KalPa – karjalaisuuden linnake Kuopiossa

Kun kaikki on itsestään selvää ja eletään aikaa vain eteenpäin, niin herkästi unohtuvat juuret. Mistä on lähtöisin ja mitä on saatu mukaan. Varsinkin aikanaan, kun sota tyhjensi Karjalan ja evakot ja kaikki toiminta jouduttiin siirtämään lopulta tänne nykyisen rajan tälle puolen.

Sota-aika pakotti kaikki sieltä liikkeelle, kuten kävi aikanaan myös yhdelle tämän hetken vahvoista karjalaisuuden linnakkeista eli KalPa – Kalevan Pallo – jääkiekkoilun erikoisseuralle.

Sortavalassa v. 1929 perustettu seura yhdistyi kahdesta yhdeksi, vaihtoi nimensä ensin Sortavalan Palloseuraksi ja
evakkoreissujen jälkeen Kuopiossa karjalaisuuteen hyvin sopivaksi: Kalevan Pallo – jääkiekkoseuraksi. Kalevalahan mielletään karjalaiseksi, onhan siellä Venäjän puolella vieläkin Kalevalan kylä, tosin pohjoisempana kuin mitä Sortavala ikään, joka oli Laatokan pohjoisrannalla.

Sieltä Kuopioon on matkaa, mutta kun kaikki on mahdollista, niin Savoonhan sen yhdistyksen ja toiminnon oli turvallista siirtyä. Matkaa varsinaiselle sotatoimialueelle oli riittävästi ja jääkiekko pääsi juurtumaan hyvällä menestyksellä Kuopioon.

Tätä ei aina tule ajatelleeksi, mutta tottahan se on. Muita luovutetussa Karjalassa perustettuja urheiluseuroja ei siirtynyt tänne, joten voin sanoa, että enemmän kuin lottovoitto se on ollut Kuopiolle ja Savolle.
Näkyvyyttä on vaikka kuinka. Ei päivää, ettei Savon Sanomissa ole juttua KalPasta. Mikään ei ole itsestään selvää. Oliko tämä KalPan siirtyminen vain pelkkää sattumaa vai oliko joku taho valmistellessaan siirtoa, ottanut selvää, minne kannattaa siirtyä?

Jos vähän jossitellaan, minkä vaikutuksen tekisi Sortavalan Palloseura, jos sota-ajasta olisi selvitty ihan rauhanomaisin keinoin ja kaikki olisivat voineet asua ja toimia siellä, missä olivat ja elivät. Mikä olisi ollutkaan nykyisessä elämänmenossa Kuopion jääkiekon kohtalo ja olisiko se sitten vaikka KuPS, jolla oli myös jääkiekko ohjelmassaan, mutta oli luopunut siitä taloudellisista syistä v. 1950.

No, turha jossitella. Onneksi kaikille urheilua seuraaville ja jääkiekon eteen uhrautuville KalPa sai tuulta siipiensä alle ja on nyt jo pysyvä instituutio suomalaisessa jääkiekossa. Kiitos Kapasille ja kaikille toisillekin.

Kiitos siitäkin, että entisen Sortavalan Palloseuran väki ohjattiin Kuopioon. Karjalaisuuden vahva linnake on pysyvästi täällä ja hyvin hoidettuna iäisyyksiä.

Kannattaa laittaa jo kalenteriin vuosi 2029, silloin Kalevan Pallo – KalPa juhlii 100-vuotista taivaltaan. Karjalaisuutta parhaimmillaan.