Joulurauha on jo alkanut – ”valtateitten verstappenit” kuriin

Vaikka varsinainen Joulurauhan julistus on vasta tulevana lauantaina klo 12, niin nauttiakseen jouluun valmistautumisesta ja säästääkseen edes henkensä, nuo otsikossa mainitut ”valtateitten verstappenit” on saatava kuriin keinolla millä hyvänsä.

Olen tässä viime viikkoina kiertänyt laulamassa eri puolilla Suomea ja Pohjanlahden länsirannallakin naapurimaassa. Isolla joukolla autoilijoita on vain valtava kiire! Minne? Kenties helvettiin kiirastulille. Valtateillä on omat nopeutensa, Helsingin väylällä 100 km/h, muualla yleisesti 80 km/h.
Tuolla nuo ”valtateitten verstappenit” tekevät samanlaisia harakiri-ohituksia kuin esikuvansa formuloissa.
Kun liikennesäännöt ja nopeusrajoitukset koskevat kaikkia, niin suuri osa autoilijoita on ilmeisesti henkisestä sairaudesta johtuen ärtsyjä ja herkkiä ohittelemaan kaikkea. mikä edessä liikkuu, oli edelläajava kilometrin tai 100 metrin päässä. Miksi? Mikä pakottaa ajamaan ylinopeutta ja ohittamaan edelläajavaa ihan vain sen vuoksi, että saa sitten iskeä liinat kiinni ajamalla samaa nopeutta ohitetun etupuolella.

Kiire tuntuu loppuvan aina ohittamisen jälkeen. No, ei se aina lopu, mutta kuitenkin sitten, kun silmä erottaa tai joku vempele ilmoittaa kamerapylvään olevan edessä. Silloin viimeistään välähtävät jarruvalot. Miksi? Eikö rohkeus riitäkään ajamaan siten kuin mieli tekisi?! Hätäisimmissä jarrutustilanteissa oletan näin tapahtuvan: istuinta lähinnä oleva suolen sulkijalihas reagoi hitaammin ja haju täyttää auton. Suoli petti pahemman kerran, mutta onneksi ei tullut ylinopeussakkoja. Kuinka monestihan esikuva Verstappenilla on suoli käyttäytynyt, kun kuulemma monesti vaihtaa housuja ja haalareita.

Mikä saa autoilijan ohittamaan vain sen vuoksi, että saa ohittaa, vaikka kuinka esimerkiksi letkassa liikkuvien autojen nopeus on ylimmällä sallitulla rajalla ja liikenne sujuu. Eikö todellakaan ison osan autoilijoitten henkinen kantti kestä ajaa pienemmän tai iäkkäämmän ajoneuvon perässä? Jos näin on, niin pikapikaa psykiatrin juttusille, sillä tuollaisessa tilanteessa on kuljettajan psyyke pahasti pettänyt, eikä yleiseen liikenteeseen tuollaisella asennevammalla ole mitään asiaa.

Millä tahansa ajoneuvolla pystytään ajamaan ylinopeutta ja kaahaamaan miten sattuu, mutta onneksi on myös vastuunsa tuntevia autoilijoita ja tielläliikkujia, jotka tiedostavat sen, että nopeusrajoitukset koskevat kaikkia, oli sitten kyse 150.000 €:n tai 500 €:n ajoneuvosta. Ottaako todella noin pahasti älälle ajaa perässä ja noudattaa rajoituksia?

Mitähän tuollaisen ohittajan päässä liikkuu? Epäilen, ettei siellä ole minkäänlaisia liikkuvia osia, vaikka anatomian kirjan kuvat näyttävät aivan muuta. Suurella osalla ovat aivot edelleen toiminnassa ja niiden käyttäminen ehkäisee valtavan määrän tieliikenneonnettomuuksia. Jollakin aivot ovat ilmeisesti valahtaneet sinne sulkijalihaksen liepeille, jossa ei ole elintilaa.

Maailmassa tapahtuu tahtomattaan luonnonkatastrofeja. Miksi siis järjestää tietentahtoen lisää itkua ja hammastenkiristystä? Miksi ei osata varata aikaa riittävästi lähdettäessä tien päälle? Minne on kiire? Ilmeisesti helvettiin, mutta älkää viekö viattomia mukananne. Tien päällä liikkuu valtavasti ihmisiä, joilla on elämänhalu tallella ja suunnitelmat seuraavillekin päiville, Joulusta puhumattakaan. Säästäkää heidät, vaikka kuinka haluatte itseänne teloa ja vahingoittaa.

Jos kaikki todellakin olisivat niin taitavia kuin esim. isojen katumaasturien kuskit kuvittelevat itsestään, niin miksi siitä huolimatta niille autoille käy valtavasti vahinkoja.

Joulu on todella lähellä, vajaa viikko enää. Rauhoittakaa mielenne, varatkaa se viisiminuuttinen enemmän aikaa matkallenne. Minnekään ei ole kiire, vaan on mukava ajella kaikessa rauhassa. Silloin sopu säilyy tienpäällä ja ennenkaikkea turvallisuus! Kaikilla on halu ja mahdollisuus nauttia tulevasta joulusta, ilon ja rauhan juhlasta. Hekin, jotka eivät muutoin jouluaan vietä tai piittaa siitä. Elämisestä he kuitenkin välittävät.

Jos nuo nopeusrajoitukset olisivat miun keksintöäni, niin silloin jotenkin voisin ymmärtää, ettei kukaan niitä haluaisi noudattaa. Kun ne ovat koko valtakunnassa ja kaikkialla maailmassa tarkoitettu turvalliseen liikkumiseen, miksi ottaa riskiä ja ennenkaikkea, miksi ottaa sellaista riskiä, että muut sivulliset joutuvat kärsimään.

Annetaan kaikille joulurauha koko viikoksi ja maanteille rauha jatkuvaksi. Nautitaan elämästä ja jätetään kaahailut ja täysin turhat ohitukset pois.
”Valtateitten Verstappeneille” ei taida kuitenkaan löytyä muuta kuria kuin poliisin kirjoittama sakkolappu, jonka numeroita jokainen kaahari lopulta ymmärtää. Ne taitavat ollakin ainoat numerot. Tienvarren nopeusrajoitusmerkit sisältävät samoja numeroita, mutta ne eivät uppoa kaaliin. Onneksi kuitenkin sakkolapun numerot jollain tavalla hillitsevät, ainakin hetken.

Hyvää ja rauhallista joulua ja malttia liikenteeseen.
Ne, jotka ovat matkalla helvettiin, ehtivät sinne ilman ylinopeuttakin. Jossain vaiheessahan se jako sitten tapahtuu ihan luonnollisesti.