Kaisa teki kimit!

”Se ihminen, joka haluaa, keksii keinot, mutta se, joka ei halua, keksii selitykset”.

Tämä vanha ja muinainen fraasi tuli selkeästi esille taas kerran Kaisa Mäkäräisen saavuttaessa kristallipallon ja vielä kahdessa lajissa. Tapa, millä hän sen saavutti oli uskominen itseensä ja valtava halu voittaa.

Ampumahiihtoon liittyy aina riskinsä ja osumatarkkuus ratkaisee. Onneksi nyt ei olosuhteet olleet sitä vaikeuttamassa, mutta hengästyneenä rajun vauhdin saattelemana ampumapaikalle, eikä yhtään ylimääräistä sakkoa saanut tulla. Ei siis yhtään ylimääräistä virhettä. Saman verran kuin kilpasiskollaan, joka johti vielä ennen näitä viimeisiä osakilpailuja ”turvallisen tuntuisesti” 50 pisteen erolla. Kolme osakilpailua enää, mutta Kaisa näytti, mistä puusta hänet on veistetty.
Valtava kestävyys ja voitontahto, halu näyttää olevansa edelleen maailman paras omassa lajissaan valtavalta takamatkalta muistuttaa täysin Kimi Räikkösen Formula 1:n maailmanmestaruustaistelua.
Herkemmät olivat silloinkin jo luovuttaneet, mutta Kimi tiesi, mitä tahtoo ja että kun viimeisen kerran on ylittänyt sillä kaudella maaliviivan, silloin vasta tiedetään, kuka on maailmanmestari. Aivan yhtä oikukas oli viimeinen kisa ja olosuhteet ja tilanteet lähimpien kilpailijoitten kohdalla käänsivät mestaruuden Kimille.

Kaisa ja Kimi – tahdon jättiläiset – tekivät työnsä niin hyvin kuin taisivat ja sen jälkeen vasta näyttivät kaikille epäilijöille, kuka on voittaja!

Jokainen meistä omalla kohdallaan ratkaisee monta tilannetta sillä, mitä todella haluaa elämältään. Tahto ratkaisee – ja se nähtiin taas kerran. Liian monet luovuttavat ennenaikaisesti ja kenties kuuntelevat, mitä muut sanovat, eivätkä luota itseensä. Sitähän nuo Kaisa ja Kimi ovat monesti maininneet ennakkohaastatteluissa, että maaliviivan ylitettyään tiedetään vasta voittaja, ei ennen ja että turhat spekulaation ennen kisaa ovat täysin turhia.

Sen vuoksi ärsyttääkin, kun toimittajat työntävät mikrofonia nenän alle ennen kisaa ja tivaamalla tivaavat vastausta. Kun näissä molemmissa lajeissa on niin paljon muuttuvia ja asiaan vaikuttavia tekijöitä, niin molemmat, Kaisa ja Kimi, eivät ole koskaan olleet halukkaita kommentoimaan juuri mitään ennen kisaa. Ja taas se nähtiin.

Siis opiksi otettavaa meille kaikille! Selityksiä kuullaan aivan liikaa ja se paljastaa, ettei kilpailija ole itsekään uskonut mahdollisuuksiinsa, vaan on antautunut ennen suoritusta.

Onneksi myö emme ole sellaisia!?