Kilpahiihto kuin laturetki?

Latuhiihto on jäänyt luisteluhiihdon jalkoihin. Perinteistä ja väliaikalähdöllä suoritettavia kilpailuja näkee äärimmäisen harvoin. Sensijaan kehitetään jos jonkinlaista tapahtumaa, missä hiihtäjät ovat pellen asemassa. Hyvä, ettei välillä tarvitse tehdä etunojapunnerruksia, pujottelua tasamaalla, käsilläkävelyä tai kärrynpyöriä sukset eli hiihtimet jalassa.

Sprinttihiihto tavallaan puoltaa paikkaansa, mutta että parinkilometrin pätkä pitää survoa menemään kasapäin suihkien miten tahansa, se ei tunnu oikealta hiihdolta. Laji on perinteisesti kestävyysurheilua. Sama, kun maratonarit laitetaan välillä radalle katsomojen eteen ottamaan spurtteja ja siinä heille sitten hurrataan.

Tietenkin pitää hiihdossa hyväksyä kehitys ja onhan jo aikapäiviä sitten hiihdetty mm. maakuntaviestejä pitkin teitä luistelutyylillä, kun ei sitä oltu eroteltu omaksi lajikseen.
Luisteluhiihto sprinttilajina ei senkään puolesta toimi kunnolla, kun välineet muodostavat liian suuren mahdollisuuden erilaisiin tahattomiin tai tahallisiin vahinkoihin. Baanat pitää olla hillittömän leveitä, kun hosutaan ympäriinsä suksineen ja sauvoineen.

Kyse tietenkin on yleisön viihdyttämisestä urheilijoitten kustannuksella. Ja nämä pellet sitten suurten setelien toivossa rynnivät jos miten keulapaikoille.

Perinteinen latuhiihto väliaikalähdöillä on jäämässä jalkoihin väistämättä varsinkin, mikäli yhteislähtökisoja edelleen järjestetään. Viestit ymmärrän, mutta että jopa 100 hiihtäjää lähtee yhtäaikaa suihkimaan ja hosumaan olympiakisoja myöten, saati sitten Finlandia-hiihdon kaltaiset, joissa on tuhansia. Ei siinä ole mitään järkeä.

50 km:n vapaan kilpailussa on nähty lukemattomia kertoja se, että 49 km hiihdellään ja sitten vasta tehdään ratkaisuja ja he, joilla on värkeissä varaa tai sattumoisin toisten kompuroinnin seurauksena ovat sattumoisin päässeet keulimaan. Mitä kilpahiihtoa tuollainen on? Ei yhtään mitään.

Väliaikalähdöllä saaadaan syntymään kunnollinen kilpailu hiihtäjien kesken ja silloin todellakin tiedetään, kuka on paras. Yhteislähtökilpailuissa on liian paljon avoimia kysymysmerkkejä ja on aivan sattumankauppaa, kuka voittaa. Ei aina kuitenkaan paras.

Jos vaikka järjestetäänkin edelleen vapaan eli luistelutyylin hiihtotyylin kisoja, niin väliaikalähdöt on otettava käyttöön joka tapauksessa. Silloin syntyy mielenkiintoa, muissa tilanteissa on aivan sattumankauppaa, kuka voittaa.

Radat ovat mitä ovat, rasitusta varmasti saadaan syntymään. Huippukuntoisimmat pistelevät juoksemalla kaikki mäet. Haarakäynti on muuttunut haarajuoksuksi, kun suksetkin ovat olemattomia tikkuja eivätkä paina kuin jonkun 100 grammaa. Ei siis voida ajatella palaamista 1950-luvulle nykyisillä välineillä. Nehän uppoaisivat hankeen, kun ei ole juuri kärkeä olemassakaan. Tai onhan niissä kärki hivenen kohollaan.

Tietenkin nykyisillä koneilla saadaan jääkovat olosuhteet, jotta tikuilla pystyy etenemään vastuksitta.

