Kevättä se on, sano?!

Ei sille mahda mitään, kevättä se on. Valon määrä lisääntyy joka päivä ja lämpö palaa luihin ja ytimiin vähän kerrassaan. Tähän aikaan vuodesta ei kuitenkaan ole mikään ihme, että yöpakkaset rienaavat. Onhan vasta huhtikuun puolivälistä hätäiseen päästy.

Tässä mietin sitä, kun olen lähdössä etelään perjantaina ja lauantai-iltana takaisin, että pitäisköhän vaihtaa kesäkiekot alle. Lain mukaanhan sen saa tehdä, mutta mitä sanoo Yläkerran isäntä. Vieläkö avaa luukkuja sen verran, että valkea lumi peittää paljaat tiet ja pakkanen sitten jäätää ne? No, ei tämä tietenkään mikään maailmanloppu ole, jos vaikka talvikiekoilla käväisenkin Helsingin liepeillä. Ei tosin ihan ytimessä, vaan Käpylässä, mikä on vain kivenheiton päässä Lahden tiestä.

Saattaahan se sattua vielä ihan talvikelitkin, joten taidan kuitenkin jättää nuo renkaat alle. Samallahan saa ne ajettua sinne sääntöjen rajoille kulumisensa puolesta ja kun uudet on ostettava kuitenkin ensi talveksi, niin tuleepahan käytettyä millit pois.

Pahemman kerran on päässyt aiemmin yllättämään, joten sen vuoksi ei kannattaisi ottaa riskiä. Millit kuluvat, mutta jos päästä lähtee milli pois, niin sitä ei sitten paikatakaan kovin helposti. Voi tulla petipotilas pitkäksi aikaa tai hengittäminenkin loppuu samantien.

Olihan joku rohkea savolainen radiohaastattelussa maininnut, että ”aivan hyvin voep lähtee vaekka Lappiin pelekillä kesäkiekoella. Turhoo puhuvat, jotta oes liukasta. Aevan turhoo puhetta!” No, hänellä se kävi varmaan hyvä tuuri, mutta kun nyt katselee sääennusteita, niin ei suurinsurminkaan kannata leikkiä sankaria lähtemällä Lappiin tai pohjoisen suuntaan kesäkiekoilla.

Päivämäärät ovat laissa olemassa, mutta tuo Yläkerran isäntähän se viimeisen sanan sanoo. On sitten vaikka kesäkuu, kun sataa lunta ja pitää pakkasta muutaman päivän, kuten takavuosina teki, niin eipä auttanut muu kuin kaivella nastat alle henkensäpitimiksi. Jos ei tarvitse autolla lähteä minnekään, niin silloinhan ei tarvitse koko autoa, saati liikauttakaan. Olkoon ja seisköön paikallaan. Täältä perukoilta kun ei linjabiilillä pääse minnekään. Miksi? Kun niitä ei kulje kuin silloin tällöin. Jos illalla tekee mieli kaupunkiin, enkä nyt tarkoita Juankosken kylää ja Kuopion kauimmaista kolkkaa, vaan aivan keskustaa tai sitten vaikka Ikeaa, niin ei kun vaan auto liikenteeseen.

Tai jos joku tulee illansuussa kyläilemään junakyydillä ensin Kuopioon, niin ei kun vain hae omallasi tai sitten taksilla. Kulkijoita kun ei riitä nykyisin enää kuin hyvin harvalle vuorolle. Ei kannata kenenkään ajaa jatkuvia aikataluluvuoroja, kuten Kuopion keskustassa, vaan omaan tai lainavehkeeseen on turvauduttava.

Vaan minkäpä sille mahtaa. Jokainen asuinpaikkansa valitsee, kulki linja-autoja tai ei.

Kevät siitä huolimatta tulee yhtä aikaa niin Kuopioon kuin Kaavillekin. Kevättä se on, sano!