Karjalaisten tripla ”Vuos’satojen Karjala” Kuopiossa ja paljon muuta vuoden aikana

Tervehdys taas!

Täytyi pitää välillä taukoa, etten kyllästytä tarinoillani, mutta kun nyt on todella tärkeää asiaa, en malta olla kirjoittamatta.

Ensi sunnuntaina, 8.3. klo 13.00 on Kuopiossa historiallinen päivä ja uskonpa, että on todella myös harvinaista.

Kaikki lähti siitä, että Karjalan Liitto täyttää tänä vuonna 80 vuotta, perustettu 20.4.1940. Liiton taholta esitettiin kaikille liiton piiriorganisaatioille toivomus järjestää maakunnallinen 80v – juhla.
Sitten piirin sihteerinä havaitsin, että Kuopion piirihän täyttää 60 vuotta, eikä mennyt kuin muutama päivä ja kun olin päässyt mukaan Kuopion Karjalaisten toimintaan, huomasin asiapapereista tämän yhdistyksen täyttävän myös 80 vuotta. Oli perustettu marraskuussa 1940.
WAU! Totesin, että nyt onkin todella harvinainen tapahtumavuosi, kun valtakunnallinen, alueorganisaatio ja paikallisjärjestö täyttävät samana vuonna pyöreitä vuosia ja että Kuopion piiri ja Kuopion Karjalaiset vielä samalla paikkakunnalla.

”Vuos’satojen Karjala” eli yhteensä 220 vuotta oli tosiasia!

Siitä sain ajatuksen: Karjalainen tripla Kuopiossa 8.3. kaupungintalon juhlasalissa klo 13.00. On kaikkineenkin harvinainen tilanne koko Suomessa, että nämä kolmen eri tason järjestöt voivat juhlia samalla paikkakunnalla yhteisiä syntymäpäiviään! Tuon ”triplan” lainasin Helsingistä. Sinne kun olivat perustaneet Pasilaan Tripla-tavaratalon ja mitä kaikkea, niin Kuopioon tulee omansa.

Juhla/konserttitapahtumassa on runsaasti musiikkia, yhteis- ja yksinlauluja sekä tervehdyspuheita, joita tuovat: ministeri Matti Puhakka – Karjalan Liitto ry:n valtuuston puheenjohtaja, sitten Pohjois-Savon Liitosta varapj Pekka Leskinen, kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen, emeritus-piispa Matti Sihvonen, arkkipiispa Leo ja piispa Jari Jolkkosen tervehdyksen käy lukemassa Alavan kirkkoherra Hannu Koskelainen.

Musiikkia tuovat tilaisuuteen 12-vuotias Santra Tähtivaara säestäjänään Hannu Jääskeläinen sekä sitten karjalaispojat Terho Marlo (Jaatinen) – pianisti ja mie – Hannu Musakka – Karjalainen laulajapoika 75v. Yksinlaulut, Santran ja miun, ovat kaikkineen sellaisia, joita yleisesti ottaen ei kuule muualla. Ovat jääneet tuntemattomiksi tai sitten vain muuten unohduksiin.
On myös sellaisia, jotka sotien jälkeinen Valvontakomissio oli julistanut kielletyiksi ja olisi pitänyt poistaa koulujen laulukirjoista, mutta onneksi kaikki kirjat eivät heidän eteensä joutuneet. Tunnettujahan tekijät ovat: Aili Runne, jonka tunnetuin on ”Laps’ olen Karjalan”, Veikko Juntusen kappaleita, Merikannon ja Sulho Rannan sävellyksiä sekä monta, monta muuta.

Käsiohjelmia myydään ovella a’ 20 € ja tuloilla tuetaan karjalaista kulttuuria niin valtakunnallisella, maakunnallisella ja paikallistasolla. Tervetuloa kaikki kynnelle kykenevät. Sunnuntaiksi on luvassa +1 ja aurinkoa päivälle.

Siis sunnuntaina 8.3. klo 13.00 ja tilaisuushan on kaikille karjalaisuudesta kiinnostuneille, karjalaisille ja juhlatunnelmista nauttiville. Tilaisuuden järjestäjinä toimivat Karjalaisseurojen Kuopion Piiri ry ja Kuopion Karjalaiset ry.

Juhlatunnelmat jatkuvat pitkin vuotta: Karjalan Liitto juhlii virallisesti Helsingissä kahteen otteeseen: ensin 24.-25.4. ja sitten Karjalaisten kesäjuhlien yhteydessä 12.-14.6.

Kuopion torilla jatketaan maakunnallista juhlintaa lauantaina 11.7. klo 12-14. Silloin liiton organisoimana järjestetään esiintymislavan liepeillä Yhteislaulutilaisuus, jonka tulee hoitelemaan kaikelle kansalle tuttu trubaduuri Mikko Alatalo säestäjineen.

Laittakaapa tämäkin kalenteriinne ja tervetuloa paikalle!

Tässä tätä triplaa enemmän ja vähemmän. Sen verran vielä lisää on Kuopiossa karjalaisuutta, kun tämä paikallinen jääkiekkojoukkue – KalPa = Kalevan Pallo, on lähtöisin Sortavalan suunnalta, sinne perustettu ja sieltä Savon sydämeen kulkeutunut.