Rautateillä on edelleen tyhjää, kun kuitenkin ajetaan kahta kaistaa meno-paluu – periaatteella. Tavarajuniin voisi myydä myös lippuja tai virittää entisajan härkävaunut rahvaan kulkupeleiksi ja varustaa ne kaminoilla ja laveteilla. Siellä ne jononjatkona hyvin kulkisivat.

Ennen oli tunnelmaa kuin Rovaniemen markkinoilla ja miksei se toimisi tämänpäivän junissa myös. Räppäreitä oli omasta takaa ja siinähän voisi ollakin VR:llä tai ”Luckywayllä” iskun paikka, kun laittaisivat jonkun hanslankarin esiintymään juniin. Kylläpä olisi myöhäisvuoroissakin matkustajia, eikä olisi liian unettava tunnelma.

… ja vähän kirkon nykymenosta
Tämä kun on henkilökohtainen blogi, niin uskallan olla eri mieltä siitä, mikä on sopivaa kirkkoon ja mikä ei.
Viimeaikoina yleistyneet ”teatteriesitykset” ja Kuopion tuomiokirkkoon ketkuilija-tanssija Uotisen tanssiesitykset ja vastaavat, eivät todellakaan kuulu kirkkoon, vaan se tulee säilyttää hartaan kirkkokansan tyyssijana. Vai onko koko kirkonmeno tähänkin saakka ollut pelkkää teatteria ja leipäpäpit ja keikkamuusikot ovat saaneet tahtonsa läpi kaikenkarvaisen musiikin ja asian esittämiseen? Ja piispa ja tuomiokapituli hyväksyy kaiken ja hymyilevät kilpaa eturivissä!

Seurakunnat ovat lähteneet kyseenalaiselle tielle houkutellakseen ihmisiä kirkon tiloihin asioilla, jotka eivät mielestäni todellakaan kuulu kirkkosaliin! Edellämainituille tilaisuuksille on olemassa aivan muut tilat. Eikä sekään ole mielestäni soveliasta, että kirkkokonsertin esiintyjä kulkee pitkin käytävää hiplaamassa olkapäästä kuulijoita. Jos eivät laululliset kyvyt riitä luoda tunnelmaa, parasta palata tanssilavoille.
Tanssitaiteilijoitten esitys höystettynä hartailla runoilla on aika rankkaa hämäystä. Silläkö muka sitten koetetaan korvata se sanoma, mitä tanssiesityksellä ei voida koskaan toteuttaa?!

Kirkot ovat rakennettu pyhiksi paikoiksi hiljentymiseen pyhän sanan ja kirkkomusiikin alttareiksi, ei niihin kuulu markkinatunnelma. Markkinat on toteutettava muualla. Etelämainen hengellinen musiikki on omansa, eikä sitä pidä koettaa matkia, sillä se ei koskaan toimi. Jokaisella on omansa ja se on se, jota tulee kunnioittaa.

Joku ateisti on väittänyt Pyhää Raamattua satukirjaksi, muttei ole kyennyt kuitenkaan väitettään todistamaan. Itse uskon Raamatun olevan Pyhä Kirja ja sen tapahtumat tosia. Sen mukaan kaikenlainen toisarvoinen toiminta oli kirkoissa kirous, johon Nasaretin mies sanoi painavan sanansa ja näin pitää ja tulee olla edelleenkin, mikäli luterilainen uskomus halutaan pitää!

Kirkot ovat olleet pyhiä paikkoja ja sellaisina ne tulee säilyttää! Tämä on miun mielipiteeni. AMEN!