Kesää se on pidellyt … kuka mitenkin

… tai onhan se pysynyt pitelemättäkin.

Tässä pariviikkoinen hurahti edellisestä kirjoituksesta, joka ei kovin kirpaissut ketään. Ehken ei aina ole tarkoituskaan, kunhan vain näpyttelen.

Mitä kaikkea tässä sitten on tapahtunutkaan sellaista, mistä maailmankirjat olisivat menneet väärään järjestykseen?

Itselläni vierähti viikko Kaustisella Kettusen kuplettien merkeissä. Teltassa su-la ja kaikki edelleen hyvin.
Meno oli entisenkaltaista, vaikka uusia ilmentymiäkin esiintyi. Niihin en kovin ehtinyt tai jaksanut enää innostua. Kunta vietti siellä 150-vuotista taivaltaan ja maanantaina vallitsi sama muoviämpäri-ilmiö kuin muuallakin: Kun ilmaiseksi pääsi sisään ja uloskin, niin alue oli täysi.

Huumorintaju sikäläisten ja karjalaispojan välillä oli hieman koetuksella. Oikeastaan aivan eri asioille naureksitaan tai sitten ei ymmärretä pientä pilailua. Pohjalainen mentaliteetti eli ajattelutapa on melkolailla erilainen.
Parhaiten tai pahiten se tuli esille hakiessani aamuisin infopisteestä tuoreimman aviisin eli Keskipohjanmaa-lehden. Sanoin pojalle, että ”pitää näitä eilisiä uutisia vähän vilkaista”, johon nuori mies vastasi:” Ei, kyllä se on tämänaamuinen lehti”. Jatkoin: ”Niin mutta eilisiä uutisiahan se on täynnä, kun tämän päivän jutut eivät vielä ole lehdessä”. ”Niinpä, voihan sen niinkin ajatella!”.

Ei siitä kiistaa tullut. Ajatteli varmaan, että mikähän ukoonkäppyrä tuo on ja liekö mistään kotoisin. No, se siitä.

Yksi erityinen asia, mikä kiinnitti huomioni ja oikeammin pidemmän aikaa on jo: Miten on mahdollista, että tällaisessa sivistysvaltiossa kuin mitä Suomi on, WC-kulttuuri on alle kaiken arvostelun.
Mennessäni Kaustisella samalla reissullani huoltotoimiin, piti oikeastaan kahlata kaiken sen jätöksen yli, mitä saniteettitilassa oli: käytettyjä käsipyyhkeitä oli pitkin lattiaa, wc-paperirullia oli purettu, tyhjiä rullanpahveja ympäriinsä. Ja haju oli sanoinkuvaamaton!

En ymmärrä, miten tuollainen syntyy täysissä älyissään olevilta ihmisiltä tai ihmisen aluilta. Kuljetaanko todella sillä ajatuksella, että ”äiti tai joku tulee perästä, eikä tämä minulle kuulu. Siivotkoon se, jolle se kuuluu!”

Eikä suinkaan ensimmäinen kerta tai ainut paikka Suomessa. Ja niin paljon kuin Suomea maailmalla kehutaan ja paisutellaan, niin edellämainittu käyttäytyminen ei ole lähelläkään samaa tasoa. En ole ensimmäistä kertaa tästä kirjoittamassa, tämänaamuisessa hesarissa puututtiin samaan asiaan.

Ovatko roskikset liian pieniä, liian kaukana juuri siitä paikasta, missä seisoo ja paperia käyttää? Onko wc-pytty liian korkea, matala, väärässä paikassa tai aukoltaan liian pieni, ettei siihen ole mahdollista osua? Onko pakko tehdä seisaaltaan, jos kunto ei edellytä nojaamatta toimittaa asioitaan? Ei kukaan ole katsomassa, vaikka miespuoleiset istuvillaan asioisivat.

Samanlaista ja kuulemma vielä pahempaa olen kuullut ja lukenut naisten saniteettitiloista ja väittävät kaikenlisäksi, että nuoret neidot ovat niitä pahimpia sotkijoita ja vielä kuulemma ne, joilla housut on revitty valmiiksi riekaleiksi ja joilla ei ole minkäänlaisia käytöstapoja. Yhdestä siideristä menee nuppi niin sekaisin, ettei pysty hallitsemaan käyttäytymistään.

Vai onko niin todellakin, että äidit ovat heidät sellaisiksi kasvattaneet?!
Nuoriso näyttää kaikkineen olevan sukupuolesta riippumatta yhtä välinpitämätöntä, roskat, purkit ja pullot karkkipapereista yms. heitellään pitkin tienoita. Ei ole rahapulaa Suomessa, eikä ainakaan köyhiä, kun kerran rahanarvoista omaisuutta käsitellään noin löyhästi.

On turha itkeä, ettei Kela korvaa tai ettei saa tukirahoja opiskeluun, jos käyttäydytään pahemmin kuin siat sikalassa ja rahaa heitetään pitkin pientareita.

Muuten hyvät ja hienot Kaustisen pippalot, mutta tuo yllämainittu asia on ollut aina samanlainen niiden 23 vuoden aikana, jolloin siellä olen käynyt lauleksimassa.

Sukupolvesta toiseen näkyy wc-kulttuuri pysyvän samalla tasolla. Mihin jää ihmisten järki? Sitä en voi käsittää. Vai onko niin, että kun tyhjentää varastojaan, järki ja äly livahtavat samalla kertaa samaan putkistoon. Näin näyttää olevan.

Eikä tämä Kaustinen ole poikkeus, kaikkialla muuallakin örvelletään ja tapellaan ja hillutaan. Säretään kaikkia mahdollisia paikkoja. Ja kun on kokoonnuttu jonkun idolin musiikkia kuulemaan, niin sekö se saa sekopääksi suuren osan yleisöä. Ei pidä mennä, jos ei pysty omaa käyttäytymistään valvomaan alusta loppuun. Parempi jättää alkoholijuomat kokonaan nauttimatta, jos aivorustinki on noin heppoinen, että kontrolli pettää jo yhdestä siemaisusta.

Veisivät edes vain omat roskansa keräilyastioihin, muuta ei tarvitsisi tehdä. Kun ei ole voimia, halua, ajatusta, kunhan vain kohelletaan ja kuvitellaan, että ”äiti tulee perästä ja siivoaa!”

Ei hyvältä näytä maailman kohtalo, jos Suomessa – sivistyksen kehdossa ei osata ottaa vastuuta omasta asuin- ja elinympäristöstä viemällä omat roskansa astioihin.

Eikä asuinympäristön siisteys ole kiinni siitä, onko rahaa vaiko ei. Kyllä siihen vaikuttavat aivan muut tekijät, vaikka viimeaikoina on kovasti koetettu kirjoitella sen puolesta, että köyhillä ei ole varaa elää siistissä kodissa! P:t sanon. Ei niillä ole mitään tekemistä keskenään.

Vaikkei olisi yhtään rahaa, niin ei se anna minkäänlaista oikeutta elää kuin sikolätissä. Turha sitä on millään puolustella.