Kepulikonstit pilaavat urheilun

Ei päivää, ettei jossain urheilukilpailussa tallimääräykset tai tallien taktikointi pilaisi hyvää kilpailua. Joku häviää tahallaan, jotakuta jarrutellaan varikkopilttuussa, joku päästää oman maansa hiihtäjän karkuun ilman, että haluaa hiihtää häntä kiinni.

Mistä nämä ajatukset ilmaantuivat?

Nyt viimeksi luin uutisista, kuinka ranskalaine Ogier härskillä taktikoinnilla pelattiin pisteille ja toinen ajamalla 10. sijalle sijoittunut Evans sai väistyä! Onko millään väliä? Tuo temppu olisi pitänyt hylätä, mutta kun tallit saavat pelata aivan miten sattuu, niin kuljettajat kärsivät ja nieleskelevät. Ajamalla saavutettu tulos on täysin turhaa, kun pisteitä pelataan kepulikonstein.

Aivan samankaltainen tilanne syntyi nyt käytävissä talviolympialaisissa ja yhdistelmähiihdossa, jonka norjalainen Krueger voitti. Perässä lähituntumassa tullutta ryhmää veti Sundby, joka selvästi jarrutteli ja kertoikin haastattelussa, ettei tarkoituksella aikonutkaan hiihtää karkulaista kiinni, vaan samalla hivenen jarrutteli vetämäänsä ryhmää. Siis lopulta Krueger ei olisi ollutkaan kultamitalisti, mutta norjalaiset pelasivat omaan pussiinsa, ettei vain kukaan muu olisi uhannut Kruegerin voittoa. Säälittävää.

Formula-maailmassa on ollut jo vanhana perinteenä pelata joku voittajaksi vaikka millä keinoilla.
Onhan sopupelejäkin pelattu, mutta niistä on useimmiten rankaistu ja ottelujen lopputulokset mitätöity. Samalla joukkueet on pudotettu sarjasta, joskus lopullisesti.

Mihin tällaisella touhulla pyritään? Sitä en käsitä, kun ei sillä lopulta voita kukaan. Katsomisesta menee maku, arvostus kärsii kaikenlaisesta sopupelistä.

Jos haluatte lajista riippumatta omalle asiallenne arvostusta, lopettakaa tuollainen lapsellinen ja sairas pelleily ja antakaa urheilijoitten ja kuskien kilpailla reilusti jokainen jokaista vastaan. Siitä se lähtee.

Toistaiseksi olen luopunut sellaisten urheilulajien seuraamisesta, johon liittyy tällaista peliä. Arvostukseni norjalaisten urheilijoitten saavutuksiin ovat 0-toleranssissa astmalääkityksestä alkaen. Herää epäilys, että kaikki vuosikymmenten takaiset saavutukset Dähliestä alkaen ovat perustuneet petokselle. Suomalaiset koettivat touhuta omissa pilttuissaan, mutta onneksi suomalainen selkärankaisuus ja oikeudenmukaisuus voittivat. Kepulikonstailijat jäivät kiinni teoistaan. Arvostus heidän voittamiinsa mitaleihin on myös 0- toleranssissa, olkoonpa saavutukset sen jälkeen mitä tahansa.

Virpi Sarasvuo antoi omia kommenttejaan, mutta nekin saavat jäädä omaan arvoonsa. Yksi virheliike ja doping-panna hänen jalassaan, vei kunnioitukseni hänen muita saavutuksiaan kohtaan.

Reilu peli kunniaan urheilussa, joka on huippuviihdettä parhaimmillaan silloin, kun toimitaan reilusti ja rehdisti ilman vippaskonsteja.