No, mie olen tällainen vanhan perinteisen hiihdon kannattaja. Ehkäpä tuo luisteluhiihto on tullut jäädäkseen, vaikka se asettaa ratojen tekijöille paljon enemmän haasteita kuin latu-ura. Perinteisen tyylin kisoissa latu-uran tilan tarve on pienempi, mutta havuasemia tarvitaan sitten useampia.

Yhteislähdöt pois ja väliaikalähdöt kunniaan! Silloin puhutaan reilusti hiihtokilpailusta eikä laturetkestä, joita edustavat mm. Finlandia-hiihto ja muut sen sukulaiset.

Kommentit

 • plokkariukki

  Voi Hannu meitä vanhoja ukkoja, haaveillaan semmoisen perään joka on taaksejäänyttä elämää. Nuorisokin nauraa, ne harvat jotka vielä viitsivät pistää sukset jalkaan, ja vielä enemmän ne, jotka tuskin tietävät mitkä sukset ovat. Meillä Pieksämäellä on muutamien vanhojen ukkojen ja arvon ladyjen takia tehty pitkin metsiä upeat latubaanat, sekä luisteluun että perinteisen hiihtoon. Jos niillä näkee alle 50-vuotiaan lykkijän, pitää vetää rasti ruutuun. Ei ole hiihtokilpailuja, on vain selittelijöiden show-bisnestä, jota johtavat toppatakki herrat ja välinevalmistajat.

  • Hannu Musakka

   Tervehdys!

   Niinhän se on, mutta jos ei myö, niin kuka sitten?! Eihän meitä viisaampia ole, kun nuoremmat eivät ymmärrä, mistä kaikesta hiihdossa ja hiihtokilpailussa on kyse. No, kyllähän he tietenkin ymmärtävät, kun Iiro ja kumppanit jatkuvasti antavat viestejä väliaikalähtöisten kilpailujen suuntaan. Joku mesenaatti vain vetelee naruja siihen malliin, että hiihtäjät ovat kuin marionetteja, joita hyppyytetään. Jos, siis JOS HIIHTÄJÄT TODELLA HALUAISIVAT MUUTTAA SYSTEEMIÄ, yksikään ei lähtisi ladulle tai baanalle missään arvokilpailussa. Silloin alkaisia varmasti tapahtua jotain järkevää. Ennen ei. Myö muinaisjäänteet ollaan silti vielä arvokkaita, ei meitä vielä lanata lumen mukana. Nostetaan katti vaikka hännästä pöydälle, jos ei muuten tehoa! :)

  • Hannu Musakka

   Kas kun lipsahti tuo Iivon nimi Iiroksi. Kertty ja Iivo ovatkin Suomen tämänhetken kärkihiihtäjiä. Heitä kannattaa kuunnella.

 • plokkariukki

  Kun (kilpa)hiihdosta ja muustakin urheilusta on tullut ammatti ja työ eli siitä maksetaan, se ei ole enää kivaa vain urheilemisen vuoksi. Nykyään korostetaan työssä viihtymistä ja siitä on saatava kunnon palkka. Kuka nuori viitsii kilpailla, treenata ja rääkätä kroppaansa vain hiihtämisen vuoksi tai yleensä urheilun jos siinä ei pärjää eli ansaitse rahaa? Hermo palaa heti epäonnistuttua ja vika on tietysti (melkein) aina välineissä. Sitten vielä yksi pointti, jos ja kun harjoitellessa ja itse kilpailussa tulee hiki se on myrkkyä. Mediamylläkässä pitää näyttää aina hyvältä ja ei saa haista! Iivot, Kertut ja muutamat muut maalla syntyneet eivät ehkä ole vielä oppineet näitä kaupunkilaisten kotkotuksia mediasexikkyydestä ja rahan perässä juoksusta, juuri siksi he ehkä vielä toistaiseksi pärjäävätkin.

Kommentointi on suljettu.