Joulu on jo ovella. Mitä ajatuksissa?

Ihmiset ovat useasti liian hätäisiä, varsinkin talven tai kesän tulon suhteen. Mietitään sitä, kun ennenkin on tullut silloin ja silloin.

Monestikohan on saatu lumi maahan ja pakkasta. Vuosikymmenien aikana kelit ovat vaihdelleet niin nopeasti kuin vain voi. Lokakuussa tulleet lumet ovat harvoin jääneet ”pysyviksi” eli koko talvikaudeksi. Useimmiten vasta joulukuussa hiihtokelit ovat tulleet.

Tänä vuonna saatiin hiihtokelejä, kiitos säilönnästä, mm. Tahkolle ja tunneleihin. Jopa Säyneiseen urakoivat latu-uran hiihtäjille, joten ei paha.

Toissa jouluna satoi 5 cm lunta jouluaaton vastaisena yönä. Muistan sen kuin eilisen päivän, kun sain joulupukilta viestin: ”En ehdi sinne Kuaville, joten jouvvatko tuuraamaan?” Pitihän sitä lähteä ja mikäs olikaan tuuratessa, kun maa oli valkoinen. Järven selkä oli jäässä, ei kai ihan kantanut kunnolla, mutta talven tuntu oli todellinen.

Siitä se sitten käynnistyi. Ja nyt sitten tänä vuonna on taitettu peistä ilmastomuutoksista ja vaikka mistä nieluista ja jalanjäljistä. Kuitenkin talvea on jo pitänyt muutaman viikon, järvet ovat saaneet jääpeitettään kehitettyä. Jos ei aivan kelkankestävää, niin kuitenkin on.

Ennusteet Kuopion ja Kaavinkin suuntaan kertovat pakkassään jatkuvan kiristyen lisää ainakin 15 päivän ajan. Luntakin on ilmassa tulevalla viikolla ja satanee maahan saakka.

Mistähän tämä kaikki lopulta johtuu? Siitä, kun aurinko on riittävän kaukana, eikä kykene lämmittämään pohjoista pallonpuoliskoa. Pakkaset ja lumethan siitä ovat seurauksena.

En halua taaskaan vähätellä ilmaston muutoksia. Todellisiahan ne ovat, mutta kovin tuntuvat herkässä olevan säätietoja välittävien toimittajien sormet, kun kaikenlaisia kauhukuvia maalataan ihmisten aivoihin ja silmiin. Onkohan niin, että joku on niin innostunut matkailemaan etelään, että koettaa saada kavereitaankin mukaan.

Ainahan se jossain päin aurinkokin lämmittää, eikä lumitöitä tarvitse tehdä. Sehän se jos mikä lisää sitä muutosta, kun lentokoneet saavat viedä matkalaisia urakalla toiselle puolen maapalloa. Eikös ne lentokoneet aika paljon tuohon hengitettävään ilmaan jätä niitä haitallisia polttoainejäämiään?

Jäitten sulamisesta on myös maalattu kauhukuvia. Helsinkiä on jo hukutettu monta kertaa, samoin muitakin Suomen rannikkokaupunkeja. Oliskohan viisaampaa pidättäytyä reaaliaikaisesssa tilanteessa?

Jos Suomen rajoilta nousisikin sellaiset esteet, ettei kotimaamme hengitettävään ilmastoon vaikuttaisi mitkään muut saasteet, silloin ymmärrän pikaiset toimenpiteet.
Mutta kun maapallo on saman ilmakehän sisällä, ilmavirrat kuljettavat Suomen puhdasta ilmaa, milloin Venäjälle ja milloin Ruotsiin päin, niin ei siinä muutaman miljoonan suomalaisen aiheuttamat kaasut vaikuta edes viisarin värähtämiseen.

Maapallolla on oma kohtalonsa, johon kokonaisuudessaan voidaan vaikuttaa. Se kaikki pitää tehdä siellä, missä on suurimmat lukemat. Toki esimerkkinä voidaan toimia, muttei kuitenkaan sillä keinolla, mitä lehtiin syötettiin ajoneuvokannan uusimisesta polttomoottoreista sähköisiin jo parin vuosikymmenen kuluessa. Sitä päätöstä tehneet eivät elä tässä maailmassa ajatuksineen. Siis täysin mahdoton yhtälö ”kertakaikkiaan”!

Joulu on joka tapauksessa tulossa. Eletään siististi, korjataan roskat ja muovipussit parempaan talteen, eikä heitellä mitään tienvarsiin. Siitä se lähtee. Ja uskotaan siihen, mitä joulupukki sanoo ja mennään joulukirkkoon kuulemaan sanomaa ja laulamaan ”Enkeli taivaata”!

Hyvän ja rauhallisen joulun odotuksin